Quantcast
Столтенберг: НАТО е в готовност да изпрати 40 000 войници в Латвия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Столтенберг: НАТО е в готовност да изпрати 40 000 войници в Латвия

Разположихме бойни групи в балтийските държави и Полша и засилихме присъствието си, както в морето, така и във въздуха, обяви още той
3 055
 Архив ЕПА/БГНЕС

Ако е необходимо, над 40 хиляди войници могат да бъдат изпратени в Латвия за кратко време, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с президента на страната Егилс Левитс, пише латвийското издание Delfi, цитирано от Агенция Фокус.

Шефът на Алианса направи това признание, докато говореше за това дали Северноатлантическият алианс е готов да разгледа възможността за увеличаване на присъствието си в Латвия, предвид събитията от последните седмици и нарастващото напрежение по външната граница на Европейския съюз. Столтенберг подчерта, че НАТО значително e увеличило присъствието си в последно време. Това се наложило заради агресивното отношение на Русия към Украйна и незаконното анексиране на Крим през 2014 г., както и срещу по-нататъшни провокации от страна на Русия, насочени към дестабилизиране на ситуацията в Източна Украйна и подкрепа на сепаратистите в региона на Донбас.

„Ние непрекъснато преследваме най-голямото разширение на цялостната отбранителна система след Студената война. Бойни групи са разположени в балтийските държави и Полша. Засилихме присъствието си както в морето, така и във въздуха. Ние също така работим в тясно сътрудничество със съюзниците в областта на обучението, което има за цел да предотврати всякакви заплахи за съюзниците, особено на източния фланг на Алианса - в Балтийския регион“, заяви генералният секретар на НАТО.

Той също така подчерта, че за да се предотврати всяка възможна конфронтация, непрекъснато се анализира необходимостта от активиране и промяна на присъствието. Столтенберг отбеляза, че НАТО ще осигури присъствието на съюзнически войски в Балтийския регион, за да предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията на границата на Латвия, Литва и Полша.

Генералният секретар на НАТО каза, че ще бъдат изпратени специалисти както в Литва, така и в други страни, за да се справят със ситуацията по външните граници на ЕС и с мигрантите. Той също така припомни, че заедно с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, самият той посети не само Латвия, но и Литва, за да покаже, че и НАТО, и ЕК са обединени в борбата срещу хибридна атака, ръководена от Беларус срещу страните от Северноатлантическия алианс.

 

 

Външните министри на страните-членки на НАТО, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, се срещат във вторник в Латвия, за да обсъдят струпването на руска армия близо до Украйна и мигрантската криза на източния фланг на алианса, подхранвана от Беларус.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е изразявал загриженост заради струпването на руски войници близо до руско-украинската граница и е предупреждавал за „последици“, ако Русия реши да използва сила срещу Украйна.

По време на срещата на върха в латвийската столица Рига се очаква да бъдат обсъдени предоставянето на допълнителна подкрепа за украинската армия, както и потенциалът за укрепване на силите на НАТО, разположени по източната граница на алианса.

Още

Русия е ожънала пшеница за около 1 милиард долара в Украйна

04.12.2022

1288
Кремъл обяви посещение на Путин в Донбас

03.12.2022

3734
Украйна очаква не повече от още 4 масирани руски ракетни атаки

03.12.2022

5180