Quantcast
Въпреки ултиматума Митрофанова остава в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Въпреки ултиматума Митрофанова остава в България

В навечерието на служебния МС руската дипломация се активизира за газа
Обновена
7 549
 ТАСС скрийншот
Елеонора Митрофанова в кабинета си в посолството

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова осезаемо се активизира, след като вчера стана ясно, че идната седмица България ще бъде управлявана от служебното правителство на Румен Радев. Вчера пред тв "Росссия 24" тя каза, че "Газпром" е готов да даде газ на България според неговите си условия, тъй като формално България все още има договор с енергийната компания до края на годината. 

Днес в интервю за ТАСС тя се надява, че следващото българско правителство ще бъде по-прагматично от настоящото. Митрофанова посочва, че икономическата ситуация ще принуди България да премине към "по-прагматичен подход", съобщи БНР.  "България е членка на ЕС и НАТО, но ѝ е сложно да изгради своя линия на поведение", твърди дипломатката.

За решението на кабинета "Петков" да изгони 70 руски дипломати, Митрофанова посочва:  "България надмина всички. На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, за чиято поддръжка са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея. Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в посолството са 15 души. Всички те вършат цялата работа – истински многостаночници ", казва посланичката. Тя подчертава, че не може "просто ей така Русия да загърби отношенията си с България". Покрай изгонването на 70 руски дипломати преди месец тя заплаши, че Русия ще закрие посолството си в София и ще прекрати дипломатическите отношения с България. Дори беше поставила ултиматум до определен час България да оттегли решението си за изгонването. 

"Не можем просто да напуснем страната. Тук има огромен брой наши сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките трудности", категорична е посланикът на Кремъл.

Елеонора Митрофанова настоява още, че България е една от най-близките на Русия славянски държави.

"Тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, положили костите си за освобождението на България, не бива да предаваме – не можем просто да напуснем страната".

 

 

Ключови думи:

Митрофанова, ТАСС, интервю

Още

Без българите си РС Македония няма да влезе в ЕС

27.09.2022

10026
Старозагорската митрополия почете посланик Митрофанова

25.09.2022

5518
Делон към Зеленски: Братя по оръжие сме

24.09.2022

2159