facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

5 града поемат основната част от тежките случаи на Covid-19

Благоевград е в най-критична ситуация
4 424
 Илияна Кирилова

Болниците в пет града поемат основното натоварване от повишения брой пациенти с Covid-19 в по-тежко състояние, като най-критична е ситуацията в Благоевград. Това показва справка на министерството на здравеопазването за разпределението на хоспитализациите по области. Трудно е да се каже в каква степен леглата за случаи на Covid-19 са запълнени, тъй като ситуацията в най-натоварените области е доста динамична и при необходимост се разкриват допълнителни сектори.

Със заповед на здравния министър в началото на епидемията бяха определени 7473 легла за пациенти в неусложнено състояние и 1347 легла за интензивно лечение във всички области. Това обаче е максималният капацитет на системата и няма информация каква част от него в момента е активна и обезпечена със съответния медицински персонал. На много места леглата са налични, но липсват медици и сестри.

Очаквано най-много пациенти с Covid-19 се лекуват в столичните болници - 221 по данни към 4 август. След София прави впечатление Благоевград, където системата е подложена на най-голямо натоварване в последните дни. Областта има 118 хоспитализации, което е най-големият дял легла спрямо максималния капацитет на областта - 280 легла. От данните се вижда, че в Благоевград има наполовина по-малко пациенти от София, но едва една четвърт от нейния потенциал да ги лекува. Много са и хората на интензивно лечение - 7 при 15 в София.

Случаите на Covid-19 в Благоевград рязко се повишиха, като в някои дни на последните седмици бяха повече отколкото в София. Особено тежка бе ситуацията в болницата в Разлог, където заради забавяне обработката на тестовете лекарите се опасяваха и от вътреболнична инфекция. В областта има готовност да се отвори допълнително зала в поделението, но кметът Румен Томов посочи вчера пред БНР, че няма лекарски екипи и медицински сестри. Томов обяви, че сам ще затегне правилата на работа на нощните заведения, защото посочените в заповедта на здравния министър параметри са неефективни. Припомняме, че нощните заведения бяха отворени след само три дни ограничения в началото на юли по тяхно настояване и против становището на оперативния щаб.

На трето място по брой хоспитализации е Пловдив със 106 пациенти на болнично лечение, но там разполагат с втората най-голяма болнична система след София. Варна в момента е в критична ситуация заради разрастващо се огнище във втори старчески дом. Там в момента хоспитализираните пациенти са 50 при 278 легла максимален капацитет по информация на МЗ. Преди два дни от РЗИ съобщиха, че заради бума на нови случаи се разкриват допълнителни легла в МБАЛ "Св. Анна" и още едно Covid-отделение във Военноморската болница. 47 пациенти са хоспитализирани и в Русе, но преди два дни здравният министър Костадин Ангелова увери, че болниците в региона ще се справят.

Сериозно е натоварването на болничната система в Добрич. В Добрич в болница се лекуват 25 пациенти с Covid-19, като там преди дни бе разкрит втори сектор, след като основният бе запълнен. В областта обаче се търсят поне 20 медици. Необходими са трима инфекционисти, 11 лекари от различни специалности, медицински сестри, фелдшери, лаборанти и пр. Максималният капацитет на болничната система е 133 легла.

Над 30 пациенти лекуват в момента болниците в Сливен и Пазарджик - съответно 36 и 32, но това не би следвало да е проблем за болниците там. 25 са в Смолян, 24 - в Стара Загора, но при значително по-голям капацитет от Добрич. В Бургас хоспитализираните пациенти са 19, във Велико Търново - 18, в Кюстендил - 17, в Габрово - 15, в Перник - 14, в Кърджали - 11. Под 10 са лекуваните в болница от Covid-19 във Враца (9), Разград (9), Ямбол (8), Хасково (7), Силистра (6), Монтана (5), Шумен, Плевен, Търговище и Софийска област - по 4, Видин и Ловеч - по двама.

С изключение на Благоевград и София в другите градове на интензивно лечение има единични случаи. Във вторник здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че към настоящия момент няма съществен натиск върху болничната система. Имаме ясен план какво се случва във всеки един момент при увеличаване на натиска върху системата. Изчисляваме този натиск на дневна база според новорегистрираните случаи с коронавирус, увери той.

 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НОЩ: Заразените се увеличават, но ситуацията е под контрол

01.10.2020

Обновена

2273 62
В "Арда" има 17 случая на COVID-19

01.10.2020

124 1
С новите 216 заразени активните случаи на COVID-19 са 5125

29.09.2020

Обновена

2673 49

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Копирам мнение от друга тема, но тук е по-намясто:

И какво му е "рекордното" на 300 души с положителен тест? 

Нищо рекордно няма. Проблем е само за местата с много болни и недостатъчно болници- Благоевградска област. Може би Добрич. Възмутителното е, че никой не се опитва да създаде организация и окаже помощ. Няма НОЩ, няма министър на здравеопазване, няма министерски съвет, няма държава. Все едно Благовеград е на самотен остров. Трябва да се организира транспортиране на тежко болните в съседни райони с по-малко болни, ако се налага.  Но не може, няма кой да го направи. Вместо това ще слагаме легла в поделение в Радомир. И подобни простотии. Гледаме сеир.

Mancho
снимка на Mancho

Няма НОЩ, няма министър на здравеопазване, няма министерски съвет, няма държава.

Нека да уточним, територията на мутрите не е държава!

Много неща може и да нямаме, но благодарение точно на този министър имаме достатъчно трупни чували! 

Имаме и 🚾! Да е свето името Му и релсата Му и любовницата Му!

Влез или се регистрирай за да коментираш