facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Оксфордска ваксина срещу Covid-19 дава надежди

Проучванията сочат, че тя създава едновременно антителен и Т-клетъчен имунитет
1 740
 Илияна Кирилова

Коронавирусната ваксина, разработена съвместно от Оксфордския университет и фармацевтичната компания Astra Zeneca, изглежда безопасна и предизвиква имунен отговор. Този факт предизвика бурен възторг в британските медии, а премиерът Борис Джонсън специално поздрави научния екип.

Изпитания, в които са участвали 1077 души, показаха, че ваксината води до създаване на антитела и Т-клетки, които могат да се борят с коронавирус. Констатациите са много обещаващи, но все още е твърде рано да се разбере дали това е достатъчно, за да се предложи защита и са в ход по-детайлни проучвания, съобщи Би Би Си. Въпреки това Обединеното кралство вече е поръчало 100 милиона дози от ваксината.

"ChAdOx1 nCoV-19 показа приемлив профил на безопасност и съответно повишаване на антителата. Тези резултати, заедно с индуцирането както на хуморални, така и на клетъчни имунни отговори, подкрепят по-голямата оценка на този кандидат за ваксина в текущата програма във "Фаза 3", се посочва в публикувания днес доклад в сп. Lancet.

Според изследването ваксината е "безопасна и поносима". Учените подчертават, че "с тази ваксина трябва да се правят по-нататъшни клинични проучвания, включително при възрастни хора".

ChAdOx1 nCoV-19 е произведена от генетично разработен вирус, който причинява обикновената настинка при шимпанзетата. Той е силно модифициран, най-напред, за да не може да причини инфекции у хората, но също и за да "прилича" повече на коронавирус. Учените постигнаха това, като прехвърлиха генетичните инструкции за "шиповия протеин" на коронавирус - решаващия инструмент, който той използва, за да нахлуе в човешките клетки - към ваксината, която разработиха. Това означава, че ваксината прилича на коронавирус и имунната система може да се научи как да го атакува.

Голяма част от фокуса върху коронавируса досега беше върху антителата, но те са само една част от имунната ни защита. Т-клетките принадлежат към групата на белите кръвни клетки, спомагат за координацията на имунната система и са в състояние да открият кои от клетките на тялото са били заразени и ги унищожават. Почти всички ефективни ваксини индуцират както антитяло, така и Т-клетъчен отговор.

Нивата на Т-клетките достигат максимума си 14 дни след ваксинацията, а нивата на антителата достигат пика след 28 дни. Изследването не е продължило достатъчно дълго, за да даде окончателен отговор колко дълго може да продължи действието им, показа проучването, за което съобщава "Лансет" (Lancet).

"Наистина сме доволни от резултатите, публикувани днес, тъй като виждаме както неутрализиращи антитела, така и Т-клетки, каза пред BBC проф. Андрю Полард от изследователската група в Оксфорд. "Но основният въпрос, отговорът на който всеки иска да знае, е дали ваксината работи, предлага ли защита... и ние сме в период на изчакване".

Проучването показва, че 90% от хората са развили неутрализиращи антитела след една доза. Само на десет души са били дадени две дози и всички те са произвели неутрализиращи антитела. "Не знаем нивото, необходимо за защита, но можем да увеличим максимално отговорите с втора доза", заяви проф. Полард пред BBC.

Ваксината има странични ефекти. Но те не са опасни. 70% от приелите я участници в проучването са  развили треска или главоболие. Според изследователите тези прояви могат да се третират с парацетамол.

 

КОНКУРЕНЦИЯ

Междувременно немската биотехнологична фирма BioNTech и американският производител на лекарства Pfizer изнесоха допълнителни данни за тяхната експериментална ваксина Covid-19, които показат, че тя е безопасна и предизвиква имунен отговор при тествани пациенти, съобщава БНР. Според тях даните демонстрират предизвикване на високо ниво на Т-клетъчния отговор срещу коронавируса. Резултатите бяха оповестени от изпитване в Германия с тестване на 60 здрави доброволци и дойдоха, след като компаниите по-рано този месец съобщиха данни за съответно проучване в ранен стадий в САЩ.

Данните са достъпни на онлайн сървъра  Medrxiv - интернет сайт, разпространяващ непубликувани ръкописи в областта на здравните науки, съобщиха BioNTech и Pfizer.

Кандидат за китайска коронавирусна ваксина също показа положителни резултати по време на изпитване във "Фаза 2", проведено в КНР. Проучването също е публикувано в медицинското списание Lancet. Проучването показа, че Ad5-векторна ваксина за Covid-19, разработена от Пекинския институт по биотехнология и компанията CanSino Biologics, е безопасна и предизвиква имунен отговор към вируса. Изпитването е проведено сред здрави възрастни и показа, че тези над 55-годишна възраст развиват "значително по-нисък имунен отговор", така че може да се нуждаят от допълнителна доза от ваксината.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

86 новозаразени и 48 оздравели от COVID-19 у нас

20.09.2020

393 1
Тъжен септември за Октоберфест

20.09.2020

134
Протести обхванаха центъра на Лондон след затягане на COVID-мерките

19.09.2020

Обновена

3181 28

Коментари

Su38

Много интересно би било, какъв ще е резултатът от ПВР тест на тази ваксина...

Аладар

И руска ваксина има която е изпробвана на депутати и държавни служители с положителен ефект.

https://www.vesti.ru/search?q=%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0&type=news&sort=relevant&range=twoweeks&date_start=06.07.2020&date_end=20.07.2020

Andrij

Глупости на търкалета.Десетки лаборатории създадоха т.н. ваксина след която се образуват антитела.И руснаците се похвалиха днес.Само,че тези "ваксини" са приложени на здрави като бикове млади хора,на които и самия вирус да им набуташ ще останат здрави и с антитела.За ефективна ваксина трябват поне 5 години.Да се изпробват на всички групи населения,включително стари, болни,деца, бременни.И в годините да се видят евентуалните неблагоприятни проявления.Колко ще останат бездетни, импотентни, ще развият различни хронични заболявания,язви, гастрити, цирози и т.н. И освен това вчера харесван от мен вирусолог каза,че досега срещу вирус няма създадена пълноценна ефективна ваксина.Даже срещу хремата,която била вирусно заболяване.Ще източат трилиони от обществените средства защото избираме да ни управляват лошо образовани, полуграмотни хора с нисък интелект и морал.

Дзопино

не съм специалист но и аз съм на това мнение. Не вярвам да има такъв пробив за 6 месеца след като това е непознат вирус. 

Аладар

Така е . Самите избиратели са полуграмотни и избират като тях - полуграмотни. Има държави с държавни училища в които не знаят Австралия континент ли е или остров. Грамотните в дадена държава изпадат в тежки зависимости от неграмотните на избори.

На хора над 55 години антителата от ваксините бързо намаляват което е неприемливо.

Oraсle

"И освен това вчера харесван от мен вирусолог каза,че досега срещу вирус няма създадена пълноценна ефективна ваксина."

 

Силно изказване на харесвания от Вас вирусолог, който по някаква причина е пропуснал да се сети за ваксините срещу вируси предизвикващи шарки, полиомиелит, хепатит Б...

Каубой
снимка на Каубой

Ако знаете хремата къкв микс е, свят ще се завие. За Вирусния хепатит ваксина има ли? май, Да. Ефективна ли е? Май да. На Вашия познат да чете още, ще му вземат дипломата. В рамките на шегата. Друга ваксина освен Советцка не щъ. Щъ стана импотент - целта та другарЕте макСуел и сполука за Родината ми.

vetka
Машинен превод като за дебили. Нищо не се разбира , пълни глупости... Точно щях да тръгна да търся оригинала , и видях "списание Lancet" 💩 ! Тука вече вземам хигиенни мерки и пазя морална дистанция !
Аз де

Списание Lancet с морална дистанция!

Находчиво!

Но то далеч не е само Lancet за такава дистанция.

Антей

 

При Оксфордската ваксина има странични ефекти неопасни.

Над 70% от ваксинираните развиват треска и главоболие. (!)

Тези прояви се третират с парацетамол.

 

При германската съвместно с щатската Pfizer има съпорт от Бил и Мелинда.

 

И при двете се развиват антитела, но недостатъчно само от една доза?!

 

Гледайте с какви неща се занимава човечеството днес - вируси, болни, заразени, ваксини ...

Вместо да радва душата си с ... духовна култура!

..............

 

п.с. Ефективното лекарство, дали вече е създадено?! То е по-важното.

 

 

левъ

Нещо не чувам нищо от нашите БАНаджии, а уж там работеха учени и имаха една бактерия или клетка или както винаги нищо.

paragraph39

Втората фаза на клиничните изпитания на руската ваксина са на финален етап

21.07.2020

...

"Окончателната оценка на резултатите от изпитанията на нашите специалисти и на учените от центъра вече е готова. При изписването си всички доброволци, получили имунитет срещу коронавируса, се чувстваха нормално. И така - първата руска ваксина срещу новия коронавирус е готова", съобщи Цаликов. В нейното създаване участваха военни специалисти и учени от Националния изследователски център "Гамалея"...

Прочети още : https://www.actualno.com/asia/vtorata-faza-na-klinichnite-izpitanija-na-ruskata-vaksina-sa-na-finalen-etap-news_1483712.html
© Actualno.com

 

Влез или се регистрирай за да коментираш