Quantcast
ГЕРБ и БСП превърнаха изслушването за тол системата във фарс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ и БСП превърнаха изслушването за тол системата във фарс

Премиерът насмете опозицията: Ако беше лесно, да го бяхте направили вие
Обновена
6 841
 Илияна Кирилова

В абсолютен фарс се превърна изслушването, за което депутатите привикаха премиера Бойко Борисов в парламента, посветено на винетките и тол таксите.

Борисов прекара в пленарната зала около половин час, отговаряше лаконично на опитващите се да го вкарат в ъгъла социалисти и бързешком си тръгна за Министерския съвет. За провала на изслушването помогнаха неговите съпартийци от ГЕРБ, партньорите му от „Обединени патриоти“, както и ДПС, и „Воля“, които не намериха за нужно да му зададат нито един въпрос.

Пред депутатите Борисов обяви, че днес правителството ще извади от списъка на пътищата, за които се плаща винетка, 115 км. от община София и 40 км. от община Варна. С други 12 общини се водели преговори да бъдат извадени и те от списъка.

„Да, в България се въвеждат трудно нещата. Аз не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата. Едно е да строиш двулентови пътища, като преди, и да видите 12-лентовите пътища, които сега са построени“, обърна се Борисов към социалистите. Вчера премиерът отложи старта на тол системата за 27 март на извънредна среща с транспортния бранш.

На обвиненията, че заради решение на правителството жителите на София са били принудени да купуват винетки за движение в рамките на общината, Борисов отговори кратко: „Нито едно нещо, което сме обещали, не сме го неизпълнили. В момента, в който проблемът дойде на дневен ред, в този момент сме го решили.“

След което внезапно сподели: "По-притеснено ми е, при една епидемия от коронавируса, колко ще издържат системите на НОИ." "Г-н Борисов въобще не знае за какво става въпрос. Поканихме го за винетките, за тол таксите, а той ни говори за друго и така се управлява държавата вече 13 години", раздразнено реагира соцдепутатът Георги Свиленски.

Транспортните фирми, хората от селищата сателити на големите градове, общини - всички са потърпевши, единствените печелещи са няколко фирми, доставчици на услуги за тол системата, нападна премиера лидерът на БСП Корнелия Нинова. И го упрекна, че еднолично "отменя" и пренаписва закони - вчера например Борисов нареди времето до 27 март да бъде гратисен период за шофьорите и камионите и автобусите да не бъдат глобявани, ако нямат техническа готовност да плащат тол такси - т.е. ако нямат бордови устройства или GPS тракери за отчитане на изминатите километри. Само че в закона гратисен период няма - в него пише, че от 1 март плащането на тол такси от тежките МПС е задължително.

 

Още

Парламентът засекрети изслушването за самолета нарушител

17.06.2022

Обновена

4410
Кандидатът на ПП едва се промуши в състезанието за шеф на БНБ

31.03.2022

2624
„Демократична България“ иска Зеленски да бъде изслушан в парламента

24.03.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

720