Quantcast
Ирландия глобява Instagram с рекордните 405 млн. евро | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Ирландия глобява Instagram с рекордните 405 млн. евро

Причината е, че социалната мрежа не е защитавала добре личните данни на тийнейджъри
1 097

Ирландската комисия за защита на личните данни (DPC) реши да глоби с 405 млн. евро социалната мрежа Instagram. Санкцията е рекордна, а причината за налагането й начинът, по който Instagram обработва информацията за деца.  Instagram планира да обжалва глобата, обяви говорител на компанията майка Meta Platforms.

Разследване, започнало през 2020 г., е установило, че Instagram разрешава на деца на възраст между 13 и 17 години да управляват бизнес акаунти, което улеснява публикуването на телефонния номер и/или имейл адреса на малолетния потребител. 

Подробности за нарушението и за мотивите социалната платформа да бъде наказана толкова тежко ще бъдат обявени идната седмица.

От компанията вече коментираха, че внимателно разглеждат решението на комисията и че имат възражения срещу начина, по който е изчислена глобата. "Іnstagram актуализира настройките си преди повече от година и оттогава пусна нови функции, за да предпази тийнейджърите и тяхната информация да бъде поверителна", обясни говорителят на Мeta.

Регулаторът DPC контролира политиката за опазване на личните данни на компании като Facebook, Apple, Google и други технологични гиганти, тъй като централите им за Европа са базирани именно в Ирландия. 

Миналата година комисията в Дъблин глоби WhatsApp  с 225 млн. евро за неспазване на правилата на ЕС за защита на данните през 2018 г.

Ключови думи:

Instagram, глоба, лични данни

Още

МВР не е връчило глобите на над половин милион нарушители на пътя

17.11.2022

Обновена

2265
МВР няма да глобява през първата седмица на акция "Зима"

31.10.2022

2308
Хакери публикуваха личните данни на албанския премиер Еди Рама

28.10.2022

2812