Quantcast
Ключови машиностроителни заводи спират производство | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ключови машиностроителни заводи спират производство

Блокадата заради коронавируса и затворените автомобилни концерни в Европа правят работата им невъзможна
Обновена
5 594

Най-големите български фирми, поддоставчици на големите автомобилни концерни, спират временно работа.

Мерките срещу ограничаването на разпространението на коронавируса са затруднили изключително много работата им. Голяма част от работещите живеят на 70-80 км от заводите, а заради ограничителните мерки не може да се осъществи  транспорта им, обясняват от Българската камара по машиностроене .

Втората група причини, които препятстват работата на българските производители на авточасти, са външни  -  нарушените доставки на компоненти и експедиции на готова продукция и най-вече затварянето на заводи за автомобили в целия свят заради пандемията. 

Производителят на кабелни системи "СЕ Борднетце - България", който е собственост на японската Sumitomo Electric, още преди пет дни спря временно производството в заводите си в Карнобат и Мездра.  Заводите, в които работят 2900 души, изпълняват поръчки за групата Volkswagen, която затвори европейските си заводи заради коронавируса. В заводите в Мездра и Карнобат все пак ще се изпълняват с минимален брой служители само малки проекти по индивидуален график.

По данни на Българската камара по машиностроене още четири фирми от автомобилната индустрия излизат от строя. 

Русенската „ВИТТЕ Аутомотив“, производител на системи за заключване в автомобилния бранш, вече е пуснала 60% от персонала си в отпуск, а от 30 март спира цялото производство, засега за две седмици. В завода работят близо 1300 души. Опасенията на ръководството са, че китайските поддоставчици възстановяват производството си, а поддоставчиците от Мексико, които са техни конкуренти, не са спирали работа. Така вероятността да бъдат изместени от тях е много голяма.

Още една русенска фирма "Линамар България“, собственост на „Монтюпе“, след като първоначално съобщи, че спират работа от 6 до 10 април, сега е решила да затвори още от днес.

„Язаки“ обяви преди дни, че спира трите си завода в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април. Спирането на дейността засяга около 2400 служители в производствената база в Димитровград и около 3250 служители в комбинираните производствата в Сливен и Ямбол. .

Още една ключова фирма с два завода у нас предстои да обяви спиране на производството, съобщават от Българската камара по машиностроене, без да посочват коя е тя.

Военният завод "Арсенал" в Казанлък, първи разпусна в неплатен отпуск своите близо 8000 работници. А дни по-късно ръководството реши, че 2000 от тях ще бъдат съкратени.

Без работа остават и заводите от корабостроенето.

„Бургаска корабостроителница“ има договор с Русия за ремонт на кораби по график, но руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Договорът за ремонт на руски кораби не е прекратен, но изпълнението му се отлага неопределено във времето. Забавят се и срокове за доставка на материали от западните страни - вместо за 10-12 дни доставките стават за 20-25 дни.

Най-големият кораборемонтен завод „Одесос“ във Варна в момента довършва ремонта на кораб, но не е ясно кога и как ще пристигнат други кораби за ремонт, за които има договор. Отново причината е невъзможността чуждстранните специалсти, които контролират ремонта, да пътуват.

„Корабно машиностроене“ във Варна спира работа за две седмици, тъй като не може да експедира изработена продукция за Италия.

В тежка ситуация са и редица фирми от другите подсектори на машиностроенето. Не е изключено отделни производства да бъдат изнесени в други страни, коментират от Браншовата камара по машиностроене. И настояват държавата да се намеси и да предприеме по-сериозни спасителни мерки от вече представените - виж тук и тук.

 

НУЛЕВА ГОДИНА

Междувременно пореден сектор алармира, че е тежко ударен от кризата. Българското конгресно бюро (БКБ), в което членуват над 35 малки и средни компании от събитийния и конгресен туризъм, се тревожи, че правителството не предвижда никаква подкрепа за фирмите, които се занимават с панаирно строителство, конгресни услуги, организиране и изпълнение на събития, наем на оборудване, доставка на услуги за търговски изложения и др. Всички те са преки жертви на въведеното извънредно положение и драстичните ограничения за движение и събиране на хора. На 13 март държавата без предупреждение затвори на 100% целия бранш за организиране и провеждане на събития, което засяга над 3000 наети и техните семейства, пишат в обръщение до управляващите от БКБ.

Фирмите посрещат откази и пренасрочване на 100% от събитията, планирани за летните месеци, вече се отлагат за догодина и есенни изложения и конференции, така че 2020-а се очертава да е нулева година. "Правителството, въпреки публичните си обещания, отказва да ни помогне да задържим служителите си и да се погрижим за тях", заявяват от Българското конгресно бюро с надеждата, че все пак ще бъдат включени поне в схемата 60:40, която предвижда държавна помощ за заплатите. 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Докато всички затъват, само ние растем!

13.11.2020

5314 70
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3458 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5034 91

Коментари

panteraivan

И ако продължат след Април да одължават ограниченията всъщност какво постигат? Освен тотален фалит на физичиски и юридически лица!

То и така лекарства няма само се удължава агонията.

slavabg

Нечия тиква ще се търкулне скоро... никоя карантина не издържа повече от 2 седмици. 

Michael
снимка на Michael

Абе до месец повечето последствия (не всички) ще са обратими, не бъди чак такъв песимист, но след това ... работата загрубява и тикви ще се затъркалят. С малко акъл режима можеше да се премисли и да се разпредели различно строго за по-дълъг перод, но управниците ни знаят само да броят пари.

Zmeja

Уикипедия: Машина (на старогръцки: Μηχανή; на латински: machina(-ae, f.)) е сложен механизъм или съчетание от механизми, който изпълнява механични движения за преобразуване на енергия и материали, за извършване на работа, за събиране, предаване, съхранение, обработка и използване на информация.

Та, какви машини произвежда нашата "машиностроителна" промишленост?

vasilevil

Топки за скоростни лостове.

вила

 Важното е да продължават да работят автомобилните заводи в България, премиера Борисов каза че те са вече 25 броя, Това е основата на цветуща България! 

вила

250 , 250 са, така каза премиерът

Boris65

Нефта падна 5 долара, Русия се срина . Няма нужда да работим - Победихме !  Наствава време да празнуваме победата а не да работим !

cymen

Хахахах, "машиностроителни" заводи в България... Направихте ми деня. Мале, колко сме жалки, не е истина. Сега очаквам материал за "високотехнологичните" български стартъпи.

Вова

Нискотехнологични производства,които изглеждат хайтек само за неграмотни, посредствени милиционери.

Само Арсенал е изключение.

Очертава се огромна  безработица . Примитивната родна индустрия се сгромолясва , а държавата няма решение.

Iberia
снимка на Iberia

Тия от конгресните услуги са ми последна грижа. Както и ритнитопковците и секакъф спортист и кандидат за шампион по пезевенлък.

Дежурния

Миналата седмица нали имаше масови митинги по някои от тези заводи да спират и да излизат в отпуска. Спряха и работниците би трябвало да са щастливи, че се е сбъднало това, което са си пожелали.

Влез или се регистрирай за да коментираш