Quantcast
Фермите за норки на "Градус" се отървали от COVID-тестове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Фермите за норки на "Градус" се отървали от COVID-тестове

В предприятието на Иван Ангелов са открити нарушения, потвърди проверка на новата власт
2 407
 Илияна Кирилова
Във вихъра на ковид-пандемията природозащитните безуспешно настояваха за затваряне на фермата за норки.

По разпореждане на заместник-министъра на земеделието доц. д-р Крум Неделков Българската агенция по безопасност на храните затяга контрола върху фермите за норки.

Приета е програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България за периода 2021-2022 г. Тя ще бъде изпълнявана в обектите за норки с капацитет над 500 животни, съобщиха от БАХБ. Целта на програмата е да установи има ли циркулация на вируса SARS-CoV-2 сред животните и евентуалната им роля при пренасянето му върху хората. Определят се и правила за мониторинг и докладване на инфекциите при животните. Надзорът в рамките на тази програма е базиран на настоящите епизоотични данни за болестта в световен мащаб, като основен приоритет е общественото здраве, посочват от агенцията.

В България има две ферми за норки - едната за отглеждане на животните за ценни кожи, а другата е за научна цел.

Основна причина за приемането на програмата обаче са констатираните пропуски в досегашния контрол върху фермата за норки в с. Маджерито, област Стара Загора. Тя е собственост на старозагорския бизнесмен Иван Ангелов, който попадна във водовъртежа на разкритията за скандални схеми в земеделието и близост до бившия премиер Бойко Борисов. Във фермата в с. Маджерито се отглеждат над 120 000 животни. От създаването й преди 5 години срещу нея постоянно има протести и сигнали за нарушения, свързани с екологично замърсяване и нехуманно отношение към животните, но това по никакъв начин не попречи за просперирането на този бизнес. Предприятието не бе затворено дори когато в други държави бяха избити хиляди норки заради опасност от разпространение на COVID-19 от животни към хора. Собственикът на фермата обаче успя да издейства работниците в нея да бъдат едни от първите ваксинирани в страната, наред с лекарите и медицинските сестри в ковид-отделенията.

Проверката, разпоредена от служебния министър на земеделието Христо Бозуков, е установила, че през ноември миналата година от първоначално създадената програма за контрол и надзор на фермата е отпаднало задължението за ежеседмично изследване на трупове на животни за зараза с коронавирус. Тази промяна е направена само три месеца след приемането на програмата. Като мотив е посочено, че не били установени положителни проби на изследвани животни.

Освен това изискването за изследвания е заменено с клинични прегледи от ветеринарен лекар и ежедневно следене на смъртността на норките. От собственика се е изисквало да изпраща проби от норки при завишена смъртност или от животни, които проявяват симптоми на вируса.

При проверката във фермата са установени и други пропуски, свързани с биосигурността на фермата, с хуманното отношение към животните и проследимостта на страничните животински продукти.

БАБХ, ще наложи съответните административнонаказателни мерки, спазвайки стриктно националната и европейска нормативна уредба за отглеждането на животни за ценни кожи, посоха от агенцията.

Още

Прокуратурата ще разпитва и Мата Хари

20.05.2021

Обновена

14203
Фермата за норки на "Градус" не пусна независима проверка

14.05.2021

3576
Втори бизнесмен проговори за рекет пред комисията по ревизия

10.05.2021

Обновена

21505