Quantcast
Смяната на бандеролите предизвика смут сред търговците на алкохол | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Смяната на бандеролите предизвика смут сред търговците на алкохол

Никой не се консултира с нас защо точно сега, научихме от "Държавен вестник", недоволстват от Националната лозаро-винарска камара
3 083
 Илияна Кирилова

Нови образци на бандеролите за тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки влизат в сила от 1 януари 2022 г., обявиха тези дни от Министерството на финансите. Въпреки че акцизните стоки с действащите към момента бандероли ще могат да се реализират до изчерпването им през цялата 2022 г., производители и вносители на алкохолни напитки предупредиха, че очакват големи загуби от промяната.

"Агенция "Митници" иска всяко едно дружество да заяви колко от сегашните бандероли ще купи до края на годината. Ние не знаем ще има ли локдаун, няма ли да има, ще има ли коледни и новогодишни празненства? В тази пандемия и неяснота кой и колко ще работи да се вземе решение за подмяна на бандеролите е безумие", коментира Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Обикновено дизайнът на бандеролите се променя на всеки 3-4 години, дори и да няма изменение в размера на акцизите. Производители и търговци на акцизни стоки обаче припомнят, че винаги досега поне 6 месеца по-рано финансовото министерство е консултирало с тях промяната. "Сега научихме от "Държавен вестник", не бяхме поканени на среща да ни се обясни защо, как и точно сега", недоволстват от Лозаро-винарската камара.

Производители и търговци на алкохол казват, че е трудно да предвидят продажбите за следващите три месеца при неяснотата докога заведенията ще работят с намален капацитет, а нощните барове и дискотеки ще бъдат затворени. "Обикновено декември е най-силният месец в годината - някои търговци реализират 30-40% от годишния си оборот тогава. При тази пандемията обаче това не е сигурно. Ако сега заявим големи количества от старите бандероли, не е ясно дали ще бъдат реализирани и през цялата следваща година", обясни Йордан Чорбаджийски.

Опитът досега показвал, че винаги остават непродадени количества с изтекли бандероли в складове и в търговската мрежа - особено скъпият алкохол, който се купува по-рядко. В тези случаи акцизът трябва да се плати отново, за да може стоката да бъде продадена. "Държавата казва, че може да върнем старите бандероли в ненарушена цялост, но в същото време изисква те да бъдат залепени така, че когато се отлепят, да се разкъсат", посочват производители и вносители на алкохол.

"Нямаме нищо против да сменят бандеролите, но да го направят примерно от 1 април или от 1 май", предлагат от Лозаро-винарската камара. Според тях тогава ще е по-лесно да се планира какво количество от старите бандероли да заявят до края на годината.

Смяната на акцизните стикери е и допълнителен разход за производителите и вносителите на алкохол. От Министерството на финансите посочват, че единичните цени на хартийките, с които се облепят бутилките, се запазват, като за тютюневи изделия е 0,014 лв., а за алкохолни напитки – 0,032 лв.

"Браншът плаща 60 милиона лева за тези хартийки", посочва Чорбаджийски. Той припомня, че много държави в Европа вече работят с дигитални бандероли, с които и контролът е много по-ефективен. Лозаро-винарската камара е поставяла многократно въпроса за замяната на хартиените лепенки с дигитални, но реакция от финансовото министерство няма.

Още

МФ отложи новите бандероли за алкохола за 1 април 2022 г.

04.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

240
В ковидкризата падна потреблението на цигари и алкохол

06.05.2021

МИЛА КИСЬОВА

1072
Сър Антъни Хопкинс чества 45 г. трезвеност

30.12.2020

1657