Quantcast
Строителите на АМ Европа ще бъдат глобени за мърлява работа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Строителите на АМ Европа ще бъдат глобени за мърлява работа

Санкцията, която ДНСК ще наложи, е до 5000 лева, а пътната агенция още проверява за нарушения
3 422
 МРРБ
МРРБ разпространи кадри от строителната площадка.

Фирмите, които работят по трасето на автомагистрала „Европа“ в участъка между ГКПП "Калотина" и Драгоман, ще бъдат глобени, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Изпълнител на проекта е "Страбаг БПА" - обединение на "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. - Полша" и "Битумина ГмбХ-България".

Ресорният вицепремиер и министър Гроздан Караджов разпореди проверка, след като получи десетки сигнали от граждани за безобразния начин, по който е организирано движението по отсечката.  Екип на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е установил "сериозни пропуски по цялото трасе", посочват от МРРБ. Миналата седмица по време на дискусия за пътните проекти Караджов дори пусна на участниците видео от трасето, които показа скандални "пейзажи" от магистралното трасе.  Коментарът на вицепремиера бе: "Строят като башибозук, трябва да се сложи край на този терор". 

"В по-голямата част от пътя липсват ограничителни табели, светлинната сигнализация е недостатъчна (има я само в началото и края на трасето). Светлинна сигнализация и указателни знаци липсват и при прехвърляне на движението „от ляво в дясно“ или от дясно в ляво“, а поставените ограничителни табели са недостатъчни. Констатирано е, че липсват знаци за вход или изход към съществуващите пътища по трасето. На места пътните знаци са поставени на земята, облегнати на стойка, ограничителните табели и знаците са замърсени, а временната маркировка е в лошо състояние", са установили инспекторите на ДНСК.

Заради всичко това изпълнителите ще бъдат санкционирани от строителния контрол. Глобата обаче е символична  -  по закон тя може да е в диапазона 1000 - 5000 лева.

Агенция "Пътна инфраструктура" също започна проверка, която още не е приключила. Резултатите се очакват в края на тази седмица.

 

Изграждането на участъка  ГКПП "Калотина" - Драгоман е с дължина 14.5 км и струва 165 млн. лева. Средствата са от ЕС и от българския бюджет.

Ключови думи:

АМ Европа

Още

Борисов се порадва на чакъла по магистрала "Европа"

24.04.2020

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

4764
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

6065
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

6754