Quantcast
Руският журналист Иван Сафронов бе осъден на 22 години затвор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Руският журналист Иван Сафронов бе осъден на 22 години затвор

Присъдата е по-тежка от обичайните за убийство и служи за сплашване на журналистите
3 372
 EPA/BGNES
Иван Сафронов в съда днес

Руски съд постанови  22 години затвор на бившия журналист Иван Сафронов, след като го призна за виновен в държавна измяна, предаде Ройтерс.  Сафронов беше арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация. Адвокатите му заявиха, че ще обжалват присъдата, съобщи РИА "Новости". 

Привърженици на Сафронов казват, че съдебното дело срещу него е възмездие за репортажите му, разкрили подробности за международни оръжейни сделки на Русия.  Сафронов работеше като репортер по въпросите на отбраната за вестниците "Комерсант" и "Ведомости", а после стана съветник на ръководителя на руската космическа агенция. 

Преди постановяването на присъдата Европейският съюз призова Русия да оттегли всички обвинения срещу него и да го освободи безусловно.  Според прокуратурата Сафронов е споделил секретна информация за руски оръжейни продажби в Близкия изток с чешкото външно разузнаване. Той отрича обвиненията и настоява, че информацията, която се твърди, че е предал на Чехия, е била общодостъпна.  

Миналия месец бившият журналист отказа сделка за признаване на вина, съгласно която можеше да получи 12 години затвор.  

Тежката присъда срещу него - по-голяма, отколкото руските съдилища обикновено издават по дела за предумишлено убийство, се разглежда като значителен удар срещу журналистиката в Русия. Наказанието беше постановено в момент, когато Кремъл засилва натиска върху свободата на медиите на фона на войната в Украйна, отбелязва Ройтерс. (БТА)

Ключови думи:

Иван Сафронов, присъда

Още

И на втора инстанция: 9 години затвор за смъртта на Милен Цветков
Обнародването на присъдата на Иванчева се забави заради абсурден закон

11.11.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

20852
Мъж влиза в затвора за нарушена карантина след съдебен абсурд

30.11.2022

РАДА НИКОЛОВА

4664