facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

Тезиси

Как да победим окончателно и безвъзвратно расизма по целия свят

автор
Г-н БАЛЕВ
2 244
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Новата мечта на манекенките вече не е "мъж с чувство за хумор и мир по целия свят". 
(Колкото до чувството за хумор - винаги съм знаел, че нещо послъгват тези дългокраки меркантилни жени!)
Манекенките вече мечтаят за свят без расови предразсъдъци, сегрегация, социално изключване и всички други печални последици от расизма. 
Заради расизъм и расови конфликти бели полицаи убиват черни хора, събарят се паметници. Бастисват се исторически личности - заради расистки и робовладелски грехове от миналото. В борбата паднаха и големи приятели на България - политиците Уилям Гладстон, Удроу Уилсън...
Британският политик Гладстон ние конкретно имаме причини да го тачим, защото е един от големите пропагандисти на българската кауза за национално освобождение във времена, в които Британия е предпочитала да прави бизнес с болната Османска империя, а не да се безпокои за клането на християни. Обаче заедно със семейството си били едри робовладелци - черна историческа точка, която сега си има последици, преименуваха зала в университета на Ливърпул и тя вече не се казва "Гладстон".
На пристанището в Ливърпул висял замечтано и страхотният писател Ръдиард Киплинг - той гледал отплаващите кораби "Дон" и "Магдалина" и си мечтаел разни работи за Бразилия, написал много нежни и интересни книги, ама си бил расист и колониалист, роден в Бомбай. Той има например едно много интересно стихотворение за "бремето на белия човек" да открива, цивилизова и очовечава другите народи с различен цвят на кожата, различно социално устройство и други белези на непълноценност.
Джек Лондон - също голям хуманист и чудесен писател, има един разказ за "неизбежния бял", в който един от героите защитава тезата, че "ще - не ще, белият трябва да управлява черния".
Двумандатният президент на САЩ Удроу Уилсън също като Гладстон се застъпил за България в тежък за нас исторически момент, но си имал своите несъвършенства по отношение на расовата политика - и затова днес Университета в Принстън му чегърта името оттук-оттам.
Тая работа с безчинствата на белите, естествено, поражда и обратна реакция, като не всички се борят с ненасилствени средства като Мартин Лутър Кинг или Махатма Ганди (той и Ганди има расистки прояви в южноафриканския си период). 
Има например един Маркъс Гарви (1887 - 1940) от Ямайка. Сред чернокожите жители на Ямайка от едно време си има култ към Мама Африка.
Този Маркъс също се увличал от такива идеи, поради което основал Universal Negro Improvement Association (UNIA), както и учението Растафари (народна аврамистична религия на черните гета в Ямайка, която става световен феномен). В Ямайка обаче не прокопсал и отишъл в Щатите, където развил бурна обществена и стопанска дейност.
Маркъс Гарви проповядва идеята за расова чистота на негрите и завръщане в Мама Африка (Цион), създаване на Съединени африкански щати. Според него черните са били Избран народ, но заради греховете си били предадени в плен на Вавилон (белия човек и западния начин на живот). На база на расовите си възгледи черният пророк и комбинатор Гарви се сближава дори с Ку-клус-клан. През 1922 е осъден в САЩ за финансови машинации и губи авторитета си сред чернокожите. Счита се, че измамите му са били реални, но процесът срещу него - политически мотивиран. Роден в колониална Ямайка, той умира в Лондон полузабравен, след като прочита свой некролог, пуснат по погрешка във вестник "Чикаго Дифендър". В некролога пишело, че Гарви е умрял "broke, alone and unpopular". Прочитайки това, горкият Маркъс бил покосен от масиран инсулт и се представил на Великия Джа (Джа е върховният бог в растафарианството). 
Растафарианската религия е доволно неуточнена, все още има много последователи, много от които бели и приобщени по линия на музиката, безгрижния живот и леките наркотици. Голяма част от хората, които се самоопределят като растафарианци, свеждат учението до тия елементи: любов към музиката, чергарски живот, отказ от участие в политиката, пасивен пацифизъм. Тези безгрижни бели хора не знаят и не искат да знаят, че един от пророците на религията им е черен расист. 
Както виждате - големи проблеми, които се трупат с векове, трупа се взаимна омраза и неразбиране, а днес в борбата с грешките от миналото борим расизма с варварски средства като събаряне на паметници и зачеркаване на исторически личности. 
Но аз като необременен и независим мислител намерих политически коректно решение на всички проблеми с расизма. 
Било, каквото било, вече няма черни, бели и зелени, няма такъв и онакъв произход, защото всички сме африканци. 
Човешкият вид е произлязъл от маймуната, докато се шматка из Африка - после тръгва насам-натам да покорява Килиманджаро или Европа, после се разклонява в различни разцветки, езици, социални устройства. После!
Преди това всички сме били африканци и за такива можем да се считаме днес. 
Без оглед на раса, умствени и физически характеристики - всички сме африканци и точка. 
Стига сме събаряли паметници.
(А впрочем и Никола Вапцаров има едно чудесно НЕрасистко стихотворение за черния човек, роден "за екзотичен декор в кабаретата". Вапцаров също като Маркъс Гарви употребява думата "негър" в необидно значение.)

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Наказаха Хамилтън и той отпадна от Топ 3 в първия старт на F1

05.07.2020

Обновена

13621 56
Принстънският университет заличи Уидроу Уилсън заради расизъм

28.06.2020

5186 91
Козметични фирми премахват думата "избелващ" от кремовете

28.06.2020

3610 34

Коментари

Billy-Joe Winchester

Много негри има в този Вашингтон. Ние срещахме по улиците и в трамваите толкова бели, колкото и чернокожи. Между последните има хора състоятелни, които живеят комфортабелно. Любопитно е да гледаш негрите вечерно време на разходка, облечени елегантно, с цилиндри, с ръкавици, а особено дамите: облечени повечето с бели, чисти, по най-последната мода летни костюми, с леки шапчици, а черните им муцунки изпъкнали напред, като на облечени маймунки, че като се озъбят, като завъртят белтъците на очите си — да ти прикапе на сърцето от хубост! Всяка негритянка се старае да си причеше косата колкото е възможно повече, за да не се познава, че е къдрава; като че само по къдравата коса ще я познаят, че е негритянка. Някои от старание да си огладят косите дотолкова са ги дръгнали, щото на челото и на врата са излизани съвсем. Има доста негри и негритянки, които чрез израждания и смешения са се приближили към типа на кавказкото племе, като са задържали само черния цвят. Други съхранили негритянски черти, а е изменен само цветът им от черен на тъмножълт. Те са много грозни. Има разни типове негри и по тях виждаш и съдиш от колко разни места на Африка и островите са влачени тука роби. Ако има бедни в Америка, то те са пак негрите. Всичката тежка и неприятна работа е стоварена на техния гръб. Има много занятия, които белият американец счита недостойни за себе си и ги възлага на негъра. Негрите имат предпочитание пред белите само като келнери в рестораните, като лакеи, като швейцари. Счита се за по comme il faut да гледаш негри в тия длъжности. В богатите къщи, в големите ресторани слугуват негри. Черните се стремят да се приближат към белите, но последните странят, като се считат по-висши същества. Голяма рядкост е една бяла да се ожени за негър или бял за негритянка. Само крайна нужда или богатство може да ги примами. Негрите са се приспособили към американския климат и силно се плодят. В Съединените щати са стигнали вече до осем милиона. Гордите бели отсега се стряскат за бъдещето, когато негрите чрез силно разплодяване ще образуват грамадна сила и ще имат значителен глас в решаване на съдбините на Щатите. И сега се срещат доста обществени служители от негрите.

Алеко Константинов "До Чикаго и назад"

fraxinus

Правя формално уточнение:

 

Маймуните на Киплинг поне в българския превод който аз съм чел са бандАр-лог. В оригинал "bandar-log" и според умния интернет значи просто група маймуни (на Хинди). На руски също са със А.

 

Бандер-логи е кръстосана асоциация между името на Степан Бандера и въпросните маймуни, оригинално здравите сили я употребяваха конкретно за украинските националисти (които си усвоиха и монополизираха Бандера така както тукашните "патриоти" се бършат навсякъде с Васил Левски).

 

Впоследствие това пейоративно название обхвана всички скептични към проруската ориентация на Украйна в самата Украйна.

 

Чак после, по инерция, почна да се ползва и за оплюване на опозиционни нагласи в Русия, които нямат нищо общо с Украйна.

банда

— Черните никога не ще разбират белите, нито белите ще разбират черните, докато черните са черни, а белите — бели.

Тъй каза капитан Уудуърд. Ние седяхме в салона на кръчмата на Чарли Робъртс в Апиа и пиехме от високи чаши „Абу Хамед“, приготвен и споделян с нас от гореспоменатия Чарли Робъртс,

" Неизбежният бял" от сборникът разкази " Под палубната тента".

Ще редактираме ли Джек Лондон?

Стоф

Браво, точно! 

maestrata

https://www.youtube.com/watch?v=M2dmxoSCI_w  👹

Влез или се регистрирай за да коментираш