facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Хотели бият отбой: няма да отворят при заетост под 20%

Само 15 черноморски плажа обещават напълно безплатни чадъри
3 470
 Илияна Кирилова

Хотелиерите много искаха отпадане на пречките пред туризма, но с наближаването на лятото все повече осъзнават рисковете.  В Слънчев бряг едва 10-15% от хотелите се готвят за посрещане на гости, всички останали изчакват развоя на корона епидемията и ефектите от отхлабването на ограниченията за международните пътувания. 

Британците например по традиция са най-голямата ранни летни туристи, но тази година туроператорите са спрели полетите от Великобритания до 30 юни. Даже самолетите да тръгнат още на 1 юли,  хотелите няма изведнъж да се напълнят и към средата на месеца вероятно ще имат само 15-20% заетост, обясни пред бТВ Малина Стратиева, хотелиер от  "Слънчев бряг". 
"Малко хотели на територията на Слънчев бряг биха си позволили лукса да работят при тези условия", смята Стратиева.

Георги Николчев от Българската асоциация на собствениците в туризма пък припомни, че англичаните са начело в световната ранг листа на заразени от коронавируса. "Това е  риск - за България и за всички, които посещават българските курорти.  
"Песимистичен съм, че британските туристи ще посетят това лято нашето Черноморие. Надяваме се на германци за този сезон, но и там нещата са доста сериозни", каза още Георги Николчев.

"Все още нямаме точна информация кога започват чартърните полети, както и точен лист с резервациите, които ще останат", обясни Стойка Терзиева - представител на Съюза на собствениците в курорта. Тя поясни, че ако заетостта се окаже ниска,  много хотели ще преценят, че е по-добре изобщо да не отварят и да откажат малобройните резервации. Сметките може да не излязат заради нуждата от наемане на голям персонал за почистване, за препарати за дезинфекция и за спазване на всички допълнителни разходи за опазване на здравето на туристите и на персонала.

Нашите курорти са предпочитани за лятна ваканция от много чужденци заради изгодните за тях цени. В началото на май обещанието на българското правителство за безплатни чадъри и шезлонги на плажовете привлече вниманието на британските медии. Таблоидът "Сън" дори изчисли, че премахването на таксите ще спести около 140 паунда на семейство при едноседмична почивка на българското Черноморие.

Междувременно Слънчев обяви, че ще намали с до 50% цените за ползване на инфраструктурата и услугите в комплекса през този сезон. Става дума за стоянката на таксиметрови коли, за тротоарно право и др. Паркирането в курорта ще е безплатно, но само до 1 юли.

 

НА СЯНКА

Анонсът за нулевите тарифи на плажното оборудване се оказа прибързан. До момента само 15 плажа у нас са обещали безплатни шезлонги и чадъри като реверанс към летовниците заради корона кризата, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. В края на тази седмица изтича срокът, в който наематели и концесионери на пясъчната ивица трябва да заяват с колко точно ще свалят тарифите за плажните принадлежности. Намалението трябва да е в диапазона 50-100%, посочи Ангелкова. И подчерта, че ще има строг контрол за спазване на ангажиментите.

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата прогледна за летния сарай на Доган

22.07.2020

Обновена

5451 50
И в кризата плажове искат по 7-8 лв. за чадър

05.07.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5686 12
Варненската прокуратура видя далавери в езерото

17.06.2020

1499 5

Коментари

idunno

Лаком г@з кръв с@ре ! 

soika prismehulka

ангелкова пак се изхвърли  и сее наасра

Nickolas

В един момент всичко си идва на мястото.

idunno

СЛед няколко години ще има драстично търсене на разрушители. Е, ако все пак държавата си влезе в роля и накара мутрите да съборят разпадащите се неподържани бетонни убежища, вкл. засяване на райграс...  Което мноооого много ме съмнява. Така прекрасните ни плажове ще заприличат на Омаха и Джуно през 44-та

soika prismehulka

ко ша прайм с ддс за ресторантите в хотелите а?много шум за да се насерът.

PlaNed
снимка на PlaNed

Хайде, дано ви направят ДДС-то 0%, щото 20% чиста почалба от "О" е много повече!

Или сте решили да не отваряте и да скимтите, че при тези цени не можете да плащате И осигуровки? 

Помолете се, поплачете, а Бойко е добър и милостив и още ще даде...

Каубой
снимка на Каубой

Пълна компинсация! Без работа да плати паниковскиЙ! Де ти лейтинанта ШмиДа, впЕнаПред!

вила

15 плажа  с безплатни чадъри, а останалите с  още по-ниски цени, както каза холивудката?! 

vasilevil

Много важно тряблва ли да мислим за тия богати номенклатурни толупи.

dobadoba

Тежки времена за туризма.

Първо фалита на Том Кук ги удари, после карантината...

⚓️

Здравка
снимка на Здравка

Най-пътуващата в чужбина с цел почивка нация в света са германците. От както у нас съществува ''модерен'' международен туризъм, те и за България са с редки изключения ежегодният  победител по брой нощувки на черноморието.  Немските здравни власти препоръчват на сънародниците си това лято да почиват не само в Германия, но и по възможност да не напускат региона в който живеят.  Много колеги там също загубиха работата си. И вероятно ще има не малко фалити.  Томас Кук потъна и без каквито и да е сътресения в икономиката. Да видим TUI и по-малките туроператори как ще се справят.

Evasion

Я, слънчака ще вземе да стане приятно място за почивка...

Sine_metu

В Слънчев бряг едва 10-15% от хотелите се готвят за посрещане на гости, всички останали изчакват развоя на...

 

10-15%? Ако бе така, в Слънчев бряг трябва да палят свещи на ковида. 10 години вече заетостта на легловата база в споменатото гето е между 8% и 9%.

14 линии, хора стъпват в 2 и 1/2. 2-те между старото шосе и плажа, 1/2 тук-там на запад от шосето. Останалото „препрань бетонь“ отдавна плаче, та реве за сриване.

Уви, казвам го искрено, Гърция пак и задълго. Омръзна ми, ама

Здравка
снимка на Здравка

Ей, ще поскъпне здраво тежката строителна техника. Бая багери, фадроми, самосвали ще трябват. От ЕС да се готвят да пращат бачкери, че нашите до никъде няма да стигнат. И на Златните ще се поотвори работа.

 

Здравка
снимка на Здравка

В Слънчев бряг едва 10-15% от хотелите се готвят за посрещане на гости, всички останали изчакват развоя на...Явно това са хотелите с добра репутация сред туристи и туроператори. За останалите, жалко, че много хора ще останат без работа, но май е време багерите да дойдат. 

idunno

А вие какво ще правите с кафявото ? Че ако го задуха на север...

Neymar

Моля??? Чартърни полети от Англия?? Ми това си е биологично оръжие, да ти пратят самолет заразени пияни англичани, полудяхте ли?

Zmeja

Като към новината, че през този сезон само 10-15% от хотелите имат намерение да отворят прибавим и това, че цялата туристическа база по нашето море, при нормална обстановка по чисо обективни причини, се използва има-няма три-четири месеца в годината, представете си какви трябва да бъдат цените та туризма да бъде конкурентен и излиза на печалба.

inventus

Рано е още да мислите за събаряне на бетони и разчистване. Тези хора почти без изключение така се наядоха че и десет години без туристи ще преживеят. Дори няма да се налага да се лишават от нищо.Но не така стои въпроса със гладните дето си продават труда за едно парче ляб всяко лято. 

Testament
снимка на Testament

за 1600 $ съм си наел едно място в ЮАР

Годишно.

 Като затръгвам  за там звъня  да кажа кога ще пристигна,и колко човека сме + дали искаме и момичета  или И рибарски катери.

 

 

Като стигна    банята  готова  софрата 

Има 1 семейство чернички  които влизат в цената и подържат,готвят чистят   наоколо пустош само ние и Океана.

 

Преди 10 дена  По Гърция хотелите си работеха   заведения  и пазара в Солун и другаде.

не се усещаше там,че  има карантини, казват по Атина  било по строго   аз там само подминавам

 

в булгаристан  крият данъци, грозно обслужване но зинали за $$$$$

Влез или се регистрирай за да коментираш