Quantcast
Теленор се отказа от "двойното" вдигане на цените | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Теленор се отказа от "двойното" вдигане на цените

Съдът отхвърли и жалбата на А1 срещу забраната да калкулира в тарифите си инфлацията за две години
2 249
 Pixabay

"Теленор" се отказва от намерението си да актуализира тарифите си, като включи инфлацията за две години назад - за 2020 и за 2021 г.  Това се посочва в писмо на изпълнителния директор на компанията, публикувано днес на фирмения сайт като обръщение към абонатите.  Преди дни Комисията за защита на потребителите забрани на телекома да "натрупва" индекси на поскъпване, и припомни, че компаниите имат право да осъвременяват цените си, но само с инфлацията за предходната година.

Забраната се отнася и за другия оператор - А1, който също предупреди абонатите си, че ще им увеличи сметките заради поскъпването през 2020 и  2001 г.  Единствено "Виваком"  се съобрази с правната база и обяви, че ще преизчисли тарифите си, но ще вземе предвид  само инфлацията за миналата година. Междувременно "Теленор"  и  А1 обжалваха заповедта за забрана пред съда. Но в рамките на дни няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията и на двете компании (по-рано днес министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи, че съдът е отхвърлил и жалбата на „А1 България“).

Още не е ясно дали и А1 ще отстъпи като "Теленор", или ще продължи да спори с държавата, като обжалва забраната на следваща съдебна инстанция. 

 

Пояснения 

А ето какво обяснява по повод на вдигането на тарифите Джейсън Кинг,  главен изпълнителен директор на Теленор България: 

"Повишената инфлация се отрази на покупателната способност на всички. Бизнесът в нашата страна не е изключение и също претърпя значително увеличение на разходите си за стоки и услуги. Например само в сметките за електричество на Теленор отчитаме двуцифрен ръст в проценти. Увеличението на другите ни разходи, включително за пощенски, куриерски услуги, разходи за магазинна мрежа и охрана, достига до 20%.

С над 1800 служители, ние трябва да действаме като отговорен работодател, за да поддържаме непрекъсната и стабилна дейност. В светлината на тези факти и след дълго обмисляне взехме трудното решение да индексираме цените на абонаментните планове, в съответствие с договорите ни с клиентите, така че да можем да продължим да поддържаме същото високо ниво на качество на услугата и клиентско изживяване.

Въз основа на проведените разговори с административните органи през ноември миналата година ние все още считаме първоначалното си решение за индексиране през декември 2021 г. и през февруари 2022г. за законосъобразно. Независимо от това през февруари ще извършим индексация на месечните абонаменти със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ само за 2021 г."

 

Все още не е ясно каква е  стойността  на инфлацията за миналата година. Очаква се НСИ да публикува точния процент на 18 януари.  Според предварителните изчисления  на "Теленор" месечните сметки ще се увеличат средно с около 1 лев. 

Още

БСП отхвърли Петков за премиер заради руските дипломати

29.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

7194
Нинова се заяде с президента за оръжието за Украйна

28.06.2022

Обновена

1597
Крум Зарков: Шанс за БСП не е хартиеният вот, а махане на Нинова

26.06.2022

Обновена

5183