Quantcast
Гласовете от Турция са 10 към 1 в полза на Герджиков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Гласовете от Турция са 10 към 1 в полза на Герджиков

Резултатите опровергават твърдението на неуспелия кандидат, че вотът се разпределя равномерно между него и Радев
Обновена
2 772
 БГНЕС
Анастас Герджиков

Макар че изгуби вота в България, Анастас Герджиков категорично го печели в Турция. Той получава 22 383 гласа или 92.33 процента от всички гласове от югоизточната ни съседка. Това е десетократно повече в сравнение с резултата на Румен Радев, който е събрал подкрепата на 1860 избиратели (7.67 процента).

Такива са данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 12 часа на 22 ноември при обработени 100 процента от секционните протоколи. Тези резултати опровергават твърдението, което направи ректорът на СУ в първото си изявление след изборите – че гласовете от съседната държава са равномерно разпределени между него и Радев.

Засега изглежда, че избирателната активност в Турция за балотажа е над три пъти по-ниска, отколкото на първия кръг, който се провеждаше заедно с парламентарните избори. Тогава от там дойдоха почти 90 000 гласа.

Между двата тура ДПС, което има решаващо влияние върху избирателите в югоизточния ни съсед, отказа да назове публично предпочитан от него кандидат-президент на балотажа. Поддръжниците му обаче изглежда добре са се ориентирали в настроенията на ръководството на партията, което воюва с Радев още от протестите миналата година, и масово са застанали зад Герджиков.

В изборната нощ изглеждаше, че вотът от Турция прави Герджиков победител в гласуването в чужбина. Това обаче напълно се промени с напредването при обработката на резултатите. Радев излиза първи с 86 956 гласа (66.97 процента от всички гласове извън страната). Той събира над 80 процента от гласовете в страните с големи български общности – като Великобритания, Германия и Испания.

Герджиков взима общо 40 616 гласа (31.28 процента). От тях, както се вижда, над половината дойдоха от Турция.

В другия бастион на ДПС извън страната - Молдова, ректорът на СУ претърпява пълно поражение. Радев събира 95.19 процента (376 гласа). А Герджиков - само 4.81 на сто (19 гласа).

 

Още

Нищо лично няма К. Петков за РС Македония - само бизнес
Президентът Румен Радев си назначи нов секретар

13.01.2022

5451
Българските “златни паспорти” са продавани срещу нулеви инвестиции

12.01.2022

2421