Quantcast
Русия изгони дипломати на Литва, Латвия, Естония, Словакия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Русия изгони дипломати на Литва, Латвия, Естония, Словакия

940

Русия изгони дипломати от Естония, Латвия и Литва като реципрочна мярка на същите действия от страна на прибалтийските страни, предава ТАСС като се позовава на руското външно министерство. Преди това посланиците на тези държави бяха извикани в МВнР, където са получили "силен протест във връзка с провокативното експулсиране на руски дипломати".

Двама служители на литовското посолство, както и един служител на посолствата на Латвия и Естония, трябва да напуснат Руската федерация в рамките на седем дни.

Минути по-късно Русия обяви и трима служители на посолството на Словакия за персона нон грата. Те трябва да напуснат страната до края на деня на 5 май, се казва в разпространено от външно министерство съобщение. Посланикът на Словакия Любомир Регак е бил извикан на разговор в министерството, където е бил информиран, че като ответна мярка на действията на страната му Русия обявява трима служители на посолството за персона нон грата. "Решението на словашките власти да проявят фалшива солидарност с Чехия и нейната провокационна антируска кампания вреди на традиционно добрите руско-словашки отношения и на конструктивното двустранно сътрудничество", допълват от външнополитическото ведомство в Москва.

Само преди дни трите прибалтийски страни и Словакия изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Чехия, която обвини Москва и ГРУ, че имат пръст във взривове на оръжейни складове край Злин през 2014 г.

 

 

Още

Диверсанти, ракети или цигари взривиха летището в Крим

11.08.2022

bbc.ru

2538
Руски разузнавателен самолет е засечен два пъти край Аляска

11.08.2022

1784
Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8622