Quantcast
Навални е отровен с новичок още в хотела в Томск | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Навални е отровен с новичок още в хотела в Томск

Европарламентът прие резолюция за санкции срещу Русия
Обновена
9 179
 TWITTER
Първата снимка на Навални в берлинската болница "Шарите" след съвземането му от състоянието на кома

Екипът на Навални публикува видео как прибират бутилките с вода, оставени в хотела на опозиционния лидер в Томск след новината за отравянето му. Бутилките са занесени в Германия и в една от тях са открити следи от новичок.

Това съобщи в Туитър журналистът Леонид Рагозин.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

Така вероятно ще отпадне подозрението, че се е отровил на летището, където рано сутринта на 20 август вместо закуска си е позволил само да изпие един чай.

Подробности ще разкрие тази вечер Георги Албуров в предаването "Русия на Бъдещето" по Ютюб канала "Навальный LIVE".

В социалната мрежа Инстаграм бе пуснат видеозапис, който показва кадри от първия оглед на хотелската стая след отравянето на Навални на 20 август. Тогава са иззети малки пластмасови бутилки с минерална вода (пълни и празни) и са изпратени за анализ в Германия, защото е имало подозрение, че Русия няма да извърши обективно разследване. Германска лаборатория е открила по една от тях следи от бойното отровно вещество.

Придружаващият разказ към видеото е следният: "Да се върнем в 20 август. Този ден част от нашия екип излетя за Москва, а част остана в Томск да довърши работата си над едно видео. По време на полета Алексей загубил съзнание и започнал да се задъхва. Почти веднага сътрудниците на ФБК (Фонда за борба с корупцията - бел. ред.), които останаха в Томск, разбраха за случилото се. В този момент бе направено единствено възможното нещо. Те повикаха адвокат, влязоха в стаята на хотела, откъдето си бе тръгнал Навални, и започнаха да набелязват, описват и опаковат каквото са намерили. Включително и бутилки с хотелска вода. Видеото показва как това е станало.

Нямаше никаква особена надежда за намиране на нещо подобно. Но тъй като ни бе абсолютно ясно, че Навални не е "леко заболял" и не се е "превъзбудил", бе решено да вземем всичко, което би могло поне хипотетично да свърши работа, и да го предадем на лекари в Германия. Достатъчно очевидно бе, че в Русия няма да има разследване. Така и стана: мина почти месец и Русия така и не призна отравянето на Алексей. 

Две седмици по-късно имено в бутилка от томската хотелска стая немска лаборатория откри следи от новичок. А след това още три лаборатории, които изследваха проби от Алексей, потвърдиха, че Навални е отровен точно с това. Вече разбираме: това е станало още преди да напусне хотелската стая и да се отправи към летището."

Германия съобщи днес, че вече е предоставила пробите на Организацията за забрана на химическите оръжия, и ако Русия желае, може да се обърне към ОЗХО за повече информация. Москва обвини Берлин, че нарочно не й дава резултати от своите лабораторни изследвания, за да ги съпостави с руските, които отхвърлят хипотезата за отравяне с новичок. Освен това шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин увери, че Русия е унищожила преди години всичките си запаси от новичок, както предвижда международната забрана на химическите оръжия.

В понеделник германското правителство разпространи съобщение, че три независими лаборатории са потвърдили, че руският опозиционер е отровен с новичок. Правителството е предоставило резултатите на изследванията на Навални на шведска и френска лаборатория, които са потвърдили заключението на германската.

 

РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА САНКЦИИ

В резолюция днес, приета с 532 гласа „за", 84 „против" и 72 гласа „въздържал се“, Европарламентът категорично осъди опита за убийство на видния руски опозиционен политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата новичок, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът.

Евродепутатите подчертават, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, които се проведоха в периода 11-13 септември. Този случай е само един от елементите на по-широка руска политика, съсредоточена върху репресивни вътрешни политики и агресивни действия в световен мащаб, отбелязва текстът.

Международно разследване и санкции от ЕС

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая "Навални" и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия, като същевременно се настоява руските власти да сътрудничат изцяло на такова разследване и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Алексей Навални.

Резолюцията също така призовава държавите членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на ЕС по отношение на Русия и укрепят вече съществуващите санкции. В текста се призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.

Резолюцията има препоръчителна сила.

160

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин смята, че Русия е помогнала на Навални да се лекува в Германия

23.10.2020

1767 75
Руското МВнР: Новичок има в поне 20 западни страни в 140 варианта

10.10.2020

2220 27
Навални: ЕС да спре достъпа на кремълските олигарси

07.10.2020

Обновена

4444 96

Коментари

Страници

Дан Колов

Миризливите партенки се оказаха по-лоши от Хитлер. Навремето си разделиха Полша и така започна ВСВ. Руснаците обаче не са разбрали, че е свършила. Такива убийци само в Саудитска Арабия има /убиха журналист в посолството си в Турция/. За това руснаците масово напускат руският рай. И 58% от тях искат да го напуснат. Това е сериозно число. Има ли държава в презрения див Запад, в който да няма руски квартали? И колко западняци живеят в Русия-империята на злото и Новичока? Да не говорим за посоката на световната емиграция...Русия е клоаката на света, след Северна Корея..

Сичко е шес

Хубави разсъждения, Колов, обаче според Агенцията за бежанците на ООН в Русия живеят повече бежанци отколкото в Германия. Може би новичока не им пречи чак толкоз.

Светозар

Навални е останал кожа и кости. Какво комедийно има?!?

bugar
снимка на bugar

Така вероятно ще отпадне подозрението, че се е отровил на летището, където рано сутринта на 20 август вместо закуска си е позволил само да изпие един чай.

______________________________________________________________________________________

Защо първата версия да отпада??? Тровили са го и на летището, и в хотела а може и в самолета. Ако никоя от версиите не издържи тогава са го тровили миналата година. Толкова, вервайте ми!!!!!!! Ако не искате на мен да вервате, тогава повервайте на медиите те никога не лъжат, те винаги са честни... да не говорим за политиците. хаххаххааххахаххаххаххахахаххаххахахахаххаххаххахаххахахаххаххах

Sine_metu

Четв., 17/09/2020 - 15:33 (нов)

Дан Колов

Миризливите партенки се оказаха по-лоши от Хитлер.

 

Има и по-лошо от миризливите партенки. Партенката да наричаш клоака страна с по-висок индекс на човешко развитие от нас е миризлива, но на кого му пука? Да приказваш обаче за емиграция в обезлюдена страна... лошо, гаганелов, лошо

Сичко е шес

Ами комедийно е разбира се. Толкова много отровени с новичок и нито един умрял. Това отрова ли е или не. Според мен когато става дума за новичок, вече трябва да се говори за натравяне, а не за отравяне.

Дан Колов

Тези  "бежанци" са си руснаци живяли в съседни на Русия страни, където руският ботуш се опитва да стъпи - Украйна, Грузия, Чечения. Там бежанци от бяла държава няма...

Дан Колов

Не става въпрос за обикновения руснак, а за политиката на руската империя. Иначе руснаците са мили и ---пияни хора. Живял съм там..

Дан Колов

Кой я обезлюди - желанието за по-добър живот на хората. И никой не отиде в Русия - клоаката на света..

bugar
снимка на bugar

А какво е "бяла държава"??? САЩ не са бяла държава ако говорим за населението там - Афро амерканци, Латино Американци Азиатци (всички видове). Някакво смислено обяснение???

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

че е тровен въобще 

 

то тва  излагация на партенките

Реално тв аубива за 2 минути, нито е било новичок нито реални е тровен

защо няма санкции з амного други убийства,за мирни жители на  Югославия  Сирия,Либия Ирак? всеки ден в сащ стават над 220 убийства...

няма санкциийки.

Sine_metu

Четв., 17/09/2020 - 19:19 (нов)

Дан Колов

Кой я обезлюди - желанието за по-добър живот на хората. И никой не отиде в Русия - клоаката на света.

 

Виждам, че много искаш да напсуваш България. Нема лошо, тука такива като тебе го правят непрекъснато, но смени опорката. Понеже тази звучи така: ако Русия с положителния си имиграционен прираст е „клоака“, то какво е най-бързо обезлюдяващата страна в света?

 

Ще ти го кажа по-ясно: мразете Русия и когото си искате, но го казвайте направо. Без да го усуквате и без да се упражнявате в словоблудство, понеже читателите тук не са кретени.

Рукола
снимка на Рукола

Ха ха ха... пил боярышник, а ония там му викат новичок 😂

 

Що новичок изтреби махлата тая година... ама то тава е кът хлебарките 😆

Oraсle

Не са открили новичок в бутилката, а хипогликемия...

скайспирит

Добави нов коментар:  😂 

riapa

Ама тези убийци хептен смешни, ей!? Тровят човека и оставят всичко на място, че да могат неговите съратници да ги разкрият! Хептен за будали ни вземат! Може и да е тровен, може всичко да са правили, ама такъв тепегьозлък си е направо смехория!

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

както и с взрива на газовата бутилка на  сарафово  там дал фира някакв несимпатичен и го нарочиха  з атерориста  имал и лична карта.

Интервал

Театър Новичок започва да става по-елементарен и от театър Цовитчок.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Отравянето е стандартна операция за Кремъл, практикувана от много време. Не са един или двама отровените неудобни за властта. Политковска също е била жертва на опит за отравяне, да припомня.

Интервал

Сигурно е така, но явно няма по-сигурен начин да не умреш, от това да те трови Кремъл. :))

riapa

👍

😁😁😁

Ти на Кръстя не се опитвай да му обясниш нещо!

Той си има Вяра, Любов към Бойко и Надежда, че ще е вечен!

Begemot
снимка на Begemot

Crusader, от кога сме забравили принципа " Кой печели" от престъплението,  cui prodest?

Мислиш ли, че Путин печели от публичното и проследимо отравяне на опозиционер ( с 2% популярност, впрочем, Левада -център)? Мислиш ли, че Путин тъпо и упорито изпозува уникално и откриваемо вещество, БОВ, което впрочем  никого не убива? Но попада под всички международни забрани? ( Май на Скрипалите котката загина, но там е друго - изгориха я, животинката, с огнехвъргачка).  Мислиш ли, че сатрапът Путин, КБЖ ( кървавото ботоксно жуже), кървавата гебня, ще позволи на отровеният Навални да замине за Германия, където всичко да се "разкрие"? Трябва да приемем, че Путин е последен тъпанар, ама не за службист и президент, за водопроводчик не става, а пък съветниците му са с клинични диагнози за умствена недостатъчност.

ПС. Тези хора нба Навални, дето събират "доказателствата" в хотелската стая, какви са? Следователи, полицаи, експерти? Химичексата им защита е дънки, маратонки и еднократни ръкавици за правене на сандвичи, гледам- а, всички живи и здрави...

'FranceskRivalta'8

Кръстьо, я припомни на форума как Кремъл мишобироса Джефри Епщайн!

 

Аутопсията на американския финансист и обвинен в сексуален трафик Джефри Епщайн разкри, че има няколко счупени кости на врата, съобщава „Вашингтон пост“, цитирайки неназовани източници. Те твърдят, че подобни наранявания могат да се случат или на хора, които се бесят, или на удушени.

Въпреки факта, че аутопсията е приключена, причината за смъртта на Епщайн все още не е официално обявена.

Статията на ВП се появява, след като в сряда NBC цитира няколко неназовани източници, твърдящи, че двамата охранители, натоварени с наблюдението на Епщайн, може да са спели, когато той очевидно се е самоубил в килията на затвора в Ню Йорк.

licho

Тея всичките кой печели вече ги минахме. Кой печели от всичките отровени в Русия с новичок. От всичките отровени в чужбина. От всички неуспешни отравяния. Им статия в Уикипедия на руски А новичок. За разработката за първия отровен дето не е умрял за всички умрели и тн. Не знам какво толко се хвърляте на амбразурата за Путин. Той е един обикновен убиец както повечето от неговото обкръжение. Винаги ще намери как да се оправдае спокойно. Няма защо вие да го. Като поръча някой той винаги е или предател или убиец а ако не е му диша въздуха и затова го поръчва. 

Карапетров

Жалко, Кръстоносецо. А правеше добро впечатление. Може пък наистина да си трол. Казвам го със съжаление, защото беше един от малкото разумни сред пасмината. 

Рукола
снимка на Рукола

Не знам кой е по-несериозен... тези, които намират новичок под полите и на майките си или тези, които разпространяват фалшивите новини?

 

Ем не знаят какво е новичок и току го искат от Русия, ем го намират и в руколата 😆

Кирил Данаилов

Значи новичокът е с по-бавно действие, отколкото се предполагаше досега. Напил се с новичок в хотела в Томск и чак след няколко часа го хванало.

Wolf ACE

Хе, хе, тия от КГБ-то за никакъв ч.п не стават - хем ползват изфирясал Новичок, дето досега действа на "жертвите" като лаксацид, пък накрая и бутилките не си отсервират седмици след сервирането - тю!

Сериозният коментар - тия нещастници с намирането наистина ли смятат, че някой трезвомислещ може да се хване на простотиите им или просто изпълняват това, което им наредят, явно по-прости от тях?!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Смех! Нека преброяването на правоверните шарани започне сега!

opa4

Съгласен съм с Предводителя. Наистина само в евтина комедия може да стане така, че глупав колхозник, взет на работа в руските служби, все не успява да уцели дозата, та целите прескачат трапа. Че и цял час след като целта е излязла от стаята, товаришча не е минал да си събере бутилките. Апропо, не беше ли чай на летището?

Говорейки сериозно: ако Русия искаше Скрипал или Навални да са мъртви, то отдавна да сме им ходили бавно. Ако някой има полза те да са отровени, ама не съвсем (хем са си живи трибуни срещу режима на Путин, хем има повод за налагане на санкции и подготовка за студена и/или гореща война), то това не е Русия!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш