Quantcast
Проверка или вечеринка? Министър инспектира болници | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Проверка или вечеринка? Министър инспектира болници

Медицинските сестри може и да работят за 800 лв., но са усмихнати и доволни, установи проф. Ангелов след посещения в Русе, Сливен, Кюстендил и Смолян
Обновена
4 864
 министерство на здравеопазването
Здравният министър с впечатления от УМБАЛ "Канев" в Русе: "Разговарях с лекари и медицински сестри - видях усмихнати хора, удовлетворени от условията на труд и възнагражденията, които получават. При посещението си в „Медика“ – видях същото, но в лицето на частно лечебно заведение, което не абдикира от ситуацията, в която сме, а също съдейства с всички сили и ресурси“.

От няколко дни здравният министър проф. Костадин Ангелов обикаля болници из страната и периодично стряска населението с уверения, че никой не смята да въвежда КПП по градовете. Междувременно пред входа на министерството бяха разпънати палатките на протестиращите медицински сестри от синдиката с лидер Мая Илиева, тъй като исканията им за достойно заплащане и реформа в сектора остават неизпълнени. Даже казионното представителство на специалистите по здравни грижи, което обикновено не споделя позициите на Илиева, е почти в унисон с протестиращите.

В опит да постигне примирие, министърът покани синдикалистките да го придружат на проверките, за да се уверят на място, че всичко в системата е тип-топ. Те го изненадаха, като приеха поканата. Така във вторник министър и протестиращи се озоваха по едно и също време на проверка в областната болница в Смолян. От двойното посещение излязоха два коренно противоположни разказа как в областната болница се справят с кризата.

"Колегите, в разговора ми с тях, бяха много изненадани от исканията и по-скоро от поведението на синдиката, който представлява госпожа Илиева, и не припознават техните искания като искания на колегите, които работят в болницата в Смолян, и отново държа да подчертая, според мен се цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси", обяснява след посещението си министърът, цитиран от БНТ.

Проф. Ангелов твърди, че навсякъде има предпазни средства за три месеца напред, а организацията в Смолян е отлична. "От колегите от областната болница „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян разбрах, че тук няма проблеми с изплащането както на нощния и извънредния труд, така и на 1000-те лв., полагащи се на служителите на първа линия. Не забелязах да има напрежение сред работещите в лечебното заведение и по отношение нивата на работните заплати", споделя министърът от Фейсбук страницата на МЗ.

"Това беше една добре подготвена вечеринка", казва след своето посещение Мая Илиева. Противно на публичните твърдения на министъра, че протестиращите сестри са добре дошли на неговите проверки, "поканените" гости срещат доста обструкции при опита си да видят на място колко доволни са колежките им в Смолян, като включително ги питат защо са трима, като "поканата" е за един човек.

Опитите да се говори с редови медицински сестри удрят на камък. Официалните участници казват от тяхно име, че сестринската заплата в Смолян е 800 лв., в реанимация - 950 лв., но "колегите са доволни". "Казахме, че тези 800 лв. са далеч под колективния трудов договор, който трябваше да бъде факт преди 2 години", обяснява Мая Илиева, но въпросът бързо е прехвърлен към следващия договор, за който също не се знае дали няма да остане само на хартия.

Смолянската болница има цели три Ковид-звена, а главната сестра доброволно работи в реанимация, за да помага на колегите, така правят и старшите сестри в своите отделения. Накрая Илиева е пусната да види едно от тези звена, което изглежда добре подготвено за посещение на министъра, макар че той предпочита да разглежда апаратурата на отделението по диализа. Във въпросното звено синдикалистите заварват една сестра, която обслужва 14 пациенти с Ковид. Докато главната сестра присъства, всички са доволни от 1000-та лв. Когато обаче главната излиза за кратко, доволството бързо се трансформира в недоволство от основните заплати.

"Г-н министърът обикаля не за да чуе какви са проблемите, а да ги потушава", коментира след визитата Мая Илиева. Подобни информации идват и след други проверки на проф. Ангелов. В събота например той беше в Сливен и Кюстендил. В Кюстендил министърът отново успокоява, че слуховете за затваряне на КПП са "грозни лъжи". И там той се уверява с очите си, че всичко е наред и "в цялата област няма никакви притеснения по отношение на недостиг на персонал или легла". Два дни по-късно обаче двете Ковид-звена в болницата се вдигат и искат среща с директора заради това, че са останали на основни заплати и повечето са пенсионери, малко са и изпълняват по няколко длъжности. "Можете да направите още една проверка в Кюстендил, там има недоволство и то ще избухне много скоро", приканва министъра Илиева.

Докато Илиева разказва това на живо във "Фейсбук" от палатковия лагер, към нея се приближава жена, която работи в системата на училищното здравеопазване - друг "щастлив" сектор, за който специално се обеща да се изпълни старият КТД. "Нямаме гащеризони", казва жената на колежките си. На въпрос как така нямат, като "складовете са пълни", жената изброява какво е получила - две маски, един дезинфектант и едно пакетче мокри кърпички да бърше бюрото си, предоставени през месец март.

Ведомствените съобщения за посещенията на министъра и "усмихнатите" колективи се опровергават от истинските разкази за действителността в болниците, които се споделят в социалните мрежи. Един от тях говори само със снимки за "щастливата" кюстендилска болница, посетена в събота:

 

Това пък е разказ на сестра от "доволната" сливенска болница:

"Аз за последните три месеца работих 2×40 часа, защото няма сестри, трябва да се ползват отпуски и работодателят има право, ок. Въпреки, че бяха заплатени, аз почивах само след нощна смяна, по три целодневни смени една след друга, прибираш се да спиш и пак на работа. Дете, съпруг, родители, домакинство, личен живот, време да се погледнеш като жена, няма за кога. Оказва се, че липсата на сестри е проблем на самите сестри, а не на работодателя, нито на системата, никой не се стряска, че сестри няма и няма откъде да дойдат. Не желая да работя на шест-дневна работна седмица и да ми се полага един почивен ден и то след нощна смяна. Спрете с тези компромиси с времето, здравето, качеството на работа и най-вече с евтината цена на труда си!".

Видин още не е станал част от турнето на министъра, но пред входа на ведомството му има протестиращи от тамошната болница "Св. Петка", която преживя тежки седмици в началото на епидемията. Пред Дарик радио медицинската сестра от спешното отделение на "Св. Петка" Марияна Върбовска коментира така впечатленията на проф. Ангелов от съсловието: "Новият здравен министър е първият човек, открил медицински сестри, които са доволни от заплащането, отношението и от условията на труд. Той явно е откривател, защото според него голяма част от съсловието е безкрайно щастливо от ситуацията. Което за мен не е истина". Върбовска обобщава, че навсякъде проблемите са идентични - липсват специалисти по здравни грижи, много от тях са в пенсионна възраст, навсякъде се работи на по две места, за да могат да се докарат прилични доходи. "В този хаос, в който се намираме, нито пациентите са доволни - те ни плюят и ни бият, нито работещите в системата", коментира Върбовска.

 

БЛАГА ВЕСТ

Всички центрове за спешна медицинска помощ в страната трябва да подадат информация до МЗ за служителите, които не са получили допълнителни възнаграждения от 1000 лв. на работещите на първа линия в борбата с Ковид-19. "Целта е от 1 август всеки един, ангажиран в процеса, да получи това възнаграждение“, заяви министърът в сряда. Той посочи, че при необходимост ще инициира промяна в критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения. „При най-лошия възможен сценарий през есента системата ще бъде по-натоварена заради разпространението и на други вирусни инфекции. Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че министерството на здравеопазването стои зад тях“, увери проф. Ангелов.

 

Защо отново протестират медицинските сестри?

 

Защо утре медицинските специалисти излизат " отново" на протест и палатков лагер пред МЗ? Защото се правят отчаяни...

Posted by Maya Ilieva on Sunday, August 16, 2020

 

Разказ за "проверките" в Смолян:

 

Протест на Медицинските Специалисти в София.

Posted by Nadejda Dimova on Tuesday, August 18, 2020

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протести избухнаха в Полша след затягане на закона срещу абортите

23.10.2020

334 2
Автошколите отмениха протестното шествие в 12 без пет

22.10.2020

268
Не искаме властта само за да излъчим премиер

21.10.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

931 5

Коментари

fisherman

`

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Медицинските сестри може и да работят за 800 лв., но са усмихнати и доволни, установи проф. Ангелов

 

Това откровен цинизъм ли е, или най-обикновена простотия?

Джиджи

Това откровен цинизъм ли е, или най-обикновена простотия?

Абе, аз не знам кое от твете е,

но си намериха за здравен министЕр точно когото трябва!!! 👌👍

shipka3

Новият здравен министър е първият човек, открил медицински сестри, които са доволни от заплащането, отношението и от условията на труд. 

Професорът като един Диоген дали е обикалял с фенер да търси доволни медицински сестри? Едва ли! Но напълно заслужава прякора на Диоген, наречен Циника!

ppipi7766

Опитите да се говори с редови медицински сестри удрят на камък. 

 

Това обяснява всичко.

Степента на задоволство е изказана от директора на болницата и старшата сестра с 4-5 цифрени заплати. които са нооооо доволни.

 

Wolf ACE

Егати цинизма! Не съм си и представял, че дистопиите, които съм чел, могат да се сбъднат! И то у нас! 

Зефир

Онзи, гологлавият ще се окаже прав - Ще се измира, яко ще се измира! Но не от преувеличено страшният вирус, а от липса на медицински сестри, а и на лекари, които разбират все пак какво правят! 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

В опит да постигне примирие, министърът покани синдикалистките да го придружат на проверките, за да се уверят на място, че всичко в системата е тип-топ. Те го изненадаха, като приеха поканата.

В случая арогантния министър си го е самонабил с 200. Да му се чуди човек на акъла. До оня ден беше директор на болница и сам организираше "възторжените" посрещания и "доволния персонал" при посещения на министри и други висшестоящи. Сега тръгнал да обикаля по болниците, и то умишлено в събота за да не се среща със случайни хора от персонала, и взел че поканил сестрите от протеста. На всичко отгоре има нахалството да лъже, че всички били доволни от заплатите си и работното време. Получил е каквото си е търсил.  

Азбукарче

Досега не съм виждала усмихната и доволна мед сестра със заплата от 800 лева!

Май  този министър, кой беше поред,  сега пък се  гаври със сестрите.

Влез или се регистрирай за да коментираш