facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Франция е тествала успешно лекарство срещу коронавируса

В Германия са оптимисти, че ваксина срещу COVID-19 ще има наесен
6 894
 Илияна Кирилова

Лекарство срещу коронавируса е тествано успешно във Франция, съобщава БГНЕС. Френските учени съобщиха за успешни резултати от клиничното изследване на действието на комбинация от две съществуващи лекарства - хидроксихлорохин и азитромицин - срещу новия корановирус. Тяхното изследване е публикувано в списанието International Journal of Antimicrobial Agents.

Към днешна дата не съществуват специални препарати, предназначени за лечението на COVID-19. При няколкостотин клинични изпитания, които се провеждат в цял свят, се изучава въздействието на съществуващите лекарства върху коранавируса. Изследванията се провеждат около две групи препарати: ремдесивир - вътрешно венозно лекарство с широка противовирусна активност и антималарийните лекарства хлорохин и хидроксихлорохин. При лабораторните изпитания всичките три препарата са показали активност срещу коронавируса, а хлорохинът се използва като препоръчано противовирусно средство за лечението на COVID-19 в Китай. Но за използването на един от тези три препарата са необходими клинични тестове.

Френските учени са провели първите клинични изследвания на ефективността на използването на хидроксихлорохин отделно и в съчетание с антибиотиците азитромицин за лечението на COVID-19. Изследванията са проведени в инфекциозната болница Méditerranée Infection на Университетската болница към Марсилския университет. В изследването са участвали 30 възрастни пациенти, както със симптомите на COVID-19, така и без тях, при които е потвърдено, че са носители на SARS-CoV-2. От тези, които не са се съгласили да приемат новите препарати, са съставили контролна група от 16 души. На тях им е предложено лечение с антибиотици за предотвратяване на бактериалната суперинфекция.

Останалите 14 пациента в течение на 10 дни са взимали орално по 200 милиграма сулфат на хидроксихлорохин три пъти дневно. Шестима от тях, освен хидроксихлорохин, са получавали за предотвратяване на суперинфекцията първите два дни по 500 милиграма азитромицин дневно, а след това в течение на четири дни по 250 милиграма. Всичките шестима пациенти са понесли много добре комбинацията от хидроксихлорохин и азитромицин. Ежедневно им е правена елоктрокардиограма, за да се провери дали няма странични ефекти върху сърцето.

На петия ден всичките шестима пациенти са тествани за коронавирус и са дали отрицателни резултати, които са били потвърдени в следващите дни. Т.е. всичките болни от COVID-19 на петия ден са били напълно излекувани. Любопитното е, че една от пациентките, приемала само хидроксихлорохин, не се е излекувала. На осмия ден от изследване е започнала да приема азитромицин, а на деветия ден нейните проби са били вече отрицателни.

Учените отбелязват, че, макар тестваната група да е била много малка, резултатите са много обнадеждаващи.

Вчера, германският милиардер Дитмар Хоп, собственик на SAP (най-големият доставчик в Европа на софтуерно осигуряване), футболния клуб "Хофенхайм" и на фармацевтичната компанията CureVac, която разработва ваксина срещу COVID-19, заяви, че е оптимист, че ваксината може да стане готова скоро. "Всичко зависи от института на Пол Ерлих (Федералния институт за ваксини). Първо трябва да се направят тестове върху животни, а след това и на хора. Но мисля, че можем да предположим, че през есента тя вече трябва да се предлага, когато ще дойде следващата вълна на инфекцията", заяви Хоп, цитиран от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 

CureVac интензивно проучва създаването на ваксината от януари. А Хоп потвърди, че президентът на САЩ Доналд Тръмп наистина е искал да закупи правата върху производството на тази ваксина. Той не отрече, че държавният глава на САЩ е предложил $1 млрд. 

Запитан защо е отказал предложението на Тръмп, милиардерът заяви: "Аз лично не съм разговарял с г-н Тръмп, той е разговарял с компанията. Попитах ги какво мислят за това и разбрах, че не е опция. Не е редно германска компания да разработи ваксината и тя да се използва изключително в САЩ. Това не беше вариант за мен".

Ключови думи:

ваксина, коронавирус
14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 9 АПРИЛ

09.04.2020

195
Всичко за пандемията на 8 април

08.04.2020

2054
Заразените с COVID-19 в света вече са над 1.5 млн.

09.04.2020

472 5

Коментари

peniko

Е, кой допрати до есента - ще се вакЦинира...

nebenebe

Тръмп вероятно е повече загрижен за армията.

Begemot
снимка на Begemot

Типична краварска простотия и мания за изключителност  е предложението на Трамп. Защо бе, защо да се ползува само в САЩ? Уж в Бога вярвате, как може да направите такова предложение?

Талибан

Към днешна дата не съществуват специални препарати, предназначени за лечението на COVID-19.

Ми то и за грип не съществуват. Спрете се с рекламата на неща, които доказано вредят на човешките органи, а няма достатъчно данни, доказващи полза.

Muktata
снимка на Muktata

Дописката не е прецизна. Марсилското изследване е обещаващо, но статистически НЕдостоверно. Малкият брой проследени не позволява веднага да се направи протокол и да се узакони схема за лечение. Затова министър Верон стартира миналата седмица голямо проучване във Франция , както и в съседни страни върху 4000 пациента болни от коронавирус. Тестват хлороквин /плакенил , което е хидроксихлорокин/ , бета интеферон , калетра и ремдесевир. Тестовете ще продължат 6 седмици , но Верон обеща стартови резултати на 15-ти ден. Т.е. остават десет дни до първите официални резултати. Надявам се след десет дни да имаме зелен светофар и да започнем ! Някъде вече не издържат на чакане , например кметът на Ница казал на местната университетска болница да започват хлорокиновата терапия , на негова отговорност ! Гарантирал за професор Раул , когото познавал ! Бъдете оптимисти , добрите новини са зад ъгъла.👍

ловkия

Муки, а ще бъдат ли така добри да оповестят всички странични ефекти?

Muktata
снимка на Muktata

Какви "странични ефекти" имаш предвид ? За хлорокина те са известни в детайли от шестдесет години поне.  Тук не се търсят странични ефекти , а се търси ЕФИКАСНОСТ на терапията и прецизиране на индикациите при болните. За това се прави клинично проучване , а не да преоткриват топлата вода.

Простнарод

Майна, що говориш в множествено число? Я раздуй.

Доц.Трътлев

Не е редно германска компания да разработи ваксината и тя да се използва изключително в САЩ. Това не беше вариант за мен.

 👍

Mihail Mihaylov

Интересно защо на официалната страница на френското министерство на здравеопазването дни наред стоеше предупреждение, че въпросният д-р Раул е малко нещо менте и обещава неизпълними неща?

Muktata
снимка на Muktata

Направих си труда , на сайта на министерството няма бъкел за Професора , нито за хлорокина. Общо взето тъп сайт с много бла бла бла , малко актуалности.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Клиничните изследвания ще покажат.

kaily
снимка на kaily

Мукта, питах те веднъж, после забравих къде те питах, и да си го видял и отговорил, се тая.

Има ли данни по градове във Франция, а не само по региони - колко заразени, ама по градове или поне по департаменти.

Muktata
снимка на Muktata

Не съм виждал по градове . Има по департаменти. Но какво те интересува по градове ? Тия цифри са мноооого относителни. Нищо определено не значат. Където се правят повече тестове , там хващат повече случаи. Това че някой град няма случай , може да значи че няма болница с лаборатория , а не че няма наистина случаи. Ако щерка ти е под 45 г. в добро здраве , не пие много лекарства , няма сериозни болести ... не се притеснявай.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×