Quantcast
Правителството взе назаем 5 млрд. лева от международните пазари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Правителството взе назаем 5 млрд. лева от международните пазари

Възможна е втора актуализация на бюджета, но дефицитът ще остане 3% от БВП, заяви финансовият министър Кирил Ананиев
Обновена
8 524

България успешно емитира във вторник външен дълг за 5 млрд. лева. Интересът към българските облигации е бил "безпрецедентен", а постигнатата доходност по тях е съизмерима с тази на ценните книжа на държави с по-висок кредитен рейтинг от България.

Това обяви днес на брифинг министърът на финансите Кирил Ананиев. За финансовата операция се разбра още снощи 

 

Това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г. Книжата са в две емисии - със срок на погасяване съответно 10  и 30 години. По 10-годишните облигации постигната лихва е 0.4%, а по 30-годишните е 1.4%.

Първоначално намерението на МФ е било да се предложат облигации за 2 млрд. евро, но търсенето е надвишило тази сума четирикратно и така в крайна сметка са били продадени книжа за по 1.25 млрд. евро от всяка емисия, обясни министър Ананиев.

Сред купувачите на дълга има централни банки, държавни пенсионни фондове и други инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария и др. страни. Около 16% от общия обем на емисиите са купени от български инвеститори.

Според Ананиев силният интерес е знак за високо доверие към страната ни заради строгата фискална политика, ниския дълг спрямо БВП и влизането ни в чакалнята на еврозоната.

5-те милиарда лева нов дълг ще бъдат използвани за увеличение на фискалния резерв с цел покриване на предстоящи падежи по стари задължения, както и за финансиране на бюджетния дефицит, който след актуализацията на бюджета в края на годината би трябвало да е около 3.5 млрд. лв. Освен това с част от парите от емисиите ще се финансира изпълнението на антикризисните социални и иконимически мерки във връзка с коронавируса 

До края на годината нямаме намерение да излизаме отново на външните дългови пазари, заяви Кирил Ананиев.

Той обяви, че е възможна втора актуализация на бюджета, но тя няма да промени коригирания вече бюджетен дефицит от 3% спрямо БВП. "Втората актуализация ще засегне най-вече  приходната част на бюджета, която няма да бъде изпълнена, и по-конкретно очаквания приход от концесията на "Летище София, както и планираните постъпления от тол-таксите", заяви министър Ананиев. От отдаването на Летище София на консорциума "Соф конект" се очакваше в бюджета да влязат 550 млн. лв. 

Ананиев увери, че се придържа към политиката на строга фискална дисциплина. По повод излишъците в бюджета, той припомни, че те са налице всяка година до септември включително, защото такъв бил бюджетният процес - повечето разходи и най-вече инвестициите да се правят през последното тримесечие на годината.

 

Страната изглежда в добро финансово здраве и поемането на дълг е по-скоро "за всеки случай", а не защото е крайно необходимо, посочиха още снощи анализатори. Фискалният резерв е към 10 млрд. лева и въпреки че пандемията удари икономиката и приходите в хазната, до края на август бюджетът е на плюс. Но краят на коронакризата не се вижда и затова е добре държавата да има резерви.  Много европейски страни побързаха още през пролетта да вземат заеми, за да си осигурят буфери заради проблемите с Ковид-19.

С актуализацията на бюджета през юли бе завишен и таванът на държавния дълг, който страната ни може да поеме през тази година до 10 млрд. лв. С вчерашната емисия на външните пазари новият дълг за тази година достига 6.2 млрд. лв.

 

Още

БСП и ДПС спорят: 20 или 40 млрд. лв. са дълговете на ГЕРБ

17.03.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2789
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

4295
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

4672