Quantcast
Заразата в Дома в Опанец е тръгнала от неваксиниран служител | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Заразата в Дома в Опанец е тръгнала от неваксиниран служител

Само 2-ма от 14-те заразени, които са били имунизирани, са с клинична картина
Обновена
7 711
 Илияна Кирилова

Заразата в Дома за хора с деменция в село Опанец, Добрич е тръгнала от неваксиниран служител. Това стана ясно днес от обясненията на властите по случая.

32-ма от общо 40-те настанени в дома възрастни хора се оказаха заразени с COVID-19. Положителните тестове са от 7 март, когато са установени 18 заразени, и от 14 март - тогава са регистрирани още 14 новозаразени. Любопитство предизвика фактът, че 14 от заразените са с поставени две дози ваксината на "Пфайзер/Бионтех", като втората им игла е била на 27 февруари. 

"Само 2-ма от 14-те заразени лица, които са били ваксинирани, са развили клинична картина - лека кашлица и температура. Неваксинираните са с по-сериозна клинична картина", коментира и здравният министър Костадин Ангелов. По думите му ваксинираните могат да бъдат носители и разпространители на вируса, но те няма да се разболеят сериозно, няма да влязат в болница и няма да загубят битката с живота. Той наблегна на факта, че заразата е тръгнала именно от неваксиниран служител в дома. Междудругото, всички служители там са отказали да бъдат имунизирани - някои поради това, че са изкарали заболяването, други просто не са искали имунизиране.

"Проблемът е нежеланието на персонала да се ваксинира - той е внесъл инфекцията в дома", коментира и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му целта на ваксината не е никога да не се срещаме с вируса, а да не влизаме в болница. "4 от 6-те възрастни хора от дома, които са били настанени в болницата в Карвуна, вече са изписани. Към днешна дата няма имунизиран, който е да е в болница", посочи още той

"Пациентите тук са дали положителен резултат на деветия ден след втората игла. Но предполагаме, че заразяването е станало 5-6 дни след втората доза", коментира пред Би Ти Ви шефът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова. По думите й най-вероятно домуващите са се заразили от служител в дома, който е бил без симптоми, но положителен за COVID-19. "Въпреки ваксинацията хората са се заразили, защото до 10 дни след имунизация организмът все още не е напълно защитен. Все пак обаче имунизирането предпазва от тежко-протичане за боляването", заяви тя.

Вчера директорката на Дома Ева Димитрова заяви пред "Сега", че веднага след като е станало ясно, че служител от дома се оказал с положителен тест, личният му лекар е сигнализирал институцията. "След това ние уведомохме РЗИ, откъдето действаха много бързо, и организираха тестване на хората при нас", обясни тя. По думите й в дома се вземат всички необходими противоепидемични мерки.

Кунчев посочи и, че все повече стават хората от първа и втора фаза, които първоначално не са искали ваксина, но в момента са заявили такова желание. "Продължаваме да получаваме искания от лекари и учители, които вече искат да бъдат имунизирани", заяви той.

 

Кога започват да действат ваксините?

Ако сте ваксинирани с "Пфайзер" или "Модерна", трябва да изчакате поне 2 седмици след втората доза, за да се считате за защитени от ваксината. При "АстраЗенека" въпросът е малко по-сложен заради 12-седмичния период между двете дози. Смята се, че първата доза започва да работи 3 седмици след поставянето ѝ. 15 дни след втората доза човек добива максимална защита срещу вируса. При ваксината на "Джонсън и Джонсън", която беше току-що одобрена за приложение в ЕС и която е в една доза, човек се счита за напълно ваксиниран 2 седмици след поставянето ѝ, но лекари препоръчват да се изчака до 4 седмици след имунизацията, тъй като тогава имунитетът е най-силен.

Още

Зеленият паспорт е по-скоро свобода, а не "затвор"
Положителните тестове за COVID-19 паднаха под 15%

11.04.2021

Обновена

2565
Новите случаи на коронавирус бавно вървят надолу - под 3000 души

09.04.2021

1878