Quantcast
Навални най-сетне беше преместен в болница | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Навални най-сетне беше преместен в болница

ЕС настоя руският опозиционер веднага да получи достъп до медицинска помощ
Обновена
3 799

Руският опозиционен лидер Алексей Навални най-сетне беше преместен в болницата на затвора, а властите там съобщават, че състоянието му е "задоволително". Те допълват, че той е преглеждан от лекар ежедневно и се е съгласил да приема витамини.

Кремъл остро разкритикува опасенията на западните страни относно здравето на Алексей Навални, предаде БГНЕС. "Здравето на осъдените в Руската федерация не може и не трябва да бъде тема относно техните интереси", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, добавяйки: "ние не следим здравословното състояние на руските затворници".

Руската полиция от своя страна предупреди привържениците на Навални да не участват в големите демонстрации, свикани от опозицията в 39 града в сряда. "Силите на руското вътрешно министерство и други правоприлагащи органи няма да позволят каквато и да е дестабилизация на ситуацията и ще предприемат всички необходими мерки за поддържане на закона и реда в регионите на страната", се казва в изявление.

Изказването на Песков е по повод предупреждението на САЩ, че ще има последствия за Русия, ако Алексей Навални умре в колонията.

Съветникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан каза в ефира на CNN, че американската страна "е информирала руските власти, че те носят отговорност за всичко, което се случва с Навални в ареста, и те ще носят отговорност пред международната общност". "По отношение на конкретни мерки, които бихме могли да предприемем, обмисляме много различни начини да ги накараме да си платят, на този етап няма да говоря публично за това, но казахме, че ще има последствия, ако Навални умре", добави съветникът на американският президент.

Както отбеляза Съливан, Вашингтон е стигнал до заключението, че е по-добре този въпрос да се обсъжда с Москва "директно по дипломатически канали", вместо "да се правят публични изявления.“

Предупрежденията, че руският опозиционер Алексей Навални е на крачка от смъртта, не въздействаха обаче на руските власти. След два часа чакане пред портите на колонията, където е затворен Навални, екип от четирима лекари и терапевти отново не бе допуснат да го прегледа, стана ясно от видео, разпространено от тях в социалните мрежи.

Навални е в Изправителна колония-2 в град Покров на около 100 км източно от Москва. Той има нужда от спешна операция заради прищипване на нерв. Състоянието му допълнително се влошава и от гладната стачка, която започна на 31 март. Опозиционерът бе задържан през февруари и излежава присъда от две години и половина по старо дело.

"Сърцето на Навални може да спре всеки момент", предупредиха вчера лекари и поискаха веднага да получат достъп до него, както и той да бъде преместен в интензивно отделение. Гласовете в негова подкрепа от цял свят се увеличават. Оня ден над 70 световноизвестни актьори, писатели, режисьори и музиканти, журналисти и историци изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин с призив да гарантира правата на Навални. Вчера американският президент Джо Байдън определи ситуацията с руския опозиционер като "страшно несправедлива и неприемлива".

Днес Съветът на ЕС излезе с декларация по адрес на Русия. "ЕС е дълбоко загрижен по повод съобщенията за влошаващото се здраве на Алексей Навални. Призоваваме руските власти да осигурят незабавен достъп на доверени лекари до него. Ще ги държим отговорни за безопасността на Навални", се казва в декларацията. От Брюксел посочват, че утре темата с Навална ще бъде обсъждана на среща на външните министри на съюза. 

Ключови думи:

Алексей Навални

Още

Организацията на Навални бе обявена за екстремистка

30.04.2021

856
Европарламентът: Русия е заплаха за ЕС и за своя народ

30.04.2021

2439
Навални пред съда: Царят е гол и крадлив!

29.04.2021

Обновена

3134