Quantcast
Ресторантьори се притесниха от конкуренцията на къщите за гости | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ресторантьори се притесниха от конкуренцията на къщите за гости

70% от нощните клубове нямало да отворят никога повече, ако локдаунът продължи и през декември
12 512
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Ресторантьорите, които поискаха държавата и кметовете да премахнат вечерния час 23.30 ч поне за 8-ми декември и Нова година, сега са силно притеснени от конкуренцията на къщите за гости. 

"Всички къщи за гости и вили са наети за 8-ми декември, даже се чува, че са наети диджеи", алармира пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той заяви, че се случва това, за което ресторантьорите са предупредили още преди месец - "особен здравен ефект от затварянето на нощните заведения няма - хората, които не ги е страх или не вярват в коронавируса, ще намерят начин да се забавляват и това се случва в къщи за гости и хотелски комплекси", заяви Алибегов. Там обаче спазването на хигиенните мерки срещу разпространението на коронавируса изобщо не можели да се контролират, за разлика от ресторантите и заведенията, които били под постоянен контрол.

От асоциацията обаче се обявиха за незабавно затваряне и отнемане на разрешителните за заведенията, които заобикалят новите противоепидемични мерки. Както стана ясно от проверки на РЗИ и полицията в столицата има заведения, които работят след 23.30 ч въпреки забраната и дори не допускат проверяващите екипи да влязат вътре.

"Не е редно заради няколко заведения, които нарушават мерките, да се иска затварянето на всички", заяви Алибегов. Според него 5 заведения в София са се пробвали да заобиколят закона, а в бранша мерките се спазват на 98%.

"Ако се стигне до пълно затваряне за две или три седмици, няма кой да обезщети собствениците на заведения", коментира още Алебегов. Той прогнозира, че 70% от нощните клубове няма да отворят никога повече, ако локдаунът за тях продължи и през декември.

 

ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

От БАЗ и Сдружението на заведенията представиха на правителството цял списък с мерки, които да компенсират загубите от затварянето им. Сред тях са:

- Мораториум върху кредитите на бизнеса (юридическите лица), самоосигуряващите се и служителите в предприятията до 01.09.2021 г.;

- Изплащане на 80% от заплатата по осигурителен доход на заетите и самонаетите в затворените заведения, като държавата поема осигуровките на 100%;

- Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март - декември 2020 г.;

- Разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020 г., за да се предотвратят запори, които предизвикват колосална междуфирменна задлъжнялост;

- Премахване на клаузите за задържане на персонала след взимане на помощи „60/40“ и невъзможност да бъде освободен при спад на работата или неспазване на служебни задължения;

- Компенсиране на стойност 20% от оборота на заведението на база периода/месеца от 2019 г., отговарящ на периода/месеца, в който бизнесът е затворен със заповед към настоящата година;

- Разсрочване или преизчисляване на такса смет, във връзка с липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворени.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ресторантьорите са твърдо решени да отворят на 1 февруари

21.01.2021

Обновена

13559 66
ФЖМК открива факултативен курс по художествена гимнастика
Правителството предлага заведенията да отворят около 18 февруари

19.01.2021

Обновена

4198 50

Коментари

Льо Клер

70% от нощните клубове нямало да отворят никога повече

 

Никога не казвай никога!

 

Някой чупи рекорда ,

някой пада зад борда .

Продължавай напред !

Тука има си ред .

 

Ричи, Бега, толкова ли не е натрупал масчица за един месец? От там се носи най-много зараза.

Sine_metu

Добре де. 30 години проповядваме, че държавната помощ е зло. Задържа естествените процеси на почистване, блокира ресурси, спира оздравяването. Стриктно, като по учебник върнахме земеделието в каменната ера, превърнахме заводите на скрап.

 

Откъде-накъде сега трябва да постъпваме иначе за кръчми?

На кого, поврага, му пука за нощните клубове?

Някому са нужни, ще кажете. Ми този някой да си им бере гайлето.

Пазар бе, мименца непоръбени

Sine_metu

Отварят ли ви се очите докъде ни докара политическата корупция?

Станахме най-най в света по всичко лошо. Нарицателни. Четем по 1,3 книга годишно, за три години - 4 книги. Нито лев за книгоиздаване. Средната възраст гони 50 години. Нито лев за работни места. Минимална заплата като в Босна...

А гушим вертепите

PlaNed
снимка на PlaNed

Време е за крути мерки!

* Пазаруване в магазина - само срещу документ, че през последната седмица си бил на кръчма!

* Посещение при личния лекар, стоматолог - само срещу документ, че през последната седмица си бил на кръчма!

* Разходка в парка - само срещу документ, че през последната седмица си бил на кръчма!

* Получаване на пенсия - само срещу документ, че през последната седмица си бил на кръчма!

 

Засрамете се от срамът си бе маскари!

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Сега титаните от герп ще направят закон, че който кани гости в къщи, без да е регистриан като къща за гости, ще се наказва със затвор от 5 до петнайсе години и конфискация на къщата. За повече от петима госи наказанието се удвоява.

Solace

Ето затуй - една мярка за всички. Защото с навеждане към едни, ще се наведеш и към други. И накрая ти все ще си наведен, но ще те таковат от няколко места. И ще молиш за още.

 

Solace

А заведенията, работещи често на 300+% надценка, сега да реват за помагане? Ричи що не е спестил пари, и сега да си свирка? Другита като ричи и те - защо не инвестирате? Може би защото няма как да докажете произход на парите, нали?

Случаен787

След  пролетния   локдаун не съм забелязал   ресторант да е затворил  или да се дава под наем.

Johnny2965

Проблемът е, че в кръчмарството парите са лесни. Бягащи от домашния "уют" - бол.

И че веднъж захванал се с кръчмарство, човек се пристрастява към този вид бизнес. Не ми е известен случай на кръчмар усвоил друга професия. Иначе, познавам доктор хирург превърнал се в хотелиер и кръчмар.

AliBabah

Тези упорито се мъчат да се качат на главата Му и да тропнат хорце там.

Сега трябва да поискат да се затворят къщите за гости. Лошото е, че огромната част от тях са на видни гербери.

Звън®
снимка на Звън®

В кадрото, заснето от уважаемата и безстрашна Катеринска, виждаме прочутите Алибег енкеседжия с двамина от най-лютите му пазванти: Явуз даалия и Шимшекуй арнаут. Снимката е направена в сараите на Тиквоний I Хипертоник. Алибег ефенди е отишъл там за да връчи прочутото си masrafları gösteren bir mektup yolla. Това е нещо като предупредителна сметкоразписка. Ако не се плати идва частният съдбен изпълнител Юсуф Карадавул, известен още като Ербап Гъзопорец. Алибег ефенди настоява една трета от пенсиите в България да се изплащат във ваучери за посещения в нощни клубове и уроци по кизомба.

bay Dragan

Като чуя къща за гости си спомням ,че имаше едни собственици на такива, които прокуратурата щеше да натика в кучи гъс .

И това има-няма 2-3 години.

Epikur

 

 Естествено че къщите за гости са за предпочитане, както  за летен сезон, така и сега. Знам някои къщи които така са направени, че всеки апартамент в тях е като отделна самостоятелна къщичка и си абсолютно изолиран и независим. Но не ми се струва да са конкуренция на ресторантите, защото не предлагат храна каквато има в един изискан ресторант.

    Отделен въпрос е, че ако съм собственик на такива къщи, едва ли бих ги отворил за студентски празник. За един два или три дни, от това което ще вземеш, по-голяма част ще отиде да покриеш  разходите по съсипването и трошенето на имуществото ти. 

Скрудж

. Но не ми се струва да са конкуренция на ресторантите, защото не предлагат храна каквато има в един изискан ресторант.

Ти да си жив! Преди време бяхме в една къща за гости в Родопите. Такова агне ни изпекоха домакините, а на сутринта - мекици с домашно сладко и овче кисело мляко. Бил съм в много изискани ресторанти, но това "меню" ще го помня още дълго

galia2

От 20 ноември до 28 февруари 2021 в Швеция е забранено сервирането на алкохол след 10 часа вечерта, а всички заведения, сервиращи алкохол трябва да затварят най-късно в 10:30.

 

В Германия, Холандия, Чехия, Франция, Италия, Испания, Полша, Гърция и т.н. баровете и ресторантите са затворени.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Иначе, познавам доктор хирург превърнал се в хотелиер и кръчмар.

 

То, затова "кръчмарството" и "хотелиерството" в България са на ниво Средни векове. В България изначално всеки се занимава с бизнес, от който не разбира.

red6

Класически нагъл крони капиталист. Държавата е много лошо нещо, но дойде първото сътресение и почнаха да реват за държавна помощ. Ами ако няма да отворят отново - значи управлението и бизнес модела им не е струвал. И за това са фалирали.

Фалита не е лошо нещо - изчистват се плявата и остават читавите. А из заведенията има много мърша...

 

А и да - я ми кажете кой сектор крие данъци и пере повече пари от хотелиерско-рестораньорския? Тия са направо шампиони и сега наглеят ние да ги спасяваме, докато те през цялото време са ни крали. Неземна наглост 😁 :D :D

Johnny2965

На въпроса за сектора, криещ най-много данъци: търговията с недвижими имоти!

Скрудж

Всъщност, какъв ресторантьор е Алибегов? Фирмата Канела 2011 и заведенията се водят на името на жената с която той живее на съпружески начала!

LeChevalier

70% по-малко чалгариуми? Дано, дано, дано!

kaily
снимка на kaily

Така е, като бившите келнери станаха олигарси

Влез или се регистрирай за да коментираш