Quantcast
От четвъртък влизат в сила нови правила за маските | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

От четвъртък влизат в сила нови правила за маските

В цялата страна те ще са задължителни само в транспорта, лечебните заведения, аптеките и социалните домове
Обновена
4 028
 БГНЕС
Маските са задължителни в закрити обществени места в София и Варна, но малцина се съобразяват с това.

От четвъртък, 11 август, защитна маска за лице ще трябва да бъде носена само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Такава заповед подписа днес, 9 август, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, съобщи министерството на здравеопазването. С издаването на заповедта се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително, поясняват оттам.

Въпреки уеднаквяването на мерките, в заповедта е предвидено директорите на регионалните здравни инспекции да могат да въвеждат противоепидемични мерки, съответстващи на по-висок етап на разпространение на COVID-19 при необходимост. Посочено е обаче, че тези допълнителни мерки могат да се въвеждат "след влизане в сила на заповедта" на министъра. Това може да породи различни тълкувания дали заповедта автоматично облекчава мерките в София, Варна и другите градове, където в момента действат заповеди от местните РЗИ-та за носене на маски във всички закрити обществени обекти. От текста на заповедта излиза, че ако местните здравни власти искат да удължат тези разпоредби, то трябва да издадат нови заповеди.

МЗ все още не е се произнесло за очакваното намаляване на карантината при случаи на COVID-19.

 

"Корекциите в заповедите за мерките ще се нанасят ежеседмично. Силно се надявам следващата седмица още по-силно да ги разхлабим, за да дадем възможност на хората да живеят нормално", каза малко по-късно пред bTV Меджидиев. Щял да се вслушва в мнението на експерти, които да събира през 2-3 дни. Министърът допълни: "Ако платото тръгне низходящо, обмисля се да бъдат намалени дните на карантината, особено за ваксинираните хора – да бъде 5 или 7 дни, след което да бъдат освободени от изолация. За неваксинираните мислим да я намалим на 7 дни, като се правят два последователни антигенни теста - ако тестът покаже, че са отрицателни, могат да бъдат освободени от изолация и карантина".

Меджидиев каза още, че са пуснати голям брой бързи тестове, които да се използват от личните лекари. В началото на следващата седмица ще бъдат разпратени на джипитата електронни направления за безплатно изследване с тях.

Още

Ще имаме достъп до здравното си досие и през телефона
Спешно за Спешна помощ: Лекарите получиха към 600 лв. върху заплатите

28.09.2022

1177
МЗ препоръча различни междучасия и начало на часовете за учениците

09.09.2022

1419