Quantcast
Русия ще започне преговори със САЩ и НАТО за Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия ще започне преговори със САЩ и НАТО за Украйна

3 121
 МВнР на Руската федерация
Сергей Лавров

Русия се е съгласила да започне преговори със САЩ в началото на следващата година, за да обсъдят исканията на Москва относно ''гаранциите за сигурност'' в Европа, предава в. ''Гардиън''. Ще бъде обсъдено и искането на Русия Украйна да остане извън НАТО. Руският външен министър Сергей Лавров обяви преговорите по време на интервю за телевизия RT в сряда, като заяви, че разговорите ще започнат ''в самото начало на следващата година''.

По този начин ще започнат усилията за предотвратяване на руска офанзива в Украйна, след като Москва разположи танкове и артилерия на границата и състави списък с гаранции за сигурност в проектодоговор с НАТО, който ръководството на алианса определи като неприемлив.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че първият кръг от преговори ще се проведе под формата на двустранен контакт между руски и американски преговарящи, които вече са определени. Точният дневен ред и обхватът на преговорите не са оповестени. Американските представители все още не са дали публично съгласие.

''Ние не искаме война'', каза Лавров по време на интервюто за телевизия RT. ''Нямаме нужда от конфликти и да се надяваме, че всички останали не разглеждат конфликтите като желан начин на действие''. Външният министър каза също, че подобни разговори ще се проведат с НАТО и с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

 

Ключови думи:

САЩ, Русия, НАТО, преговори

Още

Русия обяви Гари Каспаров и Михаил Ходорковски за чуждестранни агенти

21.05.2022

244
Русия спира доставките на газ за Финландия още утре

20.05.2022

Обновена

3307
Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

20.05.2022

2097