facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Търговците на горива пак напират за вдигане на цените

Ценовите разлики между големите вериги и малките бензиностанции са близо 20 стотинки за литър
3 100
 Илияна Кирилова

Два пъти в рамките на седмица търговците на горива прогнозират покачване на цените в следващите месеци, след като борсовите котировки на петрола отново са започнали да вървят плавно нагоре.

С уговорката, че все пак не се очакват резки промени, от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива посочват, че до края на лятото бензинът и дизелът ще поскъпнат до 1,80 - 1,85 лв. за литър, а до края на годината - до 2 лв.

В момента средната цена на най-масовия бензин А95 е 1,70 лв. за литър, докато в малките бензиностанции варира между 1,62 и 1,68 лв. за литър, а в някои, като VM Petroleum на Веселин Марешки, дори е 1,55 лв. Големите вериги продават на 1,71 - 1,73 лв. за литър.

Дизелът се продава средно за 1.74 лв. за литър, като отново по-високите цени дават големите вериги бензиностанции - от 1.75 до 1.79 лв. за литър, докато при по-малките цените варират между 1,53 и 1,69 лв. за литър.

Традиционно цените на горивата сериозно поскъпват през летните месеци заради ръста в потреблението, но тази година пазарът е по-различен вследствие на коронавируса и ограниченията, които пандемията налага. Това признават и самите търговци, които въпреки това с лекота прогнозират повишение на цените. "Битовото потребление започна да се повишава, пътуванията зачестиха, но цели сектори от икономиката на страната или няма да отворят, или ще отворят със силно намален капацитет, а точно те са големи консуматори на горива",  коментира пред бТВ Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Асоциацията бе създадена преди година, като обедини по-дребните играчи на петролния пазар. Доскоро пазара коментираше единствено Българската петролна и газова асоциация, в която членуват големите компании в бранша.

През последните дни действително има лек ръст на борсовите цени на петрола въпреки заплахите от нова вълна на коронавируса в световен мащаб и евентуално намаляване на търсенето. Във вторник котировката на Брент поскъпва с 0,15%, или 0,06 долара, до 39,76 долара за барел. През пролетта борсовите цени се сринаха до рекордно ниски стойности - под 30 долара за барел и дори имаше отрицателни цени на фючърсите върху петрола. Според анализатори това едва ли ще се повтори, тъй като е било в резултат на паника, а след споразумението за удължаване на съкращенията на производството, постигнато от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, се наблюдава стабилизация на цените.

У нас обаче сривът на борсовите цени не се усети. "Той не може да повлияе веднага върху българския пазар, защото местните търговци и производители са се запасили с големи количества при по-високите цени", обясни Георги Тенев. Той припомни, че за първото полугодие на миналата година цените на бензина са се движели около 2,20 - 2,40 лв за литър.

Оказва се, че не целият петролен пазар у нас е пострадал от COVID-кризата. По наблюдения на асоциацията малките бензиностанции по второкласните пътища са отбелязали ръст на продажбите за сметка на големите вериги по магистралите и международните пътища. "Пазарът на горива в България ще продължи да се възстановява както през тази, така и през следващата година", изтъкна Тенев.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на доматите се е увеличила с близо 15% за седмица

02.08.2020

766 8
Плажен бар предлага бутилка уиски за 6500 лв.

07.07.2020

70924 33
Потребителската кошница е поскъпнала с 6 лв. за година

04.07.2020

344 1

Коментари

Интервал

Лято е. Сега, ако не ги вдигнат, то кога? Пък и петролът вече е с положителни цени. И да отбележа - картел няма. Както сред банките, кредитите, застрахователите и подобни - картел няма.

Влез или се регистрирай за да коментираш