Quantcast
Credit Suisse е осъдена, че е прала парите на българската наркомафия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Credit Suisse е осъдена, че е прала парите на българската наркомафия

По швейцарското дело условни присъди получиха и двама българи
3 558
 БГНЕС
Евелин Банев - Брендо

Швейцарската банка Credit Suisse е имала множество организационни недостатъци, които са позволили на неин служител да пере пари на българската наркомафия. Това е решението на Федералния наказателен съд в Швейцария, пише Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Банката трябва да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка. Credit Suisse веднага обяви, че ще обжалва.

Освен банката, обвинени бяха и двама българи, швейцарски банкер и клиентският съветник на CS. Двамата българи са осъдени за участие в престъпна организация и квалифицирано пране на пари. Единият получава условна присъда лишаване от свобода от 36 месеца, другият условна присъда лишаване от свобода от 12 месеца; освен това и двамата трябва да платят глоба. Петият подсъдим, тогава служител на друга банка, получи условна присъда от 14 месеца лишаване от свобода и условна глоба за подпомагане на престъпна организация и за пране на пари. Твърди се, че е помогнал за изпирането на над 7 милиона франка.

Освен банката за виновна беше призната и нейна бивша служителка. Тя е осъдена за пране на пари и ще получи условна присъда от 20 месеца затвор, както и глоба. Тя е извършвала транзакции от името на клиенти между юли 2007 г. и декември 2008 г., въпреки че е имало ясни индикации за престъпния произход на парите ми, съобщиха от съда малко след обявяването на присъдата, пише NZZ. 

Според съда самата банка е виновна за множество недостатъци, които са направили възможно прането на пари. Те са свързани с управлението на взаимоотношенията с клиентите с престъпната организация - по-специално с водещи представители на българска наркомафия - и наблюдението на разпоредбите за борба с изпирането на пари от правната служба, допълва изданието.

Наложените наказания са под исканите от прокуратурата. Но много от обвиненията са погасени по давност, а престъплението е назад във времето. 

Credit Suisse и четири души бяха обвинени от прокуратурата в квалифицирано пране на пари в размер на над 100 милиона швейцарски франка. Обвинението настоява, че банката не е направила нищо, за да предотврати изпирането на пари от българската наркомафия около "кокаиновия крал" Евелин Банев, пише NZZ.
Федералните прокурори пледираха за глоба от 5 милиона франка.

Случаят беше в центъра на вниманието не само заради замесването на наркомафията, но и поради редица други причини, като продължителността на производството и предприетите действия срещу известната швейцарска банка, обяснява NZZ. Изданието посочва, че срокът на наказателното преследване е необичайно дълъг – процедурата е открита през 2008 г., т.е. Преди 14 години.  Една голяма банка може лесно да се примири с това, но обвиняемите частни лица по-трудно могат да се справят с продължителната несигурност. 

В началото на основното изслушване Федералният наказателен съд реши, че ще разглежда само действия само след 7 февруари 2007 г. В обвинителния акт обаче са изброени деяния от периода  2004 - 2008 г., следователно голяма част от обвиненията е погасена по давност. Прокурорите напразно твърдяха, че прането на пари е продължавано престъпление и че съдът трябва да оцени всички деяния.

Възможността за наказателно преследване на компании в Швейцария съществува от почти 20 години. Досега обаче е имало осъдителни присъди само по шепа доста незначителни дела. Федералната прокуратура обаче реши да приложи текста от НК срещу банките-нарушители. Миналия декември Falcon Private Bank (в процес на ликвидация), стана първата банка, осъдена по този член от Наказателния кодекс, пише швейцарското издание.

 

Още

Ексшефът на "Топлофикация София" е осъден на 7 години за пране на пари

04.08.2022

1777
КС е сезиран за правилата на адвокатите срещу прането на пари

05.07.2022

605
Адио, Барселона! Ти си, Гешев!