Quantcast
Маските намаляват с 53% случаите на COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Маските намаляват с 53% случаите на COVID-19

Социалните противоепидемични мерки не трябва да бъдат изоставяни, показват изследвания
1 868
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Излагация в Европа - Ангела Меркел показва на Борисов, че българският начин за носене на маска не е правилен.

Носенето на маска е най-ефективната социална мярка срещу COVID-19, като намалява случаите на заразяване с 53%, показва първият глобален анализ на 72 изследвания как обществените противоепидемични мерки влияят на разпространението на коронавирусната инфекция. Той е публикуван в авторитетното издание "Бритиш медикъл джърнъл".

Ваксините са безопасни и ефективни в спасяването на човешки живот по света. Но във всяка страна има и много неваксинирани хора, освен това появата на нови варианти на коронавируса подкопава тяхното действие. Затова наред с фармацевтичните методи за борба с пандемията, социалните противоепидемични мерки не бива да бъдат изоставяни, коментира "Гардиън" по повод публикувания анализ.

Няколко мерки са особено ефективни в ограничаването на случаите на COVID-19, като от тях най-силен ефект има носенето на предпазна маска, пишат авторите на анализа. Другите успешни мерки са физическата дистанция и миенето на ръцете. Все още липсват достатъчно изследвания върху по-комплексните мерки като локдаун, затваряне на граници, училища, работни места, правят уговорка учените от университетите в Монаш, Австралия и Единбург.

Изследвания от различни страни показват, че носенето на маска намалява с 53% случаите на COVID-19. Физическата дистанция води до 25% по-малко разпространение. Личната хигиена - миенето на ръцете, също оказва съществено влияние и намалява с 53% случаите на заразяване, но по този въпрос липсват достатъчно изследвания, за да се счита резултатът за статистически валиден.

По-трудно се извеждат глобални изводи от прилагането на мерки като карантина, локдаун, затваряне на училища, граници, работни места, тъй като тази политика има твърде различни проявления в различните страни, обясняват изследователите.

В България маските на закрито са задължителни от началото на пандемията, като няма период, в който да са били премахвани. В същото време обаче неправилното им носене или направо пренебрегването на изискванията са нещо като запазена марка за нашата страна. Носенето на маски редовно се пренебрегва и от политиците.

В Европа, за разлика от България, редица страни премахнаха изискването за маски на закрито това лято. Във Великобритания например маските не са задължителни от юли. Те бяха премахнати и в Нидерландия, но с нахлуването на четвъртата вълна отново бяха въведени този месец. Особен случай е Унгария, която също бе залята от новата вълна, но отказва да върне задължителното носене на маски в закрити обществени места.

Още

Насред новата вълна МЗ изключва онлайн записването за ваксина

30.06.2022

Обновена

1646
МЗ препоръча да се носят маски на закрито и в транспорта

29.06.2022

3134
Airbnb въведе пълна забрана за партита в имотите

29.06.2022

3601