Quantcast
Туристи с провалени през 2020 г. пътувания още си чакат парите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Туристи с провалени през 2020 г. пътувания още си чакат парите

Туроператори в най-добрия случай ще могат да възстановят 80% от сумите
1 015

Година и половина след извънредното положение заради ковид-пандемията, спряло за няколко месеца пътуванията с цел туризъм, все още немалка част от хората с провалени екскурзии или почивки през 2020 г. не са получили парите си обратно. Туроператорите не са успели да се разплатят изцяло въпреки и неколкократно раздаваните от държавата ковид-помощи за бранша.

На последното си заседание тази седмица служебният кабинет одобри удължаване на срока, в който туроператорите трябва да изплатят на клиентите дължимите суми за неосъществени поради коронавируса пътувания в периода 1 март - 31 декември 2020 г. Вместо до 8 октомври това трябва да се случи до 30 ноември.

Този срок засяга клиентите на близо 90 туроператори и туристически агенти, които през септември получиха безвъзмездна помощ от общо 11 млн. лв. Според фирмите даденият им едномесечен срок за връщане на парите е бил недостатъчен заради огромната счетоводна работа и банкови преводи, които трябвало да се извършат.

През март тази година други 35 млн. лв. бяха разпределени сред около 400 туроператора със същата цел. 

Информация колко са ощетените потребители към момента не дават нито фирмите от бранша, нито Министерството на туризма. Още в началото на пандемията - през пролетта на 2020 г., туроператорите обявиха, че тя е блокирала пътуванията на над 200 000 българи, предплатили над 250 млн. лв. Тогава законът за извънредното положение позволи възстановяването на парите им да стане след 12 месеца вместо в 14-дневен срок. По-късно тази сума намаля - в края на миналата година от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти посочиха, че браншът трябва да възстанови около 150 млн. лв. Към днешна дата, след няколкото транша безвъзмездни помощи, туроператори неофициално говорят за 22 млн. лв. неиздължени средства.

"Все пак туроператорите сме връщали пари на клиенти и извън помощите, давани с тази цел. Сега имаме остатъчни суми за възстановяване", посочи за "Сега" Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ). Освен това, по думите й, голяма част от потребителите са предпочели вместо пари в брой да ползват ваучери за алтернативни пътувания, които са осъществили през 2021 г.

КОНКУРСИ БЕЗКРАЙ

Проблемът със забавеното връщане на парите за неосъществените почивки и екскурзии идва от постоянните ограничителни условия, които поставя държавата при отпускане на ковид-помощи, твърдят от ОБТ. "Ако бяха казали още в началото, че размерът на помощта е на база на декларираните пари към клиенти, щяхме още март да се разплатим и да сме забравили вече", заяви Павлина Илиева.

В края на 2020 г. едва след заплахата от Брюксел за санкции срещу България заради забавеното възстановяване на парите за неосъществени туристически пътувания, правителството осигури 51 млн. лв. приоритетно за тази цел. Тогава прагът на помощта бе до 4% от оборота на фирмите в предкризисната 2019 г., което се оказа твърде ниска сума за големите туроператори с много клиенти. В резултат на това ограничение 16 млн. лв. останаха неусвоени. Впоследствие за тях бе направен нов конкурс с по-висок праг - 15% от оборота през 2019 г. В него участваха 120 фирми, но отново останаха неусвоени 5.2 млн. лв., въпреки че кандидатите бяха поискали общо 22 млн. лв. 

От ОБТ обясняват това недоразумение с променените от служебния министър на туризма условия за кандидатстване. "Вместо раздадените средства да бъдат до размера, който туроператорът има да връща към клиентите, те включиха още едно условие: "или до сумата към доставчиците, която от двете е по-малка". В случая колеги, които имаха по-малко суми в техни доставчици, взеха по-малко средства, а клиентите им останаха с невърнати пари", обяснява Илиева. Под доставчици се разбират хотели, авиокомпании, транспортни фирми и пр.

Сега се очаква ново кандидатстване, оценяване, одобряване за остатъка от 5.2 млн. лв. Към него би трябвало да се добавят и одобрените с актуализацията на бюджета 6 млн. лв. отново за възстановяване на парите на туристите с неосъществени пътувания през миналата година.

Ще бъдат ли достатъчни тези 11.2 млн. лв., за да се разплатят най-накрая туроператорите?

"Едва ли. Може би на 80% от пазара ще се възстановят парите", смята Павлина Илиева. Тя посочи, че има нейни колеги, които не са кандидатствали досега за помощи, защото не са успели да се справят със "счетоводната каша" по предишната схема. Не се знае колко от тях ще кандидатстват сега.

Другото неизвестно е колко потребители с ваучери за алтернативни пътувания са успели да ги осъществят и дали няма да се явят да си искат парите.

Още

Още области върнаха ученици в клас - след тестване

15.11.2021

2187
Децата не се стреснаха от тестовете в училище

10.11.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3910
Главният секретар на МВР: 60-те млн. лв. за Хемус са в неизвестна посока

07.11.2021

4559