Quantcast
МЗ пусна указания за ваксините и хроничните болести | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

МЗ пусна указания за ваксините и хроничните болести

В документите има препоръки към личните лекари за пациенти с алергии, сърдечносъдови заболявания и др.
Обновена
3 884

Министерството на здравеопазването изпрати до Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари препоръки за прилагането на ваксините срещу COVID-19 сред рисковите групи от населението. Препоръките са изготвени от експертните съвети към министъра на здравеопазването. Представяме накратко някои от тях:

 

За пациенти с ревматологични заболявания

 

"Пациентите с мускулно-скелетни и автоимунни възпалителни ревматични заболавания могат да бъдат ваксинирани с неживи ваксини, каквито са регистрираните до този момент ваксини срещу COVID-19. 2. Най-добре е ваксинацията да се извърши, когато заболяването е в ремисия или с ниска болестна активност", препоръчват специалистите. При животозастрашаващо заболяване ваксинацията срещу COVID-19 трябва да се осъществи възможно най-скоро. Няма предпочитание към нито една от регистрираните до този момент ваксини срещу COVID-19. Специалистите са дали и препоръки за провеждане на имуносупресивното/имуномодулиращото лечение преди и след ваксинация.

Препоръките в област ревматология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/36

 

За пациенти със сърдечно-съдови заболявания

За пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови заболявания се препоръчва приоритетна ваксинация както следва: пациенти със сърдечна недостатъчност - клас III и IV по NYHA, пациенти с ИБС – триклонова болест или стеноза на ствол, както и тези със стенокардия, пациенти с пулмонална хипертония и NYHA клас III или IV 4, пациенти със скорошна, непланова хоспитализация по повод на сърдечно-съдово заболяване, пациенти с напреднала периферно-съдова болест, пациенти с вродени сърдечни заболявания в зряла възраст клас C и D и пациенти с повече от два, неконтролирани рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания (артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване).

Препоръките в област кардиология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/40

 

За пациенти с трансплантация

"Ваксиниране срещу COVID-19 да се осъществява по възможност един месец преди извършването на трансплантация", съветват експертите. При възникване на донорска ситуация не е необходимо да бъде отлагана трансплантацията от трупен донор с цел ваксинация. При пациенти след извършена трансплантация се препоръчва ваксинация поне 1 месец след трансплантацията, а при бъбречно трансплантираните - 3 месеца след самата операция. Всички вече трансплантирани пациенти подлежат на имунизация срещу COVID-19 със статут на високо-рискови пациенти. Тъй като се счита, че ефективността на ваксината би била по-ниска (поради провежданата имуносупресивна терапия) при тези пациенти, силно се препоръчва да продължи активно спазването на противоепидемичните мерки, както и по възможност да бъдат ваксинирани хората, делящи едно домакинство с трансплантирания пациент.

Препоръките в област трансплантология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/37


 

За пациенти с белодробни заболявания

"Пациентите с белодробни заболявания са показани за ваксинация срещу COVID-19 с наличните до момента ваксини без ограничения", казват от Експертния съвет по медицинската специалност „Пневмология и фтизиатрия“. Препоръките в област пневмология и фтизиатрия можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/35

 

За пациенти с алергии

Алергичните заболявания по принцип не са противопоказание за извършване на имунизация с трите одобрени ваксини. Те се проведени и на хора, страдащи от различни клинични форми на алергична сензибилизация. По време на клиничните проучвания и на трите одобрени за сега ваксини са наблюдавани няколко алергични реакции - кожни обриви, лек задух и оток на устни, клепачи и дори на ларинкса. Те са били бързопреходни и не са застрашили по никакъв начин живота на имунизираните.

От възможните ваксини срещу COVID-19, най-голяма вероятност за някакви алергични реакции има спрямо т.н. протеинни ваксини, които се състоят от целия или части от вируса, включени в някакъв адювант. Единствено хора, които в момента са в изострено състояние на алергичното си заболяване или такива прекарали в миналото тежки алергични реакции или анафилактичен шок към някои лекарства, храни, ужилване от инсекти, трябва да бъдат обсъдени за освобождаване от имунизация. В случай, че има колебание от страна на лекаря или пациента, ваксинацията може да се проведе под т.н. „анти-алергичен чадър“, т.е. 3-4 дни преди имунизацията, в деня на имунизацията и 3-4 дни след нея да се приема по 1-2 таблетки антихистаминов препарат. Болните, страдащи от бронхиална астма или ХОББ, които в момента са на инхалативна кортикостероидна терапия, трябва да продължат по предписаната им схема своето лечение и могат да бъдат имунизирани.

Препоръките в област клинична алергология можете да прочетете тук -https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/32

 

За бременни

Бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани, съветват медицинските специалисти. Жените, които планират бременност, не трябва да бъдат ваксинирани поне 6 месеца преди настъпването на бременността. При пациенти в областта на акушерството и гинекологията, които са имунокомпроментирани или с автоимунни заболявания, се провеждат консултации със съответните медицински специалисти (имунолози, ревматолози, алерголози и др.), които лекуват и контролират тези заболявания. В този смисъл следва и решението за ваксинация да се даде от тези специалисти, в зависимост от развитието на основното заболяване.

Препоръките в област акушерство и гинекология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/28

 

За пациенти с гастроентерологични състояния

Показани за ваксиниране срещу SARS-CoV-2 са всички пациенти с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания. Приоритетно подлежат на ваксиниране лицата, подложени на имуносупресивно лечение, а именно болни с автоимунни гастроинтестинални заболявания (Улцерозен колит, Болет на Крон), автоимунни чернодробни заболявания (Автоимунен хепатит), както и пациентите с чернодробна трансплантация, поради повишен риск от инфектиране със SARS-CoV-2. Наличието на антивирусно лечение с нуклеозидни/ нуклеотидни аналози или с директно действащи антивирусни средства при лица с хроничен вирусен хепатит В или С не е противопоказание за ваксиниране. Ваксинирането на пациенти с хроничен вирусен хепатит В и D по време на лечение с интерфрон алфа не е препоръчително, поради изразените странични ефекти от тази терапия (фебрилитет, умора, левкопения, промбоцитопения, анемия, повишени чернодробни ензими).

Серологично тестване за SARS-CoV-2 не е необходимо преди поставянето на ваксините при болните с възпалителни заболявания на червата. Това се отнася и за лицата със съмнение или с доказана в миналото инфекция с SARS-CoV-2. В тези случаи е препоръчително ваксинацията да се извърши поне 4 седмици след началото на симптомите на COVID-19 или 4 седмици след първия PCR-позитивен резултат при асимптоматични пациенти. Други ваксинации, като например тази срещу грипния вирус, трябва да се плануват на интервали от поне 7 дни разлика от ваксинацията срещу SARS-CoV-2.

Препоръките в област гастроентерология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/31

 

За пациенти с ендокринни заболявания

Хората с хронични заболявания като захарен диабет, метаболитен синдром, изразено затлъстяване или отслабена имунна система спадат към приоритетните групи за ваксиниране, тъй като при тях без ваксинация рискът от по-тежко и с по-голяма смъртност протичане на инфекция с COVID-19 е много висок. Към тях спадат и пациентите със стабилни ендокринни заболявания, като тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, Адисонова болест, хипофизарни аденоми, захарен диабет тип 1 и тип 2, затлъстяване.

Препоръките в област ендокринология и болести на обмяната можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/30

 

За пациенти с кожни и венерически болести

"Не са открити данни за противопоказания за ваксиниране на лица с хронични кожни заболявания", казват от експертите. Нещо повече, ваксинацията при пациенти с псориазис вулгарис е разрешена, дори при подлежаща терапия с биологични средства. При пациенти с автоимунни булозни дерматози, които са на терапия с високи дози кортикостероиди или мощни цитостатици, ваксинацията е препоръчителна, поради повишен риск от усложнения при евентуална инфекция със SARS-CoV-2. "Считаме, че при болни с хронични автоимунни и автоинфламаторни кожни заболявания е противооказано приложението на живи и атенюирани ваксини, каквито до момента няма регистрирани срещу COVID-19 у нас", казва специалистите.

Препоръките в област кожни и венерически болести можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/29


ОЩЕ ПРЕПОРЪКИ

Препоръките в област хематология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/27,  https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/24, https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/25, https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/26

Препоръките в област трансфузионна хематология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/38

Медицинските специалисти са изготвили препоръки oще за пациенти, подложени на трансплантация на хемопоетични стволови клетки (ХСКТ), пациенти с мултиплен миелом и болести на плазматичната редица, пациенти с коагулационни нарушения и анемии, пациенти с малигнени лимфопролиферативни заболявания, които могат да се видят на единния информационен портал coronavirus.bg.

Препоръките в област нефрология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/34

Препоръките в област клинична имунология можете да прочетете тук - https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/33

Ключови думи:

ваксини, COVID-19
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

73 000 ваксини очаква България за 2 дни

28.02.2021

Обновена

1632 36
Властта разигра театър с доставките на "АстраЗенека"

26.02.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

36156 40
Зелени коридори за ваксини ще има при повече доставки

27.02.2021

1107 19

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Оказва се, че повечето от препоръките са с по 2-3 изречения общи приказки. Но не са си направили труда да ги обединят в един файл, а сега ще трябва да се теглят и преглеждат 15-16 файла, половината без полезна информация в тях. Отново отбиване на номера и симулация на работа. Цитат:

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Пневмология и фтизиатрия“ относно ваксиниране срещу COVID-19
Пациентите с белодробни заболявания са показани за ваксинация срещу COVID-19 с наличните до момента ваксини без ограничения.

Sergey Dimitrov

Интересно, тези препоръки от руски ли са преведени, защото на снимката е руска (неразрешена до момента) ваксина.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Препоръки на експертния съвет по евтаназия, упс! по гастроентерология:

"Ваксинирането на болни в последен стадий на неопластичен процес на гастроинтестиналния тракт и черния дроб, с очаквана преживяемост под 6 месеца, не е препоръчително при остър недостиг на ваксини в страната."

novichok
снимка на novichok

Именно - защо снимката е от Спутник-V. Ама не се интересувам за себе си , за един приятел се интересувам. Нищо че "препоръките" от по-горе, на моменти са направо смехотворни.

Влез или се регистрирай за да коментираш