facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

В кризата държавата иска да прибере по-голям авансов данък печалба

Бизнесът въстана срещу готвените промени в Закона за корпоративното облагане
Обновена
17 439
 Илияна Кирилова

Декларирането и плащането на част от данъците тази година ще бъде отложено във времето заради коронавируса, но една данъчна промяна в спасителния пакет, който се обсъжда в момента в Народното събрание, предизвика бурно недоволство от страна на бизнеса.

Първо, форумите на счетоводителната гилдия загряха от възмущение заради готвените промени в режима за определяне и внасяне на авансовите вноски за данъка върху печалбата за 2020 г. Остро реагираха и работодателските организации БСК и АИКБ. С промяната държавата иска да си гарантира, че до 30 юни в бюджета ще влязат достатъчно средства от авансово облагане, независимо че за много фирми годината се очертава да е губеща. 

"Практически промяната в авансовите вноски върху данък печалба е натоварване за фирмите в момент, в който другите европейски държави предвиждат мерки за облекчаване на бизнеса предвид COVID-19", коментира Катя Крънчева от платформата за данъци и счетоводство КиК Инфо.

Промените са предложени от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова. Те засягат фирмите с обороти над 3 млн. лв., които правят авансови вноски на данък печалба всеки месеци, и фирмите с обороти между 300 000 лв. и 3 млн. лв., които плащат авансово на тримесечие.

До момента предприятията сами определят авансовите си вноски за данъка на база на прогнозната си печалба за годината. Масова практика бе фирмите да прогнозират нулева печалба и така през по-голямата част от годината да не плащат налог в аванс. Едва през последния месец се плащаше авансовия данък, който по закон трябва да е поне 75% от очакваната печалба.

Сега се предлага авансовите вноски за корпоративен данък за първите шест месеца от 2020 г.  да бъдат изчислени на база на 1/2 от печалбата за 2018 година, която бе доста успешна година с отчетен висок икономически ръст. Едва през втората половина на годината на фирмите се разрешава да правят авансови вноски на базата на прогнозната за 2020 г. печалба.

"Това със сигурност ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация в която работодатели ще се чудят откъде да намират средства за плащане на заплати и осигуровки", посочва Крънчева.

Отделно много фирми са били на печалба през 2018 г., но са прекъснали дейност, а сега дори и те трябва да плащат данък през първата половина на годината. "Не е нормално такива фирми да са задължени да внасят авансово данък върху несъществуващи печалби за 2020 г., нито сега е моментът този режим да бъде променян", недоволстват счетоводители.

Заради затрудненията на фирмите в условията на коронависура, счетоводната гилдия поиска един месец отсрочка за подаване на годишната данъчна декларация и плащането на данък печалба, което трябваше да стане до 31 март. С промените този срок ще се удължи чак до 30 май.

"По-добре да беше останал старият срок,  но да не искат по-високи авансови вноски", коментират недоволни счетоводители в социалните мрежи. "Дават ни облекчение да платим данъка за довнасяне за 2019 г. по-късно, за да ни вземат повече авансово за тази годинал Това не е подкрепа по време на пандемия, а обратното - това е бреме", посочват други.
"Всички отговорни правителства по света търсят начини за облекчаване на бизнеса, като предлагат фискални стимули с цел предприятията да съществуват и да се развиват и утре, когато кризата отмине, а в България с направеното предложение се цели бизнесът да финансира авансово държавата, а ако не го направи, тя го натоварва с непосилни лихви за неплатени авансови данъци?!?", посочиха от Асоциацията на индустриалния капитал. "Авансов данък върху несъществуваща печалба през 2020 г. е икономическо самоубийство", смятат от АИКБ и призоваха народните представители да не приемат това предложение.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП търсят 31 фискални агенти

29.06.2020

Обновена

3909 2
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3406 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5021 91

Коментари

Su38

"Промените са предложени от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова."

---------------------------------------

Това изчерпва всичко.

Хулиган

Първо Горанов да си плати наема...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii/

Neymar

На чужда гръб и сто тояги са малко. Сега става ясно, че всички мерки са ала бала. Хубави думи за подкрепа на бизнеса и работниците по телевизията, които нямат нищо общо с реалността. До юни всички фирми ще са съкратили работниците си, обаче Менда ще си е още депутат и ще си взима държавната заплата. Това дебелоочие минава всякакви граници!

Stern

Чуеш ли "Мента Стоянова", знай че са наточили теслата и ще бъркат дълбоко в джобовете.

И хич не им пука, че работният процес е спрян. Какво по-удобно и мътно време, от това на извънредни закони?

paragraph39

/:/ В кризата държавата иска да прибере по-голям авансов данък печалба

.........................................................................................................................

Така е при Демокрацията и Частния/НЕ честен!/ Капитализъм у нас след 1989 г.!

А е така, защото, след 1989 г., държавата си продаде, приватизира, раздаде ДОХОДОНОСНАТА си Собственост!

А т.нар. "Политическа класа"/ по М.Джилас/ живее и съществува чрез Бюджета!!! И понеже сега, при Демокрацията и Частния/НЕ честен!/ Капитализъм у нас след 1989 г., Бюджетът НЕ се пълни И/!/ с доходи от Печалбата на доходоносна държавна собственост, управляващите, "Политическата Класа" разчитат вече само на приходи в Бюджета от данъци, такси, глоби, мита, разрешителни, концесии и прочие!

Сиреч, колкото повече пари в Бюджета влизат от данъци, такси, глоби, мита, разрешителни, концесии и прочие, толкова по-добре за управляващите- и те, естествено и логично, точно това така го правят! ТЧК

Ама, пък, Демокрация и Частен/НЕ честен!/ Капитализъм у нас вече 30 години Е, БЕ! Що сИга рИвете?!

momon

За седмица свършиха парите! Веднага си пролича колко бил голям излишъка.

vvatkov

   Ривът щото им бръкнаха малко по-дълбочко в... торбата. Га я пълнеха, не риваха, торбаланковци  с торбаланковци ньедни.

 

Диагностик

Голям удар върху нефта:

 

Цената на руския петрол „Уралс“ с доставка в Северозападна Европа спадна под 18 долара за барел. Това е най-ниската цена от февруари 2002 г., съобщава аналитичната агенция „Аргус“.

„Уралс“ поевтиня с 5,25 долара за барел до минималното равнище от февруари 2002 г. – 18,64 долара“, съобщава агенцията.

Цената на руския петрол непрекъснато се понижава заради решението на саудитската компания „Сауди Арамко“ рязко да понижи договорните цените на „черното злато“ с доставка през април.

Спадът на цените на петрола започна на 6 март, след като страните от ОПЕК+ не успяха да се договорят за промяната на параметрите на сделката за съкращаването на добива, както и за нейното продължаване. Русия предлагаше да се запазят съществуващите условия, а Саудитска Арабия – допълнително да се съкрати нефтодобива. От тогава цените се сринаха почти два пъти. В началото на март цената на петрола „Брент“ и WTI се движеше в диапазона на 48 долара. Сега „Брент“ струва 25 долара за барел, което върна цената му на нивата от май 2003 г., пише БГНЕС.

paragraph39

До всички паникьори и другите изпаднали в дълбок страх:...

/от "Фейсбук" днес- 19.03.2020

Стана ли Ви ясно,че Новият Световен Ред се разгръща пълномащабно,благодарение на Вашето обезумяване и неспособност да виждате по-далеч от носовете си?!Така,че ако си мислите,че някои (в случая световните власти да ги нарека) ги е много грижа за Вас,дълбоко се заблуждавате!На един определен кръг от хора им е нужно точно това,а именно,да изпаднете в паника,да се затворите,да избягвате всички и така попадате в капана на изскуствената изолация.Това е първата фаза-да Ви затворят и да гледате 24/7 ТВ,откъдето ще бъдете “облъчвани” негативно,за да сте още по-предсказуеми ,” вързани” и управляеми!Зададохте ли си въпроса,защо се говори само и изключително за силно заразния вирус и процента смъртност(който е по-малък от на много други вируси),но никога не споменават далеч по-високия процент на излекуваните?!Под предлог,че Ви “затварят” под нарочна карантина с цел ограничаване на разпространението му,всъщност имат за цел да сте под контрол,зомбирани,уплашени и лесно манипулирани!После ще се приемат уж временни законови разпоредби в извънредно положение,ще изменят закони,а Вие чинно ще се подчините,защото вече сте обзети от тотална паника и сте съгласни на всичко!Всички свободи ще дадете даром,за да оцелеете,без да мислите за другите след Вас!Ще имат право да Ви арестуват,защото нарушавате карантината,да Ви проверяват,тестват и да Ви вземат ДНК ако искат.Ще имат пълен контрол на достъп до всичко Ваше,движимо и недвижимо..До “кръвен данък” ще стигнат ако им заповядат!Всичко ще е във Ваш ущърб,но ще се съгласите,защото вече сте в тотална паника!Всичко това,ще доведе до хаос в следващите години във всички отрасли на икономиката и ще промени изцяло отношението Ви към околните.После ще Ви сложат и чипове задължително,защото така трябва според наложените от тях правила и кръгът на пълното завладяване,оскотяване и контрол ще е завършен!В момента Ви “продават” ПРОБЛЕМ,следва РЕАКЦИЯ и накрая ще Ви “продадат” РЕШЕНИЕ!!!!!От там нататък,дори и да сте се събудили и свалили розовитв очила с които гледате,ще е късно,твърде късно!!!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш