Quantcast
Суперкомпютърът поскъпна с 5 млн лв. за нов асфалтов път | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Суперкомпютърът поскъпна с 5 млн лв. за нов асфалтов път

Президентът Плевнелиев изчисли, че улицата ще докара обратно 400 млн. лева инвестиции
2 625
 Илияна Кирилова

Министерството на финансите ще отпусне 5 милиона лева за нова улица до района, където се строи сградата на новия суперкомпютър в София. С това се похвалиха Министрите на икономиката и на финансите Лъчезар Борисов и Кирил Ананиев, президентът Росен Плевнелиев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и българският еврокомисар Мария Габриел. Всички те инспектираха стоителството на новото съоръжение.

"Днес наистина е знаков ден. Проведохме инспекция на сградата на хипер компютъра. България ще бъде утвърдена на световната сцена не само по линия на своята финансова стабилност, но и по линия на своята иновационна структура. Наистина знаков ден!", започна с хвалебствено слово министър Борисов. След което даде думата на кмета Фандъкова, която показа, че новата улица "Северна" ще бъде успоредна на бул. "Царигардско шосе" и ще е дълга около километър с две платна в посока и тротоар. 

 

Ще се направи и разширение и на ул. "Йордан Венедиков", която ще свързва целия този комплекс с бул. "Цариградско шосе". "За всичко това беше необходима инвестиция от 5 млн. лв. Очаквам утре тези средства да бъдат отпуснати на Столична община от Министерския съвет", каза още столичния кмет. По нейни думи всичко това ще подпомогне инфраструктурата на суперкомпюра. Финансовият министър Кирил Ананиев пък допълни, че правителството предвижда всяка година да отпуска 3 млн. и 800 хил лв, за експлатацията и дейността на този суперкомпютър. 

Президентът Плевнелиев от своя страна пламенно благодари на министрите и Йорданка Фандъкова, че не са избрали "лесния път на популизма и критикарството", а работят за решаването на проблемите. Като пример той даде именно проекта за суперкомпютъра. Министерството на финансите е отпуснало 5 млн. лв. Ние днес правим първа копка на нова улица, която срещу инвестицията от 5 млн. лв. ще отвори инвестиция в същата тази зона за поне 200 млн. евро. Тоест с 5 млн. лв. ще привлечем инвестиции за 400 млн. лв.", смята Плевнелиев.

Той продължи с изчисленията: "Кои са тези проекти, които ще дойдат по протежение на тази улица. Френски лицей - инвестиция от над 10 млн. евро. Сграда на Държавната консолидационна компания - инвестиция от поне 50 млн. евро. После софтуерен университет. А накрая ще има още една висока сграда. Когато съберем тези проекти става сумата от 200 млн. евро", смята президентът.

 

Още

Опасни минни отпадъци се ползват за строеж на улици и градинки

28.06.2022

3630
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина
Общините са в патова ситуация заради скандала с пътните фирми

20.06.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

4817