Quantcast
Учениците от 5-12 клас остават да учат онлайн до 31 януари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Учениците от 5-12 клас остават да учат онлайн до 31 януари

До тогава ще им бъдат разрешени само някои практически дейности, които ще бъдат определени в списък
1 886
 Илияна Кирилова

Големите ученици от 5-и до 12-и клас продължават да учат онлайн до 31 януари. Засега се разрешават само практически присъствени дейности на тези ученици, както и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министрите на здравеопазването, на образованието, на младежта и спорта, на вътрешните работи и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

Новината дойде два дни по-рано от очакваното - просветният министър Красимир Вълчев преди дни коментира, че най-вероятно данните за заболяваемостта от коронавирус ще се анализират този четвъртък, за да може да измине една пълна работна седмица от началото на година, като очакванията бяха от 18-ти януари в клас да се върнат и големите учениците от прогимназия и гимназия. В момента присъствено се обучават само децата от 1-ви до 4-и клас, които се върнаха в училище на 4 януари, след 3-седмичния локдаун по Коледа и Нова година. Така някои гимназисти вече трети месец са на обучение от разстояние. 

В началото на заседанието здравният министър проф. Костадин Ангелов е докладвал на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява. "По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС", е посочил министър Ангелов. Той е отбелязал, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база. 

Въз основа на направените анализи и проведени срещи, министърът на здравеопазването е предложил на премиера и членовете на МС да се разреши присъственото провеждане на определени практически дейности и изпити за учениците от 5-и до 12-и клас и на студентите във висшите училища, но обучението им в електронна среда да продължи до 31 януари. "Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено. Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.“, категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който споед съобшението на МС е бил подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

"Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с "възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа". "В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и, че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици", изтъкна Борисов. По думите на премиера предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Вчера стана ясно, че в МОН са обсъждани 5 варианта за продължаване на обучението в присъствена среда. Първият и най-благоприятен вариант е учениците от 1-ви до 4-и клас да продължат да учат присъствено в училищата и след 18 януари. Ако обаче броят на положителните COVID тестове през тази седмица се увеличи, е възможен вариант две, при който и тези ученици ще преминат към онлайн обучение. При третия вариант решенията ще се вземат локално и така в малки населени места, където няма интензивно смесване на ученически потоци, е възможно връщане на всички ученици в клас. Четвъртата опция за учебния процес след 18-ти януари предполага връщане в училищата само на определени класове - 12-и, 8-и, 7-и и 5-и. Последният пети вариант е за ротационно връщане в клас на отделни випуски за по една седмица, така че да няма струпване на ученици в училищата.

"Моето мнение е, че трябва една-две седмици до април учениците да се върнат присъствено в клас. Учениците от гимназиалния етап са онлайн вече десета седмица. Имаме класове, които са критични - 7 клас, 12 клас", коментира министърът на образованието, цитиран от БГНЕС. Под "една-две седмици до април" вероятно министърът визира редуването на различни класове, които да се връщат по една седмица за присъствено обучение - при този вариант до април на един клас действително може да се падне по 1-2 седмици присъствено обучение. По думите му за момента трябва да задържим тенденцията, която имаме, и децата от 1-ви до 4-ти клас да останат на присъствено обучение. Като критични класове той посочи завършващите от 12-ти клас, както и учениците от 7-ми клас. Просветният министър посочи, че всички ученици трябва да имат възможност да се върнат присъствено в час.

 

ВАКСИНАЦИЯ

Акцент на работното съвещание при министър-председателя е бил ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 14 161 души. "Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози, като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави", посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“. "Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят“, изиска премиерът Борисов от здравния министър. Министър-председателят подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата.

Още

На матура под карантина - без тест, с маска и в отделна стая

18.05.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1473
Краят на учебната година ще е различен за всяко училище
И карантинираните ученици ще могат да се явят на изпит