Quantcast
От днес моловете и ресторантите затварят | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

От днес моловете и ресторантите затварят

Зеленият коридор за възрастни е от 08:30 до 10:30 часа сутрин само за хранителните магазини
2 374
 Илияна Кирилова

От 23:30 часа снощи до 21 декември са в сила нови ограничения, с които правителството се надява за три седмици да овладее вълната от коронавирус в страната. Какво се забранява с тях?

- Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

- Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

- Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

- Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице.

- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

- Преустановяват сепосещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях. Ограничението не се отнася за големите магазини от типа на "Практикер", "Джъмбо" и пр. "Икеа" в София остава отворена с изключение на ресторанта, но "Икеа" във Варна, както и центровете за поръчки в Пловдив и Бургас затварят, гласи съобщение на сайта на веригата.

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

- На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

- Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа. Зелен коридор за възрастните в аптеките от днес няма.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ангелов: Английският щам се повлиява от ваксините

23.01.2021

Обновена

3425 62
За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

22.01.2021

1626 39
Япония вече обмисля олимпиада през 2032 г.

22.01.2021

Обновена

ЯВОР ЕВТИМОВ

1940 8

Коментари

Vladimir Trifonov

А кога ще се преустанови пребиваването във властта на неуки калинки?

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Когато сложим цедка на входа, та гюбрето да се пресява. Ама в днешно време по-лесно се влиза в университет и в парламент, отколкото в детска градина...

   

 

 

бастун

.... същевременно поне 100-на хиляди софиянци продължават да пътуват с градския транспорт на работа и да се гъчкат един до друг ....

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...транспорта не се брои...същото е и със стоте хиляди асансьор в страната...там в асансьора коронка няма...и затова няма мерки...:)

 

...всички знаем, че мерките на Винету са бутафория...

galia2

Има ли смисъл да си на диета, ако пушиш?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Всичко добре, но това със зелените коридори е пълна глупост. Старите хора ще ги изкараме сутрин, на най големия студ
Flamand

Старите хора ще ги изкараме сутрин, на най големия студ

Сутрин им било студено, следобяд трябвало да си подремнат... Кога всъщност искат да пазаруват тези хора? Имаше по едно време едни много гласовити организации на пенсионерите, те защо не формулираха някакво предложение?

бастун

Всички тези "мерки" са глупост. Истинските мерки касаят само системата на здравеопазване и очевидно са абсолютно невъзможни (заради силно неадекватната система).

Zmeja

Ограничението не се отнася за големите магазини от типа на "Практикер", "Джъмбо" и пр. "Икеа" в София остава отворена 

Дали няма да последват дела за пропуснати ползи за милиони?

boot

Джурналиски лъжи.... хранителните магазини, банкови офиси, оптики, аптеки, "DM", храни за животни, и др., остават посещаеми за потребители в "МОЛОВЕТЕ"!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш