Quantcast
Спортният министър: Българският народ е болен народ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Спортният министър: Българският народ е болен народ

Отваряне на стадионите преди март не може да има, обяви Красен Кралев
3 489
  YouTube

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира черната статистика, свързана с пандемията от коронавирус в България. Според обобщените данни от вчерашния ден страната ни се намира на първо място в ЕС по брой починали от COVID-19 на 1 млн. население, като смъртността на дневна база у нас за 19 ноември е втората най-висока в Европа въобще - повече смъртни случаи на 1 млн. души на континента има само в Босна и Херцеговина.

Пред радио "Дарик" Кралев, който има медицинско образование, коментира цитираните данни така:

"По принцип българският народ е болен народ. Имаме изключително много хронични заболявания, които са свързани и с начина ни на живот, и с подценяване на терапията. Високо кръвно, диабетни заболявания, които в тоя случай - среща с коронавируса, дават много тежки усложнения. През всичките месеци на пандемия се знае, че хората с хронични заболявания са най-рисковият контингент. Според мен това е обяснението, но все пак отговор на този въпрос трябва да дадат учените. Ние сме една от страните с най-висока смъртност от инфаркти и инсулти в света. Така че е нормално по същите тези калкулации, когато тези заболявания слагат хората в рисковата група и се усложняват изключително много при наличието на този вирус, да има такава неприятна статистика."

Спортният министър най-сетне призна в прав текст, че направеният компромис към футболните запалянковци да бъдат допуснати до стадионите е бил грешка. Досега Кралев обясняваше с половин уста, че тук-таме е имало нарушители на противоепидемичните мерки, но като цяло феновете били съвестни. В действителност издадените предписания не се спазваха на нито един футболен мач през последните четири месеца, но нито държавата, нито БФС наложи някакви санкции на клубовете. Сега най-сетне министърът посочи с пръст ултрасите, макар и да не назова поименно клубната им принадлежност.

"България беше една от страните, която първа разреши и допусна публика на всички спортни събития, не само на футболни срещи. Видя се, че има места, където дисциплината е безупречна и мерките се спазват, но също така се видя, че има фенове на няколко клуба в България, които демонстративно не спазваха мерките. Не казвам, че имаше пропуски - демонстративно не се спазваха мерки, не се слагаха маски, не се спазваше отстоянието. Аз съм категоричен, че ако мерките се спазват, запълваме 30% от капацитета на залите и стадионите, има две седалки разстояние между хората, ако са с маски, ако не си крещят в лицата, риск от зараза няма. Имаше демонстрирано неуважение към тези мерки и неразбиране от компромиса, който ние направихме. Затова се стигна до взимане на това решение и затваряне на стадионите", каза Кралев.

Той беше помолен да обясни още веднъж защо беше направено изключение за тенис турнира "София Оупън" (8-15 ноември) в зала "Арена Армеец", на който бяха допускани ограничен брой зрители.

"Тенис публиката има съвсем друго поведение, там имаше под 20% от капацитета на залата, абсолютно всички мерки се спазваха. Там нямаше абсолютно никаква опасност да има риск от неспазване на мерките. Аз присъствах на целия турнир и видях с очите си, че те се спазваха безупречно. Оттук-нататък няма да има никакви изключения", заяви министърът.

Той даде да се разбере, че връщане на публиката на спортните мероприятия ще има най-рано през пролетта.

"Ако се спазват всички противоепидемични мерки, които правителството е предложило и въвело, те са абсолютно достатъчни не само в спортните съоръжения, а навсякъде. Те са достатъчни да се ограничи заразата - посочи Кралев. - Ако всички си носят маските и спазват отстояние на публични места, няма никаква опасност да пренесат заразата. Не бива да се стига до крайности. Просто малко повече дисциплина трябва, за да се случат нещата. Ако в един момент решим да отворим стадионите, трябва да помислим с какъв капацитет. Така или иначе не може да се мисли по-рано от март за това нещо. Така или иначе първенствата спират през зимата, възобновяване ще има в края на февруари, началото на март. В зависимост от ситуацията с пандемията, тогава ще се вземе адекватно решение. Сега да говорим за след два-три месеца е прекалено рано."

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само една лаборатория у нас изследва за щамовете на COVID-19

26.01.2021

149 1
От 1 февруари шлем и шал няма да важат вместо маска

26.01.2021

Обновена

2667 13
АстраЗенека предложи на ЕК компенсация за забавянето на ваксините

26.01.2021

Обновена

3893 52

Коментари

Epikur

 

  А какви условия за здрав живот създаде Вашето правителство, господин дебел спортен министър ?  Повече от 11 години управлявате държава в Европа, за да я превърнете в една болна, застаряваща, обезлюдяваща се и уплашена държава. Без спорт, без здравеопазване,  без безопасни улици, където деца да карат велосипеди по тротоарите, с  пласьори на дрога, улични банди.. С  кожодери "съдебни изпълнители", които Ви гонят  и съсипват живота заради парите... Други ли са виновни за това ?  Да, наистина други са виновни, че позволиха на бандити и некадърници да обхванат като ракови метастази държавата. Надявам се вече хората да са си взели поука да са се научили да мислят и Ви изритат на избори! При това завинаги!

ЛАФЪРДИЕВ

Недейте така.. Това правителство - нищо не направи за масовия спорт..

Ама за сметка на това Боко ПЪРВИ колко стадиона "100 баби" изреновира?

Ми те старците по селата - кат пуснат козички и овчици по терена на паша.. По пет обиколки сколасват да вържат.. И това - ката ден..

Sergey Dimitrov

Не само, че това управление не направи нищо за масовия спорт, то направи така че МАСОВИЯ спорт да бъде затруднен.

Забраниха на училищата да отдават спортната си база под наем за използване в извън учебно време от граждани. Нареди да се заключват училищните дворове и да не се допускат деца до тях в извън учебно време.

Доведе до фалит няколко големи спортни клуба с традиции в развитието на подрастващи.

 

Къде да спортува народът бе господин Кралев? Да не би стадионите да са отворени за спотуване? Или залите са достъпни? Или за спорт се приема бягането по замърсените с финни ПРАХОВИ частици улици? Дето не можете да ги измиете повече от веднъж годишно.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

30% или 2'100'000 от 7'000'000 са пенсионерите в България и напрактика всички са болни... 

30% или 2'100'000 от 7'000'000 са емигрирали в чужбина и напрактика не живеят в България...

 

randevu

Изключително нагла опорка. Народа виновен. Яде сланина и пие ракия. И то от тоя тулуп. 

Льо Клер

Затлъстява пустия му народ!

Johnny2965

Болен, но по-скоро - здравно неграмотен.

А това, да чакаш правителството да се грижи за здравето ти, е в голяма степен оправдание за личната незагриженост.

j.jelevban

           Не мисля,че разрешаването на публика по стадионите е грешка.Не мисля ,че лабавите ограничения бяха проблем.Ако бяхме живели в ограничения сега щеше да е по зле.

          Огромният проблем е в здравната система.По всички възможни измерения.Дори якото мрене няма да размърда блатото Здравна система.Предполагам,че дори да обесим политици там пак нищо няма да мръдне.Дянков беше прав за синодалните старци но адреса трябваше да се разшири.

         Индикаторите за случващото се бяха налице отдавна.Бг системата умори бащата на практикуващ лекар в САЩ.Тогава лекарят каза,че ако в САЩ лекар не разпознае асиптичен шок в САЩ се прощава с професията.И това се случи в София.И явно е било перманентно.Но вместо мерки нови болници.Очевадно печелеха като от наркотрафик.Сега е редно и присъдите да са такива.А дано ама надали.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...за да не е болен народа г-н  Мазник в България трябва да се развива масовия спорт. Вие г-н Мазник какво направихте като министър за развитето на масовия спорт в България? НИЩО! АБСОЛЮТНО НИЩО! НУЛА! ГЕВРЕК! 

Тръгнал акъл да ръси мазния Мазник!

В колко  окръжни града нямаш нито един покрит басейн г-н Мазник? Къде да спортува тоя народ? 

Не стига, че мазен, не стига, че с нищо не е допринесъл ами и акъл раздава! Скрий се в дупката от която си изпълзял преди да те издърпа от нея Винету!

Платон
снимка на Платон

И твоята не е лесна... начи ако ти построи министера басейн че плавуаш, а иначе нема да плуваш. Как е положението с тичането и велосипедирането? Па същото? Лично спортуване и министер немат нищо опщо... а че дебелият е излишен тупан спор нема... 

Sergey Dimitrov

Не само, че това управление не направи нищо за масовия спорт, то направи така че МАСОВИЯ спорт да бъде затруднен.

Забраниха на училищата да отдават спортната си база под наем за използване в извън учебно време от граждани. Нареди да се заключват училищните дворове и да не се допускат деца до тях в извън учебно време.

Доведе до фалит няколко големи спортни клуба с традиции в развитието на подрастващи.

А Платените после ти хортуват, че "Лично спортуване и министер немат нищо опщо"

Имат Платен, имат!

Ivan O'Tan

Българският народ е болен народ - и най-вече ментално, щом 11 години упорито гласува за "Управяващите" го!

ЛАФЪРДИЕВ

Бе теб та удари ковида и изпостя с накое друго килце.. Вече на двойна брадичко го даваш. А на тройна ний та помним..

Ама на вождо ви май Началнико ги прехвърли..

Васик

В друга държава Борисов нямаше да остане без принудително лечение....

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Да, болна нация сме. Тук липсва образование, както обикновено, така и здравно, хранително, финансово. Хората са инертни и чакат някой друг да ги побутва в правия път. Единици са тези, които са взели живота си в ръце и са поели лична отговорност за себе си и не чакат някой друг да ги оправи.
Но определено, ако здравето стане приоритет на държавата, то ще се подобри. И даже не са нужни толкова пари, колкото образование и профилактика. А не да дават някакви врачки при Гала как да пием правилно урина...

de_Ruyter

Болен е, че търпи такива лофки и сръчни калинки да се подппичкват десет години.

 

Болен е, че до сега за зали и стадиони са хвърлени близо половин милиард лева, а не сте построили нито една нова болница... 

 

ОСТАВКА, кретени дебилни!

ловkия

Разбира се, Боку е виновен и за това, че булгаристанеца харчи хиляди на година за колата си, за нов телефон, за цигари и поркане, но не може да задели 50 лева и да иде на профилактичен преглед.

На тъпия булгаристанец все някой друг му е виновен за дереджето му на лузър - американците, Русия, Боку и пр.

сралев не казва нищо ново - това, че булгаристанеца е тъпанар и нехае за здравето си, щото се има за безсмъртен, е известно от десетилетия.

Влез или се регистрирай за да коментираш