Quantcast
Руска агентура прониква по съседски в РС Македония | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Руска агентура прониква по съседски в РС Македония

Президентът Стево Пендаровски отказа да посочи държавата, която служи за московска база
2 840
 БГНЕС
Стево Пендаровски

Русия се меси във вътрешните работи на Северна Македония със свои агенти. Политически субекти се финансират от Москва, каза президентът Стево Пендаровски в интервю за "Фокус", коментирайки изказването на ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров, който заяви, че настроенията на македонския народ са в противоречие с евроатлантическия курс на политическия елит.

Според президента това са провокативни изказвания, които са част от политическата пропаганда, предаде БГНЕС.

„Всички държавни институции знаят, че Русия се меси във вътрешните ни работи. Последно с интензивно участие чрез свои хора, свои политически субекти, свои инсталации. От съседство идват хора, които са руски агенти, тоест хора на руска служба. Не мога да оповестя публично откъде точно идват, защото това е чувствителна информация", каза Пендаровски. От съседните на РС Македония държави единствено Сърбия запазва топли отношения с Москва. Освен това не е тайна традиционното сръбско влияние върху скопския политически елит.

Пендаровски разкри, че сред компетентните органи има информация за хора, дошли да провокират последните граждански протести, но и за финансиране на "някои политически субекти". Протестите бяха срещу предложената от Франция преговорна рамка на РС Македония с ЕС, която опозицията определи като "българизация".

Наистина е странно, че няколко дни след руската инвазия в Украйна левицата извика руския посланик в парламента и го почете за приноса му в двустранните отношения, което е безпрецедентно. Това не се е случвало в нито един европейски парламент, посочи Пендаровски в интервюто за "Фокус".

Още

Мобилизацията в Русия едва ли ще промени хода на войната

24.09.2022

meduza.io

7080
Външният министър: Агресията на Русия нарушава устава на ООН

25.09.2022

880
Американец полетя с руснаци от Байконур

25.09.2022

2640