Quantcast
Превозвачи изкараха 100 автобуса на протестно шествие в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Превозвачи изкараха 100 автобуса на протестно шествие в София

Браншът иска адекватна финансова подкрепа в условията на коронакризата
Обновена
2 337
 Илияна Кирилова

Собственици на фирми за автобусни превози протестират с шествие на автобуси днес в пет града в страната - София Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Така превозвачите се надяват държавата да им обърне внимание, след като от началото на коронакризата са останали без работа и без достъп до нито една от антикризисните мерки на правителството. 

Става въпрос за автобусни фирми, които изпълняват основно услугата "случаен превоз". Дейността им не беше прекратена с въвеждане на извънредното положение, но забраната за всякакви туристически пътувания на практика ги остави без работа, което продължава и до момента.

От Националното сдружение „Случаен превоз“ са писали писма до транспортния министър Росен Желязков, но до момента няма отговор. "Нашите фирми са специализирани в превоз на туристи, но такива няма, не се очаква скоро и да се появят", казва Радка Мандилова, председател на сдружението.  

От бранша твърдят, че не може да кандидатстват по схемата за подкрепа на заетостта "60/40", защото заради блокираната работа превозвачите имат неизплатени задължения към бюджета, основно непреведени осигурителни вноски. Част от фирмите не могат да обслужват и кредитите си, защото нямат никакви приходи, каза още Мандилова. Другата действаща към момента финансова мярка - безвъзмездната помощ по ОП "Инованиции и конкурентоспособност" също била неприложима, тъй като размерът на грантовете до 10 000 лв. е недостатъчен за превозвачите.

Те настояват за по-лесен достъп до нисколихвени кредити и грантове, както и за отсрочка в плащането на осигурителните вноски докато трае кризата, без това да попречи за получаване на финансова подкрепа от държавата.

В София протестът започна в 12.00 с шествие от близо 100 автобуса от на бул. "Цариградско шосе" при Интер Експо Център и в момента продължава пред парламента и Министерски съвет. 

В Бургар и Варна към протестиращите превозвачи се присъединиха и екскурзоводи, които също от началото на пандемията са без работа и никакви доходи. 

От Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче се разграничиха от колегите от сдружение "Случайни превози" и ги призоваха да се обединят за общи действия в бъдеще.

Още

Собственици на таксита и барове готвят блокади на магистрали

07.09.2021

6423
Износът на Великобритания се е сринал с над 60% след Брекзит

07.02.2021

4949
Депутатите стигнаха до компромис за нерегламентирания автопревоз

16.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1003