Quantcast
С епидемията в България ще стане пак тежко след 2 месеца | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

С епидемията в България ще стане пак тежко след 2 месеца

Новият щам на COVID-19 е два пъти по-заразен и ще са нужни по-строги мерки, предупреди епидемиологът от Оксфорд д-р Петър Марков
39 841
"Казано образно, може да ни се наложи да бягаме много бързо, за да съумяваме да се задържим на същото място."

След около 2 месеца в България ситуацията с пандемията ще стане отново тежка. Въпросът е какво прави правителството и какво правят здравните власти, за да се подготвят за този момент, когато страната ще е обхваната от близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020."Математически модели, основаващи се на изходните честоти на новия вариант на COVID-19, нивото му на заразност и въобще данните за нарастването му във Великобритания чертаят проекции, че би отнело около 2 месеца новият вариант да е доминантен в епидемията на повечето европейски страни.", това съобщи в профила си във Фейсбук епидемиологът д-р Петър Марков от Оксфорд. Марков е известен с точните си прогнози за развитието на пандемията.

Той се аргументира с актуалната ситуация във Великобритания.  "Великобритания онзи ден би собствения си рекорд по брой починали от Ковид-19, поставен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой заразени от своя страна е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели десет пъти по-висок от априлския. Въпреки че страната от седмици е в строги ограничителни мерки, този път растежът на случаите не се повлиява никак лесно. На 4 януари министър-председателят Борис Джонсън обяви нови още по-стриктни мерки, включително призив към хората да не напускат домовете си освен при сериозна необходимост.

Вече няма съмнение, че новият вариант на SARS-CoV-2, чиито първи проби бяха открити през септемрви във Великобритания, е по-заразен (по приблизителните засега оценки, с около 50% до 70%), отколкото вирусните варианти, циркулирали преди това. Изследвания показват, че за разлика от инфекциите с „обикновените“ вирусни варианти, които са спаднали, повлияни от мерките по време на локдауна в Англия през ноември, новият вариант в същия период е нараствал като абсолютна честота въпреки ограниченията. Съответно през последните два месеца изключително добре развитата система за геномно наблюдение на инфекциите в Обединеното кралство регистрира бързо нарастване на дела от заразяванията с новия вариант за сметка на другите варианти. Т.е. за това време този вариант е отстранил останалите конкурентни вируси и в югоизточна Англия и Лондон той към момента е доминиращата разновидност - в Лондон изолиран от над 80% от всички случаи. Тази по-висока заразност на новият вирусен вариант изглежда се дължи на много по-високите концентрации на вирус в респираторните секрети. Лабораторни изследвания са устновили от 10 до 100 пъти по високи наличности в носната лигавица на пациенти, заразени с новия вариант на вируса, в сравнение с такива заразени с "класическия" САРС-КоВ-2. Всички данни, взети заедно,  все по-убедително говорят за това, че по-високата заразност на новия вариант е допринесла в значителна степен за много високите нива на заразени и рекордната смъртност във Великобритания в последните седмици.", обобщава д-р Петър Марков.

Картината е доста тревожна, защото "в същото време новият вариант всекидневно бива изолиран в нарастващ брой нови и нови страни по света. В повечето страни в Западна Европа е налице местно предаване на новия вариант. В Ирландия вече 1/4 от новите вирусни изолати са с новия вариант. Дания, която също интензивно следи генетичните промени във вирусната популация при тях, докладва че процентът на заразени с B.1.1.7, както се нарича новият вариант, през последния месец всяка седмица се е удвоявал спрямо предишната".

Петър Марков описва какво ознава на практика по-високата заразност на вируса. "Какво означава в практическо отношение вирусен вариант, който е 50 до 70% по-заразен? Това означава, че ако досега сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с определена стриктност на мерките, с новия вариант, за да постигнем същия ефект, ще са ни нужни с 50 до 70% по строги мерки. Т.е. ако досега определено ниво на ограничения е било достатъчно, при новия вариант същото ниво вече няма да върши работа, ситуацията ще продължава да се влошава въпреки ограниченията и ще са нужни по-неудобни и по-пречещи мерки. Казано образно, може да ни се наложи да бягаме много бързо, за да съумяваме да се задържим на същото място."

Какво следва за България?

"След месеци активен пътникопоток между България и Великобритания и десетки хиляди българи, живеещи в кралството, за мен няма съмнение, че новият вариант вече е в България. Отдавна. Фактът, че ни няма на картата на разпространение на новия щам е просто отражение на липсващото у нас генетично проследяване на вариантите. Въпросът е какво прави правителството и какво правят здравните власти, за да се подготвят за този момент след около 2 месеца, когато България ще е обхваната от един близо два пъти по-заразен вирус от този,с който си имахме работа през 2020. Следи ли се генетичната композиция на циркулиращите в България вируси в момента, посредством разчитане на геномните низове поне на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е специалистите си да направят подреден, гъвкав и ефективен план за справяне с това, което предстои? Държавите, включително и Великобритания сега трескаво търсят начини да увеличат броя на ваксинните дози на свое разположение, дори с цената на необичайни подходи като редуциране на дозите или забавяне на втората доза с цел по-ранно по-широко покритие на повече хора с ваксина в по думите на Борис Джонсън „надбягването с новия вариант“., казва д-р Марков.

Актуалната ситуация не е окуражаваща. "И с досегашната по-малко заразна форма на вируса се справяме мъчително, неорганизирано и със закъснение. Изглежда, че броят на ваксинните дози, с които страната ни разполага и ще разполага през следващите месеци, не би осигурил покритие на значим процент от населението. Знаем ли, когато този много по-заразен вариант е навсякъде у нас след 2 месеца, как ще се справим с контрола на епидемията? Нека няма съмнение – ако искаме да се защитим и този път да сме адекватни, идването на този нов вариант трябва да се третира като нова, различна епидемия, защото тя ще е такава. За наш късмет, за този вирус вече знаем много и също така, за разлика от британците имаме два месеца предизвестие. Би било престъпно, ако го прахосаме.", заключава епидемиологът. 

 

 

Великобритания онзи ден би собствения си рекорд по брой починали от Ковид-19 поставен по време на първата вълна на...

Posted by Peter Markov on Thursday, January 14, 2021

 

75

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България по-бързо влиза в новия пик на пандемията

26.02.2021

Обновена

3947 38
ЕК: Икономиката на България ще изостане от другите в ЕС

11.02.2021

РЕБЕКА БОРИСОВА

2160 5
Инферналии

27.12.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

5623 19

Коментари

Страници

редник

Мда-а, идват тежки времена...

 

Нека няма съмнение – ако искаме да се защитим и този път да сме адекватни, идването на този нов вариант трябва да се третира като нова, различна епидемия...

 

А ние върнахме децата в детските градини и училищата, независимо от усложненията:

 

Кардиолог: За два месеца имаме пет деца с тежък миокардит след COVID-19

 

"Само за последните два месеца сме приели пет деца с постковиден миокардит - възпаление на миокарда - а толкова приемаме за две години." Това каза по БНР д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Той опроверга твърденията, че децата по-рядко боледуват от новия вирус без усложнения, като подчерта, че пациентите, които са лекували, са на възраст между 2 и 16 години.

 

https://offnews.bg/zdrave/kardiolog-za-dva-mesetca-imame-pet-detca-s-tezhak-miokardit-sled-covi-743988.html

FIM

Нещо се говорят пълни глупости.

Все пак не забравяйте имунитетът. Той не изчезва след спада на антителата а си остава. Стига с това плашене нормално е да умират хора по принцип никой не е умрял от старост замислете се над глупостите и хипохондричните изказвания на "доктори".

Мариана Кълвачева

Вярвайте им.

Хората знаяк какво ни пускат.

Гласът

Хубаво е, че вестника дава думата на хора, които разбират за какво говорят!

Jassie

👍

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Марков е известен с точните си прогнози за развитието на пандемията.

Абе добре е човек да се самопохвали. Интересно къде се намирал когато са го интервюирали. Миналия път епидемиологът от Оксфорд май беше някъде в Тоскана. 

DIMM

Нещо кат Ванга в епидемиологията ...

А пък тук вика "споко, нема да се пУашите!" :

https://bntnews.bg/news/epidemiologat-d-r-petar-markov-nyama-indikacii-noviyat-variant-na-virusa-da-e-po-smartonosen-1088395news.html

eussr

Абсолютно същата "еволюция" на мнението претърпя и немския глашатай Дростен. Едната сутрин каза в ефир, че няма място за притеснения, но до другия ден му бяха спуснали нови думички и почна да насява паника. "Експерти", сър... така ще е. Живеем в ново време.

hristob

DIMM, може да не по-смъртоносен, но е по-заразен. И с това темпо на ваксиниране, ще се окаже, че не може да бъде ограничен с насотящите мерки и ще стане един тотален лок-даун като през пролетта, този път със смисъл.

Su38

Настинката е най-често срещаното инфекциозно заболяване при хората.[

И тя е заразна, но не е смъртоносна. Така че... Ако нещо е силно заразно, но не е смъртоносно и има лечение за него.... За какъв дявол да заключваме хората?

Айде да сложим коня отпред. Да си изясним, какви са тия нови щамове, какво правят, как заразяват, какво е лечението им и после да плещим, а? Не е това по-разумното поведение?

А сега. Имало нов щам. Изтряскава се някой - бил много заразен. Ама как го установил - ни ума, ни дума. Но иначе много категоричен. А мисирките - вай, много страшно. Такъв вирус се задава, такава епидемия. Ако беше само виц за индианците и метеоролозите, да се посмеем на тези "метеоролози". Ама не е виц, за съжаление. Затова хайде по реда на нещата. Научете всичко за новите щамове, намерете лекарство и тогава плямпайте.

Може пък вирусъте да се окаже по-смъртоносен, отколкоте е контагиозен.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Той се аргументира с актуалната ситуация във Великобритания.  "Великобритания онзи ден би собствения си рекорд по брой починали от Ковид-19, поставен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой заразени от своя страна е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели десет пъти по-висок от априлския. Въпреки че страната от седмици е в строги ограничителни мерки, този път растежът на случаите не се повлиява никак лесно. 

А някакво съмнение, че точно тези мерки не са най-подходящите за контрол на въздушно-капкова инфекция, няма ли да се появи в епидемиологичната глава?

hamer

Ако е по-заразен,  означава ли и , че протича по-тежко? Влияе ли се от досегашния начин не лечение? Повишената смъртност от него ли е? Преболедувалите имат ли имунитет срещу него или могат да се заразят отново,  щм е различна епидемия? В крайна сметка какви по-различни и адекватни мерки биха могли да се предприемат,  ако няма отговор на тези въпроси?

hristob

Не, не значи, че протича по-тежко. Значи, че се прехвърля по-често от един на друг.

Gusin

Подозирам, че тоя щам е тук от много време. Бургас рязко беше пламнал, ама наистина здраво. Е, има още много на къде, но надали след два месеца, по-скоро февруари, след като отвориха училищата.

whoever1

добре е човек да се самопохвали

колега, бъди коректен.

в цитата, който си извел за доаказателство на таз си теза, хвалбата не идва от 1 л., ед. ч. 

Льо Клер

колега, бъди коректен.

 

Той не може. Остава и трола МногониковБрътвеж да помолиш за същото.

Ние тук си имаме най-вещия епидемиолог - Бочко. К'вот каже - това!

KTP

С епидемията в България ще стане пак тежко след 2 месеца

Новият щам на COVID-19 е два пъти по-заразен и ще са нужни по-строги мерки, предупреди епидемиологът от Оксфорд д-р Петър Марков

Но по чиста случайност точно тогава в България вече ще има достатъчно ваксини за да можем да се ваксинимаре. Какъв невероятен късмет...  

hristob

КТР, на територията още дълго време няма да има достатъчно ваксинирани хора.

KTP

Не си ме разбрал брат, проблемът на Марков е че след два месеца няма да има достътчно хора които да искат да се ваксинират, а иначе ваксини ще има даже в излишък... 

hristob

Много добре съм те разбрал и смятам, че не си прав. Дори и да има ваксини и желаещи, системката няма да е в състояние да поеме ваксинацията. В белите държави с размера на България вече са на 100хил ваксинирани. В България, едва ли ще успеят да ваксинират всички желаещи преди следващата есен.

д-рХ

когато страната ще е обхваната от близо два пъти по-заразен вирус от този

Че тя цялата пандемия мина в заплахи - колко по-лошо щяло да стане, пък накрая на годината виждаме, че смъртността в Испания 2020 е по-ниска от 2019. Както и в Бг.

Марков е заинтересовано лице, прислужник на глобалната мафия, така че няма как да му вярваме на зловещото грачене. Тоест не, който иска - да си тръпне в ужас и самосъжаление,

но, моля да не хвърляме държавата ПАК в подскоци, преди да е казано Хоп.

Нека медиите най-после се засрамят и СПРАТ да грачат "грозно, зловещо" колко трупове ЩЯЛИ да  се търкалят по улиците - - -  МОЖЕ БИ!

Нека да бъркам, но... стига СТРАХ!

Щото  страхът е по-страшен от смъртта, както е казал Героя.

hristob

Х, това, че смъртността в България е по-ниска през 2020 е голяма и опашата лъжа!

 

За 2020 има 20хил повече смъртни случаи (почти 20%) в сравнение с предишни години. За ноември и декември смъртността е почти удвоена, спрямо други години. Ако това не е зловещо, какво би било?

 

https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Това не е вярно. Умрелите през 2020 са с 16 000 повече от 2019. И това е точно 15% увеличение. Зловещото е, че не знаем от какво са умрели тези хора в повече, защото за цялата година умрелите от ковид са 8 000 и малко.

hristob

2019 - 105958

2020 - 124156

Разлика = 18198

 

Ти да не мислиш, че някой прави КОВИД тест на всички починали бабички в Долно нанагорнище?

 

И казах ОКОЛО 20%. Постигнато за 2 месеца. Бих казал, впечатляващо. Но ако за теб няма значение, доколкото магазините и кръчмите са отворени и като излезеш на главната няма трупове по улицата, друга тема.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

А ти не отчиташ, че както е записана смъртността по седмици, 2020 година става с 53 седмици. Трябва да се коригират данните и след корекцията бройката на умрелите трябва да бъде намалена с около 2000 случая за  2020 год. Разликата за двете години я сметнах на 16 152 случая, което е точно 15% увеличение. А около 20% са 19% и 21%, а не 15%.

Докато не получим данните за смъртността по причина за смърт, приказките ти за неизследваните бабички от Долно нанагорнище са обикновена спекулация, а не аргумент. Впечатляващо е. Затова е важно да разберем какво наистина се е случило покрай хаоса в държавата, болниците и здравната система, и от какво са умрели тези 8000 човека в повече, които засега не са умрели от ковид.

Никса

  Бе ние си знаем, къв е тоя да ни каже...

DrRigid

Това е бруталната реалност, която ни очаква. Нашите политици най-вероятно ще пожертват народа в името на светлото си политическо бъдеще.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Петър Марков описва какво ознава на практика по-високата заразност на вируса. "Какво означава в практическо отношение вирусен вариант, който е 50 до 70% по-заразен? Това означава, че ако досега сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с определена стриктност на мерките, с новия вариант, за да постигнем същия ефект, ще са ни нужни с 50 до 70% по строги мерки. Т.е. ако досега определено ниво на ограничения е било достатъчно, при новия вариант същото ниво вече няма да върши работа, ситуацията ще продължава да се влошава въпреки ограниченията и ще са нужни по-неудобни и по-пречещи мерки. Казано образно, може да ни се наложи да бягаме много бързо, за да съумяваме да се задържим на същото място."

Някаква конкретност, какво разбира епидемиологът от Оксфорд под 50-70% по-строги мерки? Маските ли да направим с 50% по плътни? Или да ги носим с 50-70% по-дълго време от сега, вкъщи например? Затворени за посещения градинки и паркове? Излизане по един час дневно, след пускане на SMS  и изрично разрешение? Вечерен час? КПП-та? А дали трябва да го слушаме какво препоръчва?

Защото както се вижда от статистиките във ВБ, местата където спазват препоръките му, напоследък, пък и от доста време, имат голям прираст на болни. 

hristob

Значи да се намалят контактите още повече. Как - варианти много. В умните държави избират умно, в не чак толкова умните им слагат КПП-та и затварят хората в къщи.

ХичМеНяма

Ама искаш да  работиш и получаваш заплатка, нали, Ицка? И други да отнасят твоята отговорност към обществото, ти само да я изтъкваш! Аре с лично чувалче под мишница към онова място, да ни спестите разходи по заравянето ви!

Мерките си ги сложете анално, с тях да си заминете! 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш