Quantcast
Русия към САЩ: Спрете с провокациите, че ще има ответни действия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия към САЩ: Спрете с провокациите, че ще има ответни действия

Само часове след изявлението на Москва, руски Су-27 прехвана американски разузнавателен самолет над Черно море
Обновена
32 288
Миноносецът "Джон Маккейн"

Русия официално призова САЩ да се откажат от провокации и нарушаване на руските граници, като заплаши, че си запазва правото да отговаря на подобни действия.

Изявлението на руското МВнР е по повод навлизането на американския миноносец "Джон Маккейн" (USS John S. McCain) в залива Петър Велики в Японско море, на 2 км навътре в териториалните води на Руската федерация. Инцидентът стана на 24 ноември, като американският миноносец бе пресрещнат от руския кораб „Адмирал Виноградов“, който дори го заплаши, че ще използва „маневра за таран“, ако не напусне веднага руските териториални води.

"Фактът на навлизането на американски военен кораб в териториално море на Руската федерация не създава и не може да създава никакви международно-правни последствия за статута на съответната акватория. Настоятелно призоваваме САЩ да се въздържат от подобни авантюри в бъдеще. В противен случай отговорността за възможните последствия ще лежат напълно върху американската страна. Оставяме си правото на ответни действия", се казва в изявлението на руското външно министерство.

"МВнР на Русия изразява решителен протест. Квалифицираме станалото като откровена провокация, насочена към нарушаване на мира и добрия ред", пише още в съобщението.

Външното министерство пояснява, че навлизането на американския миноносец е било "с намерението да се постави под съмнение международно-правният статут на залива Петър Велики".

"На Вашингтон е добре известна позицията на Русия по отношение на тази акватория, която се явява вътрешни води на нашата страна и върху която се разпространява суверенитетът на Руската федерация. Опитите да се твърди друго са недопустими", добавят от МВнР.

Оттам също така отбелязват, че във връзка с инцидента е бил направен "твърд демарш спрямо американската страна по военно-дипломатически канали". 

"Очевидно, че чрез подобен род "дрънкане на оръжие" САЩ съзнателно отиват на обостряне, отново потвърждавайки, че в сегашния исторически период силовите методи за защита на собствените външнополитически позиции за тях са най-предпочитани", завършва руското изявление по повод инцидента от 24 ноември.

 

Руски изтребител прехвана американски самолет-разузнавач

Само часове след тези закани на Русия, РИА Новости обяви, че руски изтребител Су-27 се е вдигнал, за да прехване разузнавателен самолет. Според Националния център за управление на отбраната инцидентът е станал над Черно море. Руският самолет е бил дежурен по противовъздушна отбрана в силите на Южния военен окръг. Във въздуха той е установил, че става сума за стратегически разузнавателен самолет на САЩ - RC-135, съпроводил го е в акваторията на Черно море и не е допуснал нарушаване на руската граница. 

Още

Косово изгони двама руски дипломати

24.10.2021

1496
Германия обвинява Австрия в шпионаж в полза на Русия

21.10.2021

2743
Талибаните издействаха хуманитарна помощ и от Русия

20.10.2021

1667