facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

СБЖ: Борисов обижда не само журналистите, но и обществото

3 229

Председателят на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Снежана Тодорова осъди "циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите" в позиция, публикувана на сайта на съсловната организация. Според Тодорова това отношение е "брутална и трайна тенденция от години".

Позицията е по повод думите на Бойко Борисов, който преди дни нарече журналистите "мисирки".

Преди ден като един от членовете на съюза - проф. Коста Костов, обяви, че прекратява членството си, разочарован от липсата на позиция по случая. „Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а свободна личност“, обяви авторитетният професор по белодробни болести и пулмолог д-р Коста Костов. Проф. Костов е основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“.

„Това е обида не само към журналистите - към хората, които изпълняват своя професионален дълг, а е обида към обществото. Ако наистина журналистите изключат своите микрофони и напуснат залата, тогава когато има несправедливи нападки към техни колеги, мисля, че по друг начин ще се отнасят нашите управляващи към журналистите, коментира Тодорова пред БНР. Тя осъди и начина, по който в сряда главният прокурор Иван Гешев и евродепутатът Александър Йорданов говорят с журналиста от "Биволъ" Атанас Чобанов в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

От Асоциацията на европейските журналисти също излязоха с позиция срещу казаното от премиера Бойко Борисов. Асоциацията призова към солидарност между журналистите срещу атаките от страна на политиците и властта.

 

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Г-н Борисов, мисирките са изключително щастливи!

11.06.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

22341 44
Турски журналисти са задържани за шпионаж

09.06.2020

1841 5
Птичи хор

Коментари

mi6osp.

Хъм, през последните десет години с отношението си  към Борисов , журналистите  направиха така , че сравнението е по-обидно за мисирките. 

ЗТБХЦ

Позицията е по повод думите на Бойко Борисов, който преди дни нарече журналистите "мисирки".

 

Това е лъжа.

Няма никакво съмнение, че българският мисир-председател е прост простак (затова и любимец на простия народ), обаче това не означава, че са допустими всякакви лъжи и преиначавания, та дано така се отървем от него.

Той каза следното:

 

“... Вие като някакви мисирки тичате след мен да ме питате."

 

"Като мисирки" е сравнение, а не определение, нито пък метафора. Тия неща журналистите трябва да ги знаят още от основното училище, ако не от университета.

Иначе падат до нивото на форумните доносници, които точно така се оплакваха на модератора. Кажеш му "Не бързай като пърле напреж майка си", и то веднага тича да те натопи, че си го нарекъл магаре.?

 

Интервал

ЕТСФГЦ, тук съм абсолютно съгласен. ?? Ваша милост приглася на Боце, като някаква мръсна подлога, но това не значи, че съм Ви нарекъл подлога. Просто сравнение.
Трябва си взаимно уважение, щото иначе бих Ви нарекъл "празноглав гербав и ойроатлантически пудел", но не го правя, защото предпочитам цивилизованото общуване и аргументираните твърдения. Боце разбира от цивилизовано, аргументирано и културно общуване, затова възнамерявам да следвам този светъл банкянски пример.

Sirius

.

Zapatero
снимка на Zapatero

.

Zapatero
снимка на Zapatero

Така си е.Не е магаре а магарѐнце.Така ме наричаше деда ми.

Федя

?

банда

Някак си не изпитвам съчувствие към журналистите...

blue_fish

"След като веднъж допуснеш опростачването по върховете на държавата, то простотията може само да ескалира - това прилича на еволюционен закон. В система на стимулирано опростачване простотията не само вирее, тя става агресивна. Тя става заразна. Там няма специализация - пожарникар може да управлява, скулптор може да регулира журналистиката, всевъзможни “калинки” летят из видимото пространство.
Промяна не може да има, защото за промяна трябва да има силни публични хора, които да променят средата толкова усърдно, колкото сега я съсипват. Къде са тези хора?"

Цитатът е от коментар на Петьо Цеков във в-к "Сега" от 14.12.2019 г, "Опростачаването достигна катастрофални размери".

Stern

С декларации няма да стане. Ако искате нещо да се промени:

1. Игнорирайте Боко. Но не за ден, а ден след ден. Ако Му вземете микрофоните и не може всеки ден да се хвали, лъже и раздува, Му вземате същността.

2. Заведете дела за публична обида, имате пълно основание. Вече е осъждан за лъжа и клевета, значи може.

Дагоев

Демек зомбиране. Това не може да стане. Мисирките не могат да си изядат хляба. Все пак ТОЙ им го дава.

Moby-Dick

Да припомним коя е Снежана Тодорова, шефката на СБЖ, която няма написан и един журналистически текст. Снежанка Цокова Тодорова-Федотова, както е истинското име по лични документи, с мъж руснак, е обявена за агент на Държавна сигурност, Шесто управление, с псевдонима Виолета. В СБЖ Снежанка-Виолета работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел, а от 1998 до 2002 г. е секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а от март 2016 г. – шеф на организацията с нестопанска цел "Координационен съвет „България–Русия“.

 

Няма да намерите журналистически публикации с нейно име. За сметка на това дамата е винаги на първа линия в защита на путинова Русия. Дава интервюта от името на „българските журналисти“ за руски медии в защита на анексирането на Крим и политиката на Путин и на Москва срещу Европейския съюз . Накратко, Тодорова-Федотова е пропагандно оръдие в служба на хибридната война на Русия срещу България и ЕС.

Дагоев

То мен ако питаш и аз съм срещу българите и ес, но нямам нищо общо с Русия.

blue_fish

Коя е Снежана Тодорова няма отношение към фактите. На премиера като му е голяма устата, ще си бере гайлето.

Verbis verbis

Изразът ти "Путинова Русия" е грешен.

Ти Путинова Русия още не си видял.

fisherman

Нема место за чуденки, они са  легион;

За първи път жена ще е BG посланик в Иран, агент на ДС спрян за Бразилия

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/za-parvi-pat-zhena-shte-e-bg-poslanik-v-iran-agent-na-ds-spryan-za-braziliya

Su38

Ей, и тук не пропуснахте Русия... :) То бива, бива обсесия, но това придобива маниакални размери.

Moby-Dick

Ами как да пропуснем, като главен герой на публикацията, изтипосан и на снимката, е откровен национален предател - агент на влияние на Русия.

LPetrov

Mini-Dick, ти наясно ли си,че си неостър дори и за стандартен гербав трол ? 

Интервал

Ех, Мобъ-Дицк, де да беше агент на влияние на США ? Така са "патриотите" с вградена чупка в кръста и протрити коленца.

Su38

И как разбра, че е  предател?

Или ти си последната инстанция?

А сега, понеже явно ти всичко знаеш, аз предател ли съм?

Харесвам Русия и руснаците, харесвам Германия и германците, какъв съм аз - предател или не?

Аз наистина съм агент за влияние на Германия, защото съм свързан с германска държавна служба. Освен това съм изпратил много хора да се учат в Германия, да се реализират и останат там.

Та, предател ли съм на Родината?

beal

А ти шеф ли си на организация с нестопанска цел "България - Германия"?

Май изобщо не си чувал за такава организация?

И колко хора си изпратил да се учат в Русия, да останат и да се реализират там?

Или викаш, за там няма желаещи...

LPetrov

 Има,има,ти не ги мисли тях,че ще ти прегрее мозъчето...

bay Dragan

Теглете Му една майна и вие да видим дали ще ви обижда повече.

nebenebe

И на мен ми е омръзнало да бягам от канал на канал, щом му видя самодоволната мутра. Нахален и досаден е като безбройните тъпи реклами. И всички около него са такива. Ако бях журналист, бих отказал да тичам денонощно след такъв простак.

Сгугню
снимка на Сгугню

Ако наистина журналистите изключат своите микрофони и напуснат залата, тогава когато има несправедливи нападки към техни колеги, мисля, че по друг начин ще се отнасят нашите управляващи към журналистите

Права е Тодорова, не е като да не е права.

Ама такава постъпка се прави от независими журналисти със собствени обществени позиции и намиращи в професията си призвание, а не средство за препитание.

Пък репортерките, наречени мисирки, не изглежда да са нито едно от посоченото. Никак!

Интервал

Сгуги, не е, като да не си прав за придворната журналистика, която преобладава (характерно при авторитарен режим), но едно уточнение - призванието в какви мерни единици е? Т'ва, за да е ясно с какво ще си плащат хляба, млякото и цигарите истинските журналисти, като се озоват в магазина, поради разни примитивни биологични нужди. Пък и данъците, които по гербавите обещания не бяха увеличени. Учителите и лекарите също могат да минат на този вид разплащане. ?

Verbis verbis

Мисирките накрая се превръщат в Коледни пуйки

Велюб

      

    Ако  СБЖ останат само с тази ялова декларация и не предприемат други действия за протест срещу системните обиди от страна на т.н. премиер,  ще трябва да си сменят името и да се наричат СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ МИСИРКИ .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×