Quantcast
427 съдии и прокурори осъдиха Турция в Страсбург | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

427 съдии и прокурори осъдиха Турция в Страсбург

Анкара трябва да плати на всеки по 5000 евро заради незаконния им арест
4 903
 Снимка: Светослав Терзиев
Съдът в Страсбург за правата на човека

Турция бе осъдена днес в Страсбург от 427 съдии и прокурори да им плати по 5000 евро обезщетение, защото ги е арестувала незаконно след неуспешния държавен преврат на 15 юли 2016 г.  

Европейският съд за правата на човека постанови, че Турция е нарушила спрямо тъжителите чл. 5 (право на свобода и сигурност) от Европейската конвенция за правата на човека, като ги е държала в арестите при грубо нарушение на процесуалните закони и без да им даде възможност за ефективна защита. Делото "Туран срещу Турция" обедини жалбите на съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, от низови съдилища, както и оплаквания до Страсбург от прокурори. Всички са били жертва на съдебен произвол, нареден от президента Реджеп Ердоган.

След смазването на преврата, предполагаемо организиран от стария приятел на Ердоган - ексцентричния духовник в изгнание Фетулах Гюлен, - в Турция започна най-голямата чистка в нейната история. Десетки хиляди хора - военни служители, съдии, прокурори, чиновници, учени - бяха изгонени от работата си без причина и заменени от неопитни лоялисти на партията. Журналисти, автори и членове на гражданското общество бяха изпратени в затвора без никаква перспектива за освобождаване. Политиците, включително неговите съперници, вече бяха затворени.

През изтеклите оттогава пет години Ердоган заклеймяваше всеки, който се изправи на пътя му, че е терорист или чуждестранен агент. Изтезанията и малтретирането в полицейските арести станаха обичайни практика, напомни БГНЕС. Той също така използва извънредните обстоятелства, за да заглуши критичните гласове в медиите. Бегълците от режима му преследваше и в чужди държави, като настояваше да му бъдат предавани, както стана в България при управлението на Бойко Борисов. 

 

Ключови думи:

съд, Страсбург, Турция

Още

Съдът недоумява защо Миню Стайков се отказа от иск срещу прокуратурата

02.12.2021

4040
Гърция налага глоба от 100 евро месечно за неваксинирани над 60 години

30.11.2021

Обновена

8125
Силни трусове разлюляха Гърция и Турция

30.11.2021

2281