Quantcast
30% от стадата в България са фиктивни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

30% от стадата в България са фиктивни

В полза на наши фирми БАХБ спряла вноса на пилешко месо от Полша под претекст, че има салмонела
3 314
 Илияна Кирилова

Около 30% от стадата в България са фиктивно надписани и по този начин през последните години се източват милиони левове субсидии. Това обяви пред БНР земеделският министър Христо Бозуков.

Служебният министър посочи, че колкото повече се задълбочават проверките на стадата в България, толкова повече виртуални животни излизат като регистрирани от фермерите. Всички сигнали се проверяват от ДФ "Земеделие" и  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и всички нарушители ще бъдат санкционирани. 

Броят на говедата, овцете и козите в страната, за които се иска подпомагане, надхвърлят 1,46 милиона, показва последният аграрен доклад за 2020 г., припомнят специализираните земеделски сайтове. 30% са около 400 хиляди несъществуващи животни, което умножено по парите за обвързаната подкрепа са няколко десетки милиони левове годишно само по тази схема. 

През октомври при първите проверки бяха засечени над 560 несъществуващи животни само в десетина проверени ферми, за които администрацията беше получила сигнали от хора по места. Тогава стана ясно, че стопаните не само няма да получат заявените за 2021 г. субисидии, но и ще бъдат лишени от подпомагане в рамките на три последователни години.

Служебният земеделски министър съобщи и за притеснителни нарушения в дейността на БАБХ. Одитът на агенцията, извършен от Инспектората към министерството е приключил и Бозуков ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на БАБХ.

Една от тези заповеди е за задържане в продължение на 6 месеце на внос на пилешко месо и яйца от Полша с аргумента, че трябва да се изследва за салмонела. "Не са ясни мотивите, няма положителен случай на салмонела, но вносът е поставен под забрана до излизане на резултатите. Това е незаконосъобразен контрол и е предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца, предизвикват известни съмнения“, каза министърът. Очаква се прокуратурата да разследва дали БАБХ не е действала в полза на конкретни големи фирми-производители на птиче месо. 

Други съмнителни действия, извършвани от БАБХ, са превъзлагане на дейности на други частни лаборатории, при положение, че агенцията може да прави изследванията в своите лаборатории. "По незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории, което е довело до натрупване на задължения от 18 млн. лв. към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства", допълни Бозуков.

Служебният земеделски министър съобщи, че в момента БАБХ прави разчети какви разходи са й нужни, за да поеме от догодина и фитосанитарния контрол на границата с Турция. В момента той се извършва от частна фирма и доби известност като "златната локва" заради огромните средства, които държавата й подарява. "Няма как в момента да се спре дейността на фирмата, договорът й изтича догодина", каза Бозуков.

Още

Агенцията по храните засилва проверките преди Никулден

28.11.2022

180
Шефът на БАХБ се оправда със заместника си за договора с "Евролаб"

10.10.2022

2695
Полиция и БАБХ влязоха в столичен квартал на акция срещу купен вот

19.09.2022

2578