Quantcast
Превозвачите, отново обидени на властта, вдигат протест на 10 май | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Превозвачите, отново обидени на властта, вдигат протест на 10 май

Работодателските организации също останаха недоволни от срещата с премиера
Обновена
2 507
 Илияна Кирилова
Тировете най-много повреждат пътищата ни, но собствениците им искат да плащат по-ниски такси за ползването им.

Превозвачите отново са обидени на властта след срещата им с премиера Кирил Петков, в която са взели участие още транспортният министър Николай Събев и строителният - Гроздан Караджов. Само преди седмица те също заявиха, че са обидени и поискаха оставките Събев и Караджов и на вицепремиера Асен Василев.

Според хората от транспортния бранш министър-председателят закъснял с 10 минути. След това 20 минути говорил за проблемите на страната и за това как всички искат пари. Когато превозвачите го прекъснали, той заявил, че ако не им харесва чутото, може да си тръгват. Така представителите на бранша напуснали безрезултатно срещата, като останал само един превозвач - този, който е возил премиера на камион през Витиня.

Пред журналисти в Министерски съвет те обявиха, че започват протести от 10 май, включително блокиране на пътища и преустановяване на автобусни междуградски линии.

 

„Ние говорихме 5 минути, а премиерът 20 минути, но той не пожела да ни чуе. За исканото от нас намаление с 50% на акциза на горивата каза, че от ЕК не разрешавали, което не е вярно, защото има писмо от ресорния еврокомисар Джентилони“, обясни за "Сега" Ѝоанна Лалова от Европейския транспортен клъстър.

Транспортните фирми настояват още за отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца,  както и да не се увеличават тол таксите. Министър Гроздан Караджов обяви наскоро, че от 1 юли второкласните пътища стават платени за тежкотоварните автомобили.

На излизане от сградата на правителството Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи припомни, че в България оперират над 25 000 тира. „Считаме, че представляваме значителна част от транспортния бранш. За това приканваме всички наши колеги да се присъединят към протеста ни на 10 май“, каза той.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обяви пред журналисти: Ние с такава държава не желаем да комуникираме по този начин. Тя не е на премиера".

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви от своя страна, че ще се обмислят исканията на превозвачите и ще има нова среща.

„В техните претенции има логика. Какво и как, ще бъде решено в следващите седмици. Ще продължа обаче да си отстоявам предложението за тол системата. Тежкият трафик трябва да плаща 2 пъти повече, защото руши пътищата. Трябва една трета от приходите да са от винетки. Не може само бюджетът да поддържа мрежата. Ваканцията ползвана от тежкия трафик за тола вече свършва. Трябва да се мисли за интереса на България. На 1 юли да се прекрати ваканцията за тежкия трафик“, каза той. За намаляването на акциза строителният министър поясни, че по въпроса трябва да вземат отношение експертите.

В ГОТОВНОСТ ЗА ПРОТЕСТИ

Петте национално представителни работодателски организации също останаха недоволни от срещата си с премиера, на която трябваше да обсъдят цените на природния газ, на електроенергията и компенсациите за бизнеса.

„Не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме разговора с министъра на енергетиката следващата седмица", заяви след срещата председателят на БСК Добри Митрев.

Митрев заяви, че засега не се отказват от обявения протест на 18 май.

"През май фирмите също ще получат компенсации за електроенергията. В какъв размер ще бъде тя,  ще стане ясно следващата седмица, когато министърът на енергетиката ще го обяви. Надявам се в следващите дни да дадем ясна перспектива и за ценовите нива на алтернативния природен газ, надявам се да не са лоши, даже да няма повишение", каза премиерът Кирил Петков след срещата с работадателите. Той подчерта, че алтернативните доставки и цените тепърва се договорят, защото само от няколко дни сме в новата ситуация. "Скоро всички ще видят, че нещата работят - както и в момента газ има и цената не е повишена", каза още Петков.

Работодателските организации обаче настояват правителството да одобри компенсации за тока за месеците напред, докато не се успокоят цените. "Искаме компенсации докато е необходимо, а не да се решава месец за месец. Настояваме компенсациите да покриват всички над долен праг от 150-160 лв. за мегватват час, без да има таван", обясниха представителите на бизнеса. Те настояват също така новите доставки на газ да не бъдат на цени по-високи от тези, по които продаваше "Газпром".

"Ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-високи цени, то ще настояваме държавата да компенсира разликата", заяви вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя посочи, че е обсъждано на срещата да се премахне акциза върху природния газ. Разговорите ще продължат следващата седмица, като според Нинова някои от антикризисните мерки ще бъдат включени в актуализацията на бюджета от средата на годината.

 

Още

Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

8879
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17406
От Брюксел Кирил Петков нарече президента страхливец

23.06.2022

Обновена

11029