Quantcast
Пентагонът анулира договор за 10 млрд. долара с „Майкрософт” | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Пентагонът анулира договор за 10 млрд. долара с „Майкрософт”

Става дума за споразумението за облачни услуги
3 918

Пентагонът заяви днес, че е анулирал супердоговора за облачни услуги на стойност 10 млрд. щатски долара, за да избегне ожесточения спор между Амазон и „Майкрософт” по обвинения в политически пристрастия, предадава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

В декларация на Министерството на отбраната се казва, че договорът за изграждане на отбранителна инфраструктура (JEDI) е отменен, тъй като вече не отговаря на текущите нужди и че ще започне процедура за нов търг.

В края на 2019 г. „Майкрософт” спечели поръчката, предизвиквайки недоволството на конкурентната компания Амазон с мотива, че отмъстителната политика на тогавашния президент Доналд Тръмп може да е повлияла негативно върху резултата от търга.

Длъжностни лица заявиха, че вместо да насърчава съдебните процедури по сделката, правителството ще започне тръжната процедура отначало с цел да получи най-модерната технология.

„JEDI, замислена с благородни намерения, е разработена по време, когато нуждите на отдела са били различни“, заяви говорителят на Министерството на отбраната Джон Шърман по време на брифинг за пресата.

В изявлението на Пентагона се казва, че ще разгледат предложенията на Амазон и „Майкрософт” за сключването на нов договор, като се отбелязва, че в момента двата доставчика изглежда са единствените, предоставящи облачни услуги, способни да отговорят на изискванията на Пентагона.

Още

Пентагонът: Агенти ще провокират и Русия ще нахлуе в Украйна

15.01.2022

Обновена

5526
Шефът на Пентагона е с коронавирус

03.01.2022

Обновена

2429
Човек на Пентагона е арестуван за шпионаж в полза на Русия

17.12.2021

3003