Quantcast
Москва гони 10 американски дипломати и забранява US фондове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Москва гони 10 американски дипломати и забранява US фондове

В Русия няма да могат да влизат шефът на ФБР, главният прокурор, Джон Болтън, Сюзън Райс и още четирима високопоставени служители
Обновена
10 305
 РИА Новости

Москва обявява за персона нон грата 10 дипломати от САЩ в отговор на действията на Вашингтон от вчера, съобщи външният министър Сергей Лавров. Освен това страната ще прекрати дейността на американски фондове, които се намесват в руската политика. Лавров каза също така, че Руската федерация ще публикува имената на осем американски държавни чиновници, които ще бъдат в списъка на санкциите на Москва. 

МВнР скоро ще публикува и изявление в отговор на недружелюбните действия на САЩ, обяви Лавров на пресконференция след срещата със своя сръбски колега Николай Селакович. 

"Буквално след тази пресконференция ще излезем с изявление, в което ще изложим мерките, които одобри президентът на Русия в отговор на абсолютно недружелюбните, с нищо непровокирани действия, които бяха обявени от Вашингтон по отношение на Руската федерация, на наши граждани, на физичически и юридически лица, както и спрямо нашата финансова система", каза Лавров.

Той добави, че Русия освен изгонването на 10 американски дипломати, страната ще прекрати и дейността на американски финансови фондове, които се намесват в руската политика. Според Лавров руската икономика ще се справи с новите ограничения, наложени от САЩ.

"Десет дипломати бяха включени в списъка, който ни бе предаден, с молба те да си тръгнат (от САЩ). Ще отговорим огледално на тази мярка. Ще предложим 10 дипломати на САЩ в Русия да напуснат нашата страна - каза Лавров. - Бяха обявени секторни санкции по отношение на руския държавен дълг и операциите с този дълг. У нас, по разбираеми причини, няма съпоставими лостове за влияние върху САЩ в такъв мащаб, макар този мащаб всъщност да се оценява от нашите специалисти като съвсем по нашите възможности"

Вчера САЩ наложиха нови санкции срещу Русия, под които попаднаха 32 физически лица и организации (по 16). Освен това бяха експулсирани 10 руски дипломати, а под удар попадна и руският държавен дълг. Финансови институции, които търгуват с руски държавни облигации - както в долари, така и в рубли, подлежат на административни наказания и отстраняване от американските финансови пазари.

Малко по-късно в петък Москва обяви, че забранява на 8 високопоставени служители на САЩ да влизат в Русия. Сред тях са главният прокурор Мерик Гарланд, министърът на националната сигурност Алехандро Майоркас, директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, директорът на ФБР Кристофър Рей, директорът на Федералното бюро на затворите Майкъл Карвахал. Забраната включва и бившият президентски съветник по национална сигурност Джон Болтън, бившият шеф на ЦРУ Робърт Джеймс Улси, както и експредставителят на САЩ в ООН, съветник по вътрешна политика и помощник по национална сигурност Сюзън Райс.

Русия гони и петима полски дипломати

В отговор на действията на Варшава Русия ще изгони от страната петима полски дипломати, заявиха от Министерството на външните работи в Москва, предаде по-късно РИА Новости.

„Между другото, забелязахме колко бързо във Варшава запяха на един глас с Вашингтон, настоявайки за изгонването на трима руски дипломати от Полша. На свой ред петима полски дипломати ще бъдат експулсирани от Русия“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Трима служители на руското посолство в Полша преди това бяха обявени за персони нон грата заради „нарушаването на условията за дипломатически статут от и провеждането на мероприятия в ущърб на Република Полша“. По-рано официалният представител на руската дипломатическа мисия Владимир Александров потвърди пред РИА Новости, че руският посланик Сергей Андреев е бил призован в полското външно министерство.

 

 

Още

Лавров: Гледам, чернокожи играят комедии на Шекспир и чакам бял Отело

01.04.2021

14288
Лавров: Брюксел унищожи отношенията с Москва

23.03.2021

3685
Лавров: Крим завинаги стана част от Русия

17.03.2021

8355