Quantcast
Русия пристъпва към процедура за отцепване на част от Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия пристъпва към процедура за отцепване на част от Украйна

Думата се готви да призове президента Путин да признае независимост на Донецк и Луганск
17 146
 https://www.rosbalt.ru/
Демонстрация в Донецк за отцепване на цялата южна част на Украйна под названието Новорусия. Картата вляво на плаката показва, че претенцията е за половин Украйна.

Държавната дума на Русия започва процедура за отцепване на две територии от Украйна. Парламентарната Комисия по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците прие да обсъди в началото на февруари такова предложение. То е внесено от депутатската група на Комунистическата партия на РФ под формата на проект за обръщение на Думата към президента на Русия Владимир Путин за признаване като независими държави на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Съобщението направи днес председателят на комисията Леонид Калашников (от КПРФ), цитиран от ТАСС.

"Комисията се обърна с предложение към всички фракции да дадат мнения по този повод, за да можем по-нататък да приемем заключение на комисията. След това ще обсъдим документа и ще го внесем в Съвета на Думата. Това ще стане в началото на февруари", каза Калашников.

Инициативата бе подкрепена от председателя на Комисията по международните въпроси Леонид Слуцки, който е от Либерал-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски. Но той каза, че "такава свръхважна тема не бива в никакъв случай да се форсира", а да се обсъди внимателно с участието на експерти.

Депутатите от КПРФ начело с лидера си Генадий Зюганов внесоха проекта си за обръщение на Думата още на 19 януари. Според него Дъжавната дума се обръща с молба към дъравния глава да разгледа въпроса за признаване на провъзгласените републики "в качеството на самостоятелни, суверенни и независими държави". В текста пише, че депутатите смятат "признаването на ДНР и ЛНР за обосновано и морално оправдано".

Моделът за признаване като независими държави на отцепнически територии в бивши съветски републики бе приложен от Москва спрямо грузинските Южна Осетия и Абхазия след краткия руско-грузински конфликт през 2008 г. ДНР и ЛНР се самопровъзгласиха за независими през 2014 г. веднага след анексирането на Крим от Русия. В момента ДНР и ЛНР са признати само от Южна Осетия, която пък се ползва от признанието освен на Русия също на Никарагуа, Венецуела и Науру.

ДНР и ЛНР, които се намират в източната част на Украйна и граничат с Русия, се представят като конфедерация, наречена Съюз на народните републики - Новорусия.

 

 

Ключови думи:

Русия, Украйна, ДНР, ЛНР

Още

Русия е ожънала пшеница за около 1 милиард долара в Украйна

04.12.2022

1220
Кремъл обяви посещение на Путин в Донбас

03.12.2022

3660
Украйна очаква не повече от още 4 масирани руски ракетни атаки

03.12.2022

5151