facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Лъчезар Борисов: Несъстоятелни са твърденията за ББР и Пеевски

Нивото на политическата класа в България е под въпрос, заяви новият икономически министър по повод обвиненията на Христо Иванов
3 369
 Илияна Кирилова
Лъчезар Борисов

"Всяка една теза, че една банка работи с конкретни юридически или физически лица, е несъстоятелна. Банката работи с абсолютно всички."

Така заобиколно новият икономически министър Лъчезар Борисов коментира пред bTV обвиненията на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов, че Българската банка за развитие (ББР) е отпуснала 500 милиона лева кредити на фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски.

А по отношение на нападките на Иванов, че министърът е „слуга на Пеевски”, Борисов отвърна: „Всичко това, което беше казано, е абсолютно несериозно и несъстоятелно ... нивото на политическата класа в България е под въпрос.”

На въпроса за 75-те милиона лева, отпуснати от ББР на малко дружество, свързано с колекторска фирма, Борисов заяви, че управителният съвет на банката е работил по кредита поне 6 месеца преди това. „Влизаме в една полемика, която не е така, нека да гледаме нормативните документи и устава на банката ... Не съм отговорен за даването на тези 75 милиона лева кредит”, каза новият министър. По времето, когато беше отпуснат заемът, той оглавяваше надзора на ББР.

Що се отнася до навлизането на държавата в Първа инвестиционна банка посредством ББР, Борисов посочи: „Това е свързано с правителствената политика за включването на България във валутния механизъм и т.нар. чакалня на еврозоната, за което има и съответните решения на Министерския съвет.”

"Съвсем скоро ще бъдат дадени данни за структурата на портфейла на ББР и ще видите, че 80 процента е изцяло за малки, средни и микро фирми", обеща министърът.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДПС се оплака от мутризация на политиката

29.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

606 5
Местан: Борисов стана част от сараите, вместо да ги разгради

29.09.2020

1673 11
Ден 78: Протестът се премести при централата на ДПС

24.09.2020

Обновена

3452 30

Коментари

pasi

Лъже и маже! Разследване в ББР от одитори посочени от Банков надзор и опозиция! Стига лъжи!

Превърнаха ББР в касичка на курполентни господа от кликата, подкрепяща Мутрата и нейната лакома шайка.О С Т А В К А!

LeChevalier

Поредният абсолютен наглец! Работели от шест месеца за оня срамен кредит! От повече "работите", кърлежи безполезни! И тоя Борисов е за съд и затвор!

noooo1

Без изненада - рядко неадекватен министър. Или не разбираше смисъла на въпросите, или се правеше на идиот.

ЛАФЪРДИЕВ

Май ти още на третио ден почна да доказвашу че си несъстоятелен за министър..

Къде "спасиха" 500-те милиона от КТБ ДП и ДП1? Кой купи на двойна цена новите акции на ПИБ? Та да не връщат ДП и ДП 1 заемите си?

Щото тя ПИБ закъса в значителна степен от кухите цесийки от КТБ..

Тренд Петков

гледах го...същия лалугер като предишния. И е от същото котило..АААбсолютно няма разлика...Та заради това нахалство хората накрая ще ги пребият тия 

Black Sheep

 

Имал съм взимане-даване със структурите на Шиши, така че ето моите 5 цента:

Лъжеш, ой как лъжеш, лъжец нескопосан!

 

Апропо-"топлата връзка" в ББР и днес си е там!

И нея- както и теб- не я "хвана" пунта-мара уволнението...

 

 

Оставка Буда ве...

Поредния гнусен,мазен, отвратителен лъжец и крадец на Шиши и Буда !!! ОСТАВКА УРОДИ !!!

Zmeja

Абе, се лъчезарни люде!

nottheone1

вижте му фамилията бе :)))

mamut

през три къщи от родната на Фъндъкова в Самоков е момчето.

pasi

Заемите на 6i6i са огромни раздробени в безброй кухи фирмички, и тези пари няма да се върнат, а се перат вече в чужбина чрез покупка на имоти. Биволарите вече извадиха един имот в Солун за 4 млн. евро.  Един е хванат но колко още име ,вкл. Дубай и СА.  

Чудя се как му дават огромни суми ей така, като ноторно е известно че 6i6i е като мътната река, завлича...

BL.N.Lmt

🐾🧯💶💰новият икономически министър Лъчезар Борисов да бъде така добър да запази доказателствата за "Рекет за Милиони" по точно колко милиона  💶🏴‍☠️🇨🇩 на този въпрос ще отговори гн. Божков на който трябва да се гарантира физическата сигурност и да бъде изслушан от прокуратурата  💶 пари €$¥ срещу такса спокойствие  и "пълен съпорт" от гн. Домусчийски и премиера Бойко Методиев Борисов. 🏴‍☠️🇨🇩☕️ За тази цел главният прокурор Гешев трябва да си подаде оставката незабавно 🏴‍☠️🇨🇩 сега, днес🇧🇬🍺

бившият финансов министър Владислав  Горанов знае трябва да даде показания🍺🇧🇬

21st_Century

Този ме накара да прочета устава на банката, защото Надзорния съвет не бил отговрен за даването на кредита и да сме видели документите. И какво да видя:

Rаздел III,

чл.50

(7) Надзорният съвет има право по всяко време да поиска от Управителния съвет да предоставя сведения или доклад по всеки въпрос, който засяга БАНКАТА. 
(8) Надзорният съвет има право да изиска докладите на Вътрешния одит, както и становищата и докладите на Одитния комитет по въпроси от тяхната компетентност. 
(9) Надзорният съвет може да прави необходимите проучвания в изпълнение на задълженията си, като за целта може да използва експерти. 

(11) Експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чиито размер надхвърля 5% от собствения капитал на БАНКАТА, се предоставят от Управителния съвет само след разрешение на Надзорния съвет. 

Чл. 51. (1) Членовете на Надзорния съвет имат еднакви права и задължения, независимо от вътрешното разпределение на функциите между тях. 
(2) Членовете на Надзорния съвет са длъжни да изпълняват задълженията си в интерес на БАНКАТА и нейните акционери, и да пазят банковата тайна и след като престанат да бъдат членове на Надзорния съвет, като за целта подписват декларация. 

Според вас отговорен ли е Надзорния съвет, при положение, че акционер е държавата??? Как мислите??

Nikolay Nachev

Поредният некадърен боклук, изваден от ръкава на Шиши, инсталиран за да лъже и маже за далаверите на Пеевски и Тиквоний.

И кучетата в махалата знаят, че след КТБ званието "банката на Пеевски" отиде в ББР.

dembik

Ловkия каза, че са честни. Аз му вярвам.

mamut

 честни ,честни колко да са честни? то на ректума химен няма

Зарубежник
снимка на Зарубежник
Всеки е невинен до доказване на обратното. И във ФБР да отидете, да приказвате срещу тоя или оня, ще ви изслушат и накрая ще ви попитат: "Имата ли доказателства?"

Отговорът ще е: "Абе, нямаме, ама така се говори". За да осъдите някого ви ТРЯБВАТ доказателства, другаре, а не само семкаджийска риторика.

В който и нормален съд да отидете, няма да прокопсате, а може и да ви опандизят за клевета, оронване престижа и доброто име на законно избран Първи Министър.

Осъзнавате ли го, или ДА?

Влез или се регистрирай за да коментираш