Quantcast
Русия иска гаранции, че разширяването на НАТО ще спре | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия иска гаранции, че разширяването на НАТО ще спре

2 371
 РИА Новости
Сергей Лавров

Днес руският външен министър Сергей Лавров заяви пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че Москва се нуждае от "дългосрочни гаранции за сигурност", които да спрат разширяването на НАТО на изток, съобщиха от Москва, предава БГНЕС.

Лавров и Блинкен бяха в Стокхолм за среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - един от малкото международни форуми за диалог, в които членуват и САЩ, и Русия. По време на двустранната среща с Блинкен Лавров заяви пред ръководителя на американската дипломация, че Москва иска правно обвързващо обещание, че на Украйна няма да бъде позволено да се присъедини към НАТО и че блокът ще спре разширяването си на изток, съобщиха от Москва.

Първият руски дипломат предупреди Вашингтон да не "въвлича Украйна в геополитическите игри на САЩ", което според него "ще ни принуди да предприемем ответни мерки за изправяне на военностратегическия баланс", се казва в изявление на руското външно министерство. Лавров допълни, че Русия се нуждае от "дългосрочни гаранции за сигурността“ на западните си граници, което трябва да се разглежда като ''задължително изискване''.

По-рано през деня, по време на сесията на ОССЕ, Лавров заяви: "Дойде време правилните думи да се превърнат в дългосрочни, правно обвързващи гаранции за сигурност." Русия планира да представи конкретни предложения в близко бъдеще и очаква Западът да ги приеме сериозно, добави той.

През последните дни руският президент Владимир Путин неколкократно заяви, че иска конкретно споразумение, според което НАТО няма да се разширява на изток.

Киев и западните му съюзници бият тревога от миналия месец насам за ново струпване на руски войски около границите на Украйна и за евентуална зимна инвазия. Русия, която заграби Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистите, воюващи срещу Киев, категорично отрича да подготвя нападение и обвинява НАТО за подклаждане на напрежението.

Ключови думи:

Русия, Украйна, НАТО

Още

САЩ обсъждат „Акт за привличане на Путин под отговорност“

20.01.2022

Обновена

5059
МО преговаря за покупка на две подводници

20.01.2022

3255
Германия може да спре „Северен поток 2“, ако Русия нападне Украйна

18.01.2022

3358