Quantcast
Депутат Ант. Стефанова е на 1/16-финал за Световната купа по шахмат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Депутат Ант. Стефанова е на 1/16-финал за Световната купа по шахмат

Напред продължава и съпругът на бившата световна шампионка - Иван Чепаринов
Обновена
4 061

Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова първа от българските шахматисти се класира за III кръг на турнира за Световната купа в Сочи. Гросмайсторката, която бе посочена от партия "Има такъв народ" за премиер при предишното Народно събрание, отстрани във II кръг с 1.5:0.5 т. Александра Малцевская. С белите фигури тя направи реми с украинката, но след това с черните я принуди да се предаде.

Така Стефанова, която отново е избрана за депутат на ИТН - от Пловдив, продължава напред. Нейна съперничка на 1/16-финалите е рускинята Наталия Погонина. Първата партия е утре, втората на 19 юли, а ако се наложи тайбрек (при равенство след двете партии), той ще е на 20-и. По принцип 21 юли е почивен ден в турнира за Световната купа, така че дори и да продължи и след 1/8-финалите, Стефанова ще може да се завърне за клетвата в Народното събрание, която ще е на 21-и, или да я положи онлайн, както направиха някои депутати в предишния парламент, включително и Станислав Трифонов.

До тайбрек във II кръг при межете достигна и съпругът на Антоанета Стефанова - Иван Чепаринов. Той и германецът Расмус Сване си размениха по една победа с белите фигури, но след тайбрека асеновградчанинът продължи напред след 5:4 т. Така Чепаринов ще срещне на 1/32-финалите руснака Пьотр Свидлер.

Шанс да продължи напред имаше и световната шампионка за девойки Нургюл Салимова, която направи две ремите с Елизабет Пец (Гер). В тайбрека вчера обаче Салимова отстъпи с 3.5:4.5 т. пред германката.

Още

България завърши в Топ 10 на шахматната олимпиада

09.08.2022

1512
Шахматистите ни прогресираха преди финала на олимпиадата

08.08.2022

287
Две поражения върнаха България назад в класирането в Ченай

08.08.2022

Обновена

410