Quantcast
Путин се закани на Запада с асиметричен отговор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин се закани на Запада с асиметричен отговор

Руският президент отдели малко време на международните въпроси в годишната си реч пред Федералното събрание
Обновена
8 645
 Стопкадър от екрана
Путин не каза нито дума защо струпва войски край Украйна

Руският президент Владимир Путин отправи предупреждение към Запада да не предизвиква Русия, защото "ще съжалява, както отдавна не е съжалявал за друго". В годишната си реч пред Федералното събрание той отдели малко време за външната политика, въпреки че речта му продължи час и половина.

Без да посочва поименно държави, той каза, че "някои страни развиха нов спорт да се закачат с Русия без повод". По думите му "Русия се държи търпеливо и скромно, гледайки наглостта на другите страни". Заедно с това предупреди, че отговорът й ще бъде "асиметричен, бърз и твърд", ако бъде предизвикана. Той не обясни какво би могло да предизвика такава реакция, но добави, че "сами ще определяме червените линии при всеки отделен случай", които не бива да се пресичат.

След това президентът изброи някои от новите стратегически системи, които влизат на въоръжение, като акцентира на хиперзвуковите оръжия. Съобщи, че първият полк, снабден с ракети "Сармат" (балистични ракети с наземно базиране от пето поколение), ще поеме бойно дежурство през 2024 г. и че към тази дата съвременната бойна техника ще представлява 76% от руското въоръжение. Той изрази гордост, че "Русия е лидер в създаването на оръжия от ново поколение".

За напрежението около Украйна и концентрирането на руски войски край границата й Путин не каза нищо. Но отдели внимание на Беларус и твърдението на неговия президент Александър Лукашенко, че е осуетил подготвян държавен преврат. Той изрази съжаление, че "коллективният Запад" сякаш не забелязва историята с подготовката на убийство на Лукашенко.

Основната част от речта, която бе 17-та за Путин откакто е начело на държавата, бе посветена на вътрешните задачи на Русия. Путин призова руското население да се ваксинира масово и постави задачата от 2030 г. руските биолози да създават за 4 дни тестове за улавяне на нови микроби.

ОТЗОВАВАНЕ

Междувременно днес стана ясно, че Русия е обявила за персона нон грата 10 служители на посолството на САЩ в Москва. На заместник-ръководителя на посолството на САЩ в Москва Барт Горман е била връчена нота за обявяване за персона нон грата на 10 служители на дипломатическото представителство, чието експулсиране вече бе обявено миналата седмица, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на външните работи. Въпросните лица трябва да напуснат територията на Русия до 21 май. "Тази мярка е огледален отговор на враждебните действия на американската страна срещу редица служители на руското посолство във Вашингтон и генералното консулство на Русия в Ню Йорк, неоснователно обявени за персона нон грата", пише в съобщението.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ експулсира 10 служители на посолството на Русия във Вашингтон, за някои от които твърди, че са служители на руските разузнавателни служби, припо. САЩ обвинява Русия, че се е намесила в американските президентски избори и стои зад голяма кибератака срещу американската технологична компания СоларУиндс (SolarWinds) миналата година. Москва отрича всякаква отговорност.

Ключови думи:

Путин, 17-та годишна реч

Още

Стивън Сегал ще снима филм с венецуелския президент Мадуро

06.05.2021

115
Путин събира край Украйна парченца от семейната снимка
Звезди на световната култура пишат на Путин за Навални

17.04.2021

3423